Yapı Denetim Firmaları ne kadar denetleniyor?

Kartal’da inşaatları denetleyen Yapı Denetim Firmaları yeterince denetleniyorlar mı? Denetleniyorlarsa ne kadar denetleniyorlar? İşte o analizimiz...

Yapı Denetim Firmaları ne kadar denetleniyor?

Gazetemize inşaatlarla ilgili ve bunları denetleyen Yapı Denetim firmaları ile ilgili ihbar üstüne ihbarlar yağıyor.


İlçem Gazetesi kamu menfaatlerini savunmak için ve adaletin tecelli bulması için var gücüyle çalışıyor.

Gazetemiz, adeta Rantsal! Dönüşüme dönen Kentsel Dönüşümü fırsat bilen inşaatları mercek altına almaya devam ediyor. Yaptığımız birkaç haberde gördük ki, gözünü para hırsı bürüyen bazı Müteahhitler ve yapı denetim firması sahipleri profesyonelce kanun dışı inşaatların projeleri üzerinde adeta oynuyor ve haksız rant elde ediyorlar.


İnşaatlarda dönen oyunlar!


Yaptığımız araştırmalarda ve haberlerde bazı inşaatların projede ayrı, yapılan inşaatlarda ayrı olduğu dikkat çekiyor. İnşaatlarla ilgili İddialar ise şu yönde. Bazı inşaatlarda bodrum katları açığa çıkartılıp fazladan kat ve kot farkı oluşuyor. Planlı Alanlar ve İmar yönetmeliğine göre yoldan çekme mesafesi en az 5 metredir. Bazı inşaatlar yoldan 5 metre çekme yapmayarak adeta yönetmeliği yani kanunu çiğniyorlar. İnşaatların depreme dayanıklı olmaları için kanunda belirtildiği miktarda toprağa gömülmeleri gerekiyor. Ama bazı inşaatların toprağa kanunun emrettiği gibi gömülmedikleri iddia ediliyor. Projede çizilen inşaat hayata geçirilirken farklı bir inşaata dönüşüyor. Bazı inşaatlarda kullanılan betonların bile olması gereken dirençten çok daha düşük oldukları bile konuşulmakta. İşin ilginç yanı belediye mıntıka mühendislerinin de bunları görmüyor oluşu.


Yapı Denetim Firmaları neden var?
Ülkemizde geçmişte inşa edilen binaların hiç birinde yapı denetim firması tarafından denetlenmesi mümkün değildi. Yapı denetim firması tarafından denetlenmeyen bu yapıların deprem sonrasında yıkılmaları, ülkemizde ciddi bir şekilde yapı denetim talebi doğurdu. Yapı Denetim Firmaları neden var? Yapı Denetim Firmaları yeni yapılan inşaatların denetlenmesi ve güvenilir kanuni olması için var. Ama Yapı Denetim Firmalarının acaba hepsi bunu sağlıyorlar mı? Soruları oluşmuştur.


Denetim firmalarına cezalar yağdı!
Bakanlıkça bugüne kadar denetlenen şantiye sayısı 44 bin 651, büro sayısı ise 13 bin 277'ye ulaştı. Denetimler sonucunda 467 yapı denetim firmasına "yeni iş almaktan men", 826 kuruluşa da "belge iptali" cezaları uygulandı.


2017 YILINDA YAPILAN DENETİMLER
Bakanlık tarafından 2017 yılında yapı denetim kuruluşlarının sorumluluğunda bulunan 7 bin 134 şantiye ve bin 677 büro denetlendi. Görev ve sorumluluğunu yerine getirmediği belirlenen 50 yapı denetim firmasının belgesi iptal edilirken 110 firma için de kapatılma kararı verildi. Ayrıca görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen firmalara 5 milyon 145 bin 295 lira idari ceza verildi.


217 DENETÇİNİN BELGESİ İPTAL
Öte yandan, 2017 yılında 927 denetçiye belge verilirken, görev ve sorumluluğunu yerine getirmeyen 217 denetçinin de belgesi iptal edildi.


YAPI DENETİM FİRMALARINI VE İNŞAATLARI YAKIN TAKİPTEYİZ.
Kartal’da inşaatları denetleyen Yapı Denetim Firmaları yeterince denetleniyorlar mı? Denetleniyorlarsa ne kadar denetleniyorlar? Sorularının cevaplarını araştırıyoruz. Gazetemiz gerekli belge ve bilgilere kamu adına ulaşmakta büyük zorluklar yaşasa da en sonunda ulaşıyor. Adaletden dem vuranlar ne hikmetse kamu adına belge ve bilgi istediğimizde son süratle kaçmaktalar. Gazetemize bazı inşaatlarla ilgili ve bunları denetleyen Yapı Denetim firmaları ile ilgili ihbarları sıralandırdık. Araştırmalarımız devam ediyor.

Bizi izlemeye devam ediniz…
 

Güncelleme Tarihi: 19 Mart 2018, 23:36

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
YORUMLAR
ALİ A...
ALİ A... - 6 yıl Önce

SAYIN BASIN SİZİ KUTLUYORUM KARTALDA BÜTÜN İNŞAATLAR USÜLÜNE UYGUN DEYİL HERKES BİLİYOR KARTAL BELEDİYESİ MÜHENDİSLERİ NİYE GÖZ YUMUYIRLAR. BUNU AKP MECLİS ÜYELERİ ŞİKAYET ETMELERİ GEREKİYOR NEREDELER BUNLAR BÖYLE MUHALEFET OLMAZ

SIRADAKİ HABER

banner17