Sancaktepe Güreşleri "Kırkpınar'ın Rövanşı" Gibi Yapıldı

Sancaktepe Güreşleri

"Kırkpınar'ın rövanşı" olarak görülen 18. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşlerine vatandaşlar sıcak havaya rağmen yoğun ilgi gösterdi.

Sancaktepe Belediye'since gerçekleştirilen organizasyonda ev sahipliği yapan Başkan İsmail Erdem'in konukları İstanbul AK Parti Milletvekili Osman Boyraz, Güreş Federasyonu Başkanı Bekir Çeker ve Fedrasyon Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Karaosmnaoğlu, Sancaktepe AK Parti İle Başkanı Azmi Ekinci, Tuzla Eski Belediye Başkanı Mehmet Demirci ve Samandıra eski Belediye Başkanı Abdullah Bayram, bürokrat, işadamı, siyasi partilerin temsilcileri ve Sancaktepeliler oldu.

Pazar günü saat 10:00'da başlayan ve akşama kadar devam eden etkinlikte, ilk olarak mehteran bölüğü eşliğinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü ile Abdurrahman Gazi Türbesi ziyaret edildi. Kur'an-ı Kerim okunarak dualar edildi. Şölen alanında saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın hep bir ağızdan okunması ile devam eden töreni, yüzlerce vatandaş izledi. "Kırkpınar'ın rövanşı" olarak değerlendirilen Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri, yaklaşık 600 pehlivanın kıran kırana mücadelesine sahne oldu .

Başkan Erdem, "ata sporu"na desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

Sancaktepe Belediye'since gerçekleştirilen organizasyona ev sahipliği yapan Belediye Başkanı İsmail Erdem tören de yaptığı konuşmada, Yağlı Güreşlerin bir kültür mirası olarak ele aldığını ve tanıtılması için çalışmalara ağırlık verdiklerini anlatarak, "Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri korunması ve yaşatılmasında sorumluluğu olan kişi ve kurumların işbirliğiyle yürütülen çalışmalar, yağlı güreşimizin tanıtılması ve kuşaktan kuşağa aktarımına yönelik çok önemli bir görevi yerine getiriyor " dedi.

Pehlivanlar, kıran kırana mücadele etti. Başpehlivan Recep Kara oldu.

Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri'ne her yıl olduğu gibi bu yıl da ülkenin çeşitli bölgelerinden pehlivanlar ve başpehlivanlar katıldı. Organizasyona katılan 20 başpehlivanın çetin mücadelelerinin ardından Başpehlivanlıkta final müsabakaları çekişmeli geçti. Yağlı güreşin efsane isimleri Recep Kara, Mehmet Yeşiyeşil ile Abdullah Güngör de Şaban Yılmaz'la yarı finalde karşılaştı. Yaptıkları müsabaka sonunda Recep Kara ve Şaban Yılmaz bir birinin rakibi oldu. Final müsabakası nefesleri keser nitelikte oldu. Kısa süren final maçında Recep Kara üstün gelerek 18. Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri'nde "başpehlivanlık" unvanını elde etti. Bu yıl yapılan ağa seçiminde ise, iş adamı Ender Haberdar Geleneksel Sancaktepe Yağlı Güreşleri'nin ağası oldu. Ender Haberdar ağalık kupası ve yeleğini Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem'in elinden aldı.

Gerçekleştirilen heyecan dolu müsabakalar ve coşkulu törenin ardından Sancaktepe Belediyesi'nce verilen yemek ikramı ile etkinlik sona erdi.

 

Güncelleme Tarihi: 18 Temmuz 2011, 05:09
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17