" />

Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nde “Altın Kemer” Recep Kara’nın

Sancaktepe Yağlı Güreşleri’nde “Altın Kemer” Recep Kara’nın

Türkiye'nin en önemli başpehlivanlarının Kırkpınar'dan önce son kez kozlarını paylaştıkları 19. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri, 1 Temmuz Pazar günü Samandıra Şölen Alanı'nda muhteşem bir organizasyonla gerçekleştirildi.

Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri coşkusu, Samandıra Ek Hizmet Binası önünde sabah saat 9.00'da kortej yürüyüşü ile başladı. Mehter Takımı ile birlikte yürüyüşe geçen kortej, güreş alanına geçmeden önce Abdurrahman Gazi Türbesi'ni ziyaret etti. Burada gerçekleştirilen Kuran tilavetinin ardından dualar edilerek Samandıra Şölen Alanı'na geçildi.

Şölen alanında öncelikle Mehteran Takımı mini bir konser verdi. Sancaktepe Yağlı Güreşleri'nin açılış konuşmasını Sancaktepe Belediye Başkanımız İsmail Erdem yaptı. Konuşmasına müsabakaları izlemeye gelen sporseverleri selamlayarak başlayan İsmail Erdem, "Kırkpınar'dan sonra ülkemizdeki organizasyonların en büyüğünü Sancaktepe'de gerçekleştiriyoruz. Bugün burada güreş yapacak başta başpehlivanlarımız olmak üzere minik güreşçilerimize kadar hepsine, Cenabı Allah güç kuvvet versin, başarılar nasip etsin." dedi. Başkan İsmail Erdem'in ardından Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan da bir konuşma gerçekleştirdi. Ata sporu olan güreşin kültürümüzdeki yerini, sıklıkla kullandığımız paçayı kurtarmak, paçayı ele vermek gibi deyimlerimizden örnekler vererek anlatan Özcan, spora ve sporcuya desteklerinden dolayı Sancaktepe Belediye Başkanımız İsmail Erdem'e teşekkür etti.

Minik Güreşçilerin karşılaşmaları ile başlayan müsabakalar; "Minikler 1, Minikler 2, Teşvik 1, Teşvik 2, Tozkoparan, Ayak, Destek Küçük, Destek Büyük, Küçük Orta Küçük, Küçük Orta Büyük, Büyük Orta, Başaltı, Baş." kategorileri olmak üzere 13 farklı kategoride gerçekleştirildi. Beş yüzün üzerinde sporcunun katıldığı Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri'ne Sancaktepe Belediye Başkanımız İsmail Erdem ve Kaymakamımız Feyzullah Özcan'ın yanı sıra; " Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Danışmanlarından İsmail Hakkı Turunç, Ak parti eski Milletvekillerinden Prof. Dr İrfan Gündüz ile Dünya Şampiyonu Güreşçimiz ve Eski Milletvekilimiz Hamza Yerlikaya, Ak Parti İl Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sakız, Sancaktepe İlçe Emniyet, İlçe Milli Eğitim ve İlçe Spor Müdürlerimizin yanı sıra Türkiye Güreş Federasyonu yetkilileri ve binlerce sporsever katıldı.

Ata sporumuz yağlı güreşlerde bir gelenek haline gelen Güreş Ağalığı İhalesi'nin de yapıldığı Sancaktepe Yağlı Güreşleri'nde, ünlü iş adamlarımızdan Enver Haberdar Güreş Ağalığı'nı geleneğe uygun yapılan ihale ile abisi Kadir Haberdar'a devretti. Cazgırların kimi zaman güldüren,  kimi zaman düşündüren manileri ile bir şölene dönüşen yağlı güreşlere, yazılı ve görsel basının da ilgisi yoğun oldu. Canlı olarak birkaç kanalda yayınlanan yağlı güreşlerde, heyecan öğleden sonra doruğa ulaştı.

Sancaktepe Yağlı Güreşleri'nde ülkemizin yetiştirdiği önemli başpehlivanlarımızdan; Ali Gürbüz, Recep Kara, Sermest Bulut, Serhat Gökmen, Hüseyin Şahinalp, Ekrem Yavuz, Ali Gökşen, Enver Erişti, Aydın Polatçı,  Reşat Turgut, Ahmet Doğu, Fatih Bakır, Abdullah Güngör, Arif Akın, Hüseyin Demir, Nuri Zengin, Mustafa Başdemir, Ömer Aslantaş, Savaş Yıldırım, Süleyman Aykırı gibi önemli güreşçilerimiz mücadele etti.

Geçen sene Kırkpınar'da Altın Kemer'in sahibi olan Ali Gürbüz'in sakatlanarak yarım bıraktığı yağlı güreşler, kıran kırana mücadelelere sahne oldu. Başpehlivanlardan Recep Kara Abdullah Güngör'ü, Ali Gökşen de Savaş Yıldırım'ı yenerek finalde karşılaştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi adına güreşen Ordu Ünyeli Recep Kara ile Sancaktepe Belediyesi adına güreşen Manisalı Ali Gökşen'ın zorlu mücadelesinden Recep Kara galip gelerek, iki sene üst üste şampiyon olma başarısı gösterdi ve altın kemerin sahibi oldu.

19. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri'nde üst üste ikinci kez ipi göğüsleyen Başpehlivan Recep Kara'nın altın kemerini Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem taktı. İkinciliği elde ederek önemli bir başarı elde eden Sancaktepe Belediyespor'un güreşçisi Ali Gökşen ise ödülünü Sancaktepe Kaymakamı Feyzullah Özcan'ın elinden aldı. Ayrıca Güreş antrenörlüğünde gösterdiği üstün başarıdan dolayı yılın antrenörü seçilen Sancaktepe Belediyesi Güreş Takımı antrenörlerinden Harun Doğan, "Küçük Orta Büyük" klasmanında birinci olma başarısı gösterdi.

Yoğun katılımla ve coşkulu bir atmosferde kusursuz bir organizasyonla gerçekleştirilen 19. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri'ndeki tüm dereceler şöyle:

Minikler 1

1. Selami Macit

2. Mehmet Kırak

3. Emircan Aslan

3. Muhammet Karavus

Minikler 2

1. Yusuf Bulut

2. İsmail Bulut

3. Samet Kuş

3. Muhammet Kurt

Teşvik 1

1. Abdülkadir Can

2. Murat Bektaş

3. Ali İzzet Çavdar

3. Oğuzhan Yılmaz

Teşvik 2

1. Mustafa Taş

2. Okan Şahin

3. Serdar Solak

3. Selami Uzun

Tozkoparan

1. Ramazan Sarı

2. Arda Taşpınar

3. Muhamet Pelit

3. Osman Savrum

Ayak

1. Siraç Sefer

2. Yusuf Şahin

3. Cengiz Kayaer

3. Hüsamettin Yılmaz

Destek Küçük

1. ismail Çırak

2. Yıldıray Akın

3. Çağatay Suvar

3. Yakup Oğuz

Destek Büyük

1. M. Zait Oral

2. Fatih Al

3. Hüsamettin Özdemir

3. Gürbüz Seçim

Küçük Orta Küçük

1. Harun Doğan

2. Ramazan Gargi

3. Adem Altun

3. Ömer Durgun

Küçük Orta Büyük

1. Fettah Arsin

2. Mustafa Ölmez

3. Cumali Küçükgüçlü

3. İsmet Karabulut

Büyük Orta

1. Macit Yıldırım

2. Mustafa Yiğit

3. Muhammet Kesen

3. Kadir Altunbaş

Başaltı

1. Osman Albayrak

2. Adem Kara

3. Ali İmamoğlu

3. Onur Şenel

Baş

1. Recep Kara

2. Ali Gökşen

3. Savaş Yıldırım

3. Abdullah Güngör

Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2012, 20:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17