Tevfik Erk - İSTANBUL
İstanbul Eğt. ve Araşt. Hst. Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu ile Koronavirüs Covit 19 Hakkında vatandaşların alması gereken önlemler hakkında konuştuk.
İstanbul Eğt. ve Araşt. Hst. Acil Tıp Kliniği Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Karcıoğlu ile Koronavirüs Covit 19 Hakkında vatandaşların alması gereken önlemler hakkında konuştuk. İnsanların Koronavirüs ile mücadelede doğru davranışlarına yardımcı olmak umuduyla soru cevap olarak gerçekleştirdiğimiz söyleşi de Sayın Prof. Karcıoğlu sorularımızı içtenlikle cevapladı. Kendisine, yoğun gündemleri arasında bizlere vakit ayırdığı için teşekkür ediyorum.
Bir soru yöneltmek istiyorum, maskeler hangi ortamlarda kullanılmalı?
- Maskeyi hastalık yakınma ve bulguları gelişen kişiler, başkalarını enfekte etmemek için kesinlikle kullanmalıdır. Evde veya sağlık bakım merkezlerinde hastalara bakan kişiler de maske kullanır. Bunun dışında içinde bulunduğumuz salgın ortamında kendini iyi hisseden, yakınması (ateş, öksürük, nefes darlığı) olmayan kişiler de başkalarıyla yakın temasta olacakları zaman örn. toplu taşım araçları, hastane gibi kalabalık ve yüksek riskli ortamlara girme durumunda mutlaka maske kullanmalıdır.
Bulaş açısından en riskli durum, basık, kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamda kısa mesafe ile uzun süren yakınlaşmalardır. Bu nedenle havalandırma, maske kullanımı, uzaklığın korunması ve kısa süreli yakınlıklar riski en aza indirecektir. (burası madde madde görselle zenginleştirilerek verilebilir.)
Doğru hapşırma-öksürme: Aslında CoVID-19’a karşı alınacak önlemler diğer viral enfeksiyonlara karşı olanlardan farklı değildir. Örneğin hapşırma / öksürme öncesinde bir kolumuzu dirsekten kırarak başımızı dirseğe doğru uzatarak hapşırmak veya öksürmek, mendil ile ağız ve burnumuzu kapatmak basit ama etkili bir başlangıçtır.
- Sağlık görevlileri ve her an COVID-19 şüpheli olgularla karşılaşma ve yakın temasta bulunma olasılığı olanlar dışında tulum tabir edilen giysileri kullanmak gereksizdir. Ayrıca korumalı elbise ve diğer önlemlerin yalancı bir güven duygusu vereceği de unutulmamalıdır. Fiziksel uzaklık kuralına uyulması ve temasların kısa süreli tutulması en etkili önlemdir.
Marketlerden yapılan alışverişler de alınan ürünlerin evlerde kullanıma geçmeden evvel temizlenmesi gerekiyor mu? gerekiyorsa nasıl temizlenmeli?
- Açık havadaki alışveriş yerleri daha avantajlıdır, kapalı ve az havalandırılan yerlere olabildiğince girmeyiniz. Yine tercih şansımız varsa bünyesinde el yıkama olanağı olan işletmelere gitmeliyiz.
Unutulmamalı ki yaklaşık 1 m uzaklıkta bir kişi ile 10 dakika kadar sohbet edersek virüs bulaşma olasılığı vardır. Onun için zorunlu karşılaşmalarda çok kısa konuşup ayrıldığımızda riski en aza indirmiş oluruz. El sıkışma, sarılmayı zaten artık hiç düşünmüyoruz bile.
● Ambalajsız açıktaki meyve, sebzeleri almak riskli midir? Neden?
- Risklidir. Meyve-sebze yüzeyleri kuru değil nemli yüzey olduğundan virüslerin saatlerce kalabilmeleri olasıdır. Virüs taşıyan bireylerin elleri ile bulaşma söz konusu olabilmektedir. Birçok markette, hatta semt pazarlarında seçerek alma uygulaması kaldırıldı. Bu iyi bir gelişme.
En önemli konulardan biri de hayvansal ürün ve etleri çiğ yada iyi pişmemiş olarak tüketmemektir. Pişirme virüsü öldüren en garantili yollardandır.
Şüpheli teması en aza indirmek açısından temassız kart en iyisi seçenektir. Bu olanağımız yoksa alışverişte geçici olarak kullandığımız eldivenleri zorunlu para alışverişinden sonra çıkarıp atmak uygun olacaktır. Kasiyer gibi bu tür para alışverişinde uzun süre çalışmak durumunda olanların ise gün boyu aynı eldivenle çalışmaları sakıncalıdır. Sık aralıklarla eldivenin değiştirilmesi ve/veya sık sabunla yıkama veya el dezenfektanı kullanımı bir çözüm olabilir.
● Açık veya ambalajlı aldığımız ürünleri eve getirdiğimizde, (yerleştirme, temizleme konusunda) dikkat etmemiz gereken şeyler nelerdir?
- Olabildiğince ‘dışarı giysilerimiz’ ayrı ve belirli giysiler olup dışarıda bırakılması uygundur. Dışarıdan girdiğimiz ilk bölüm ‘kirli odası’ şeklinde kullanılıp giysilerin orada bırakılması pratik olabilir. Her gidiş gelişte yıkama zorunluluğu yoktur, çünkü birkaç saat sonra virüsler hastalık yapamayacak kadar azalacaktır. Alışverişte kısa süreli de olsa kullandığımız eldivenleri arabaya binerken veya eve girerken mutlaka çıkarıp çöp kutusun atmalıyız. Eldivenin de en az ellerimiz kadar tehlikeli bir bulaştırma aracı olduğunu unutmamalıyız.
Sürekli yıkamaktan çatlayan ellerimize ne yapacağız?
- Sabundan el dezenfektanına kadar değişik kimyasallarla çok sık temas eden ellerimizde doğal floranın, asit-baz dengesinin ve yağ moleküllerinin hızla kaybolması ile kuruma, çatlama, kaşıntı, eritem (kızarıklık), dermatit, alerjik kontakt dermatit ve bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilmektedir. Sık eldiven kullanımı da benzer zararlar oluşturabilmektedir.
Siperlikli maske
- Diğer önlemlere uyulması durumunda siperlikli maskenin ek bir yararı yoktur, hobi olarak yine de kullanın tabii. Siperlikli maske Covid-19 taşıma riski yüksek olan kişilerle yakın temasta olan, onlara bakım veren sağlık personeli ve diğer kişilerce kullanılabilir. Yüksek korumalı gözlükler de aynı şekildedir.
El hijyeni
- El yıkarken şekilde altyazılarda örneklendiği gibi bir şarkı söylemek süreyi uzatabilmeye yardımcı olur.