Türkiye, İsrail'in yüzünü, bu ülkeden yaptığı ithalatla güldürüyor

Türkiye, İsrail'in yüzünü, bu ülkeden yaptığı ithalatla güldürüyor

Mavi Marmara krizine rağmen, Türk özel sektörünün “İsrail ilgisi” azalmıyor. Hazır giyimden optik teknolojilere, motorlu taşıtlardan kimyasal ürünlere kadar geniş bir yelpazeye sahip olan İsrail mallarının ithalatındaki artış, Türkiye'yi ABD ve Hollanda'dan sonra en iyi üçüncü müşteri konumuna taşıdı.

Türkiye, İsrail'in yüzünü, bu ülkeden yaptığı ithalatla güldürüyor. İsrail'in ABD ve Hollanda'dan sonra en fazla ihracat yaptığı üçüncü ülke Türkiye oldu. İki ülke arasındaki alışverişte ilk sıraları kimyasal ürünler ile petrol türevi ürünler alıyor. 

BİR YILDA YÜZDE 73 ARTIŞ

İsrail İhracat ve Uluslararası İşbirliği Enstitüsü'nün açıkladığı rapora göre, Türkiye, İsrail'in en büyük üçüncü ihracat pazarı konumuna yükseldi. Geçtiğimiz yılın birinci çeyreğinde dokuzuncu sırada yer alan Türkiye, 2011 yılının aynı döneminde ise üçüncü sıraya yükseldi. İsrail'den Türkiye'ye toplam ihracat, yılın birinci çeyreğinde, geçen yıla oranla yüzde 73 artış göstererek, 500 milyon dolara çıktı. Yıl sonuna kadar bu meblağın 2 milyar doları bulması bekleniyor. ABD'nin bile İsrail'den yılda 3 milyar dolarlık ithalat yaptığı dikkate alınınca, İsrail pazarları için Türkiye'nin önemi daha iyi anlaşılıyor. İsrail'in başlıca en önemli on pazarı sırayla şöyle: ABD, Hollanda, Türkiye, Almanya, Çin, İtalya, İngiltere, Hindistan, Fransa, Kanada.

TÜRKİYE'YE İHRACAT ARTIŞI DİĞER ÜLKELERİ SOLLADI

Mavi Marmara krizine rağmen, özellikle özel sektörün yoğun “İsrail ürünü” ilgisi Türkiye'yi bu konuma taşıdı. Türkiye'ye ihracat, diğer ülkelere yapılan ihracattan daha fazla artış gösterdi. İsrail İhracat ve Uluslararası İşbirliği Enstitüsü'nün raporuna göre, Türkiye'ye ihracat artışının en büyük nedeni yüzde 57 artışla 260 milyon dolar toplam tutara ulaşan kimyasal ürünler ve petrol ürünleri oldu.

İTHAL ÜRÜNLER ARASINDA NE ARARSAN VAR

İsrail'den ithal edilen belli başlı ürünler arasında plastikler, petrokimya ürünleri, motorlu kara taşıtları, demir ve çelik, kazan, makina ve cihazlar, organik kimyasal ürünler, elektrikli makina ve cihazlar, inorganik kimyasal ürünler, optik, foto cihazları, tıbbi aletler, harp silahları, hazır giyim, dokuma mamulleri ve seramik ürünler bulunuyor.

MAKAS, İSRAİL LEHİNE DARALIYOR

Ancak bütün bu verilere rağmen, Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret, Türkiye lehine fazla veriyor. Önceki yıl Türkiye'nin İsrail'den 1 milyar dolar olan ithalatına karşılık, bu ülkeye olan ihracatı ise 1,5 milyar dolara yaklaştı. Geçtiğimiz yıl ise ithalat-ihracat ilişkisindeki makas Türkiye aleyhine daralsa da ticari fazla korundu. Türkiye'nin 2010 yılında İsrail'den ithalatı 1 milyar 324 milyon dolar olarak gerçekleşirken, ihracatı ise 1 milyar 800 milyon dolar oldu.

Habervaktim.com

Güncelleme Tarihi: 19 Temmuz 2011, 06:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17