Mete Boyraz 'Biz pazarın sokakta kalmasını istemiyoruz!'

İlçem Gazetesi İstanbul'da ve Anadolu Yakasında bir ilki gerçekleştirerek Esnaf oda ve kooperatif başkanlarını basınla bir araya getirdi.

Programa Kartal Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Adem ETİRLİ, Kartal Pazarcılar Odası Başkanı Mete Boyraz, Kartal Kamyon Kamyonet Minibüs Şoförler Odası Başkanı Fikret Çelik, Kartal Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Erol Demirci, Kartal & Adalar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Nuri Erkoç katıldılar. 


Kartal Pazarcılar Odası Başkanı Mete Boyraz “Bize bu toplantıyı tertipleyen İlçem Gazetesi’ne ve Aytekin Bey’e Teşekkür ediyorum.


Kartal’lı vatandaş ya Pendik’e ya da Maltepe’ye alışverişe gidiyor.


Kartal’la ilgili gelişmelerden hiç memnun değilim. Kartal 5-6 ilçe doğurdu, hepsinin gerisinde kaldı. Kartal tren yolunun yerin altına alınması lazım çünkü Kartal’ı bölüyor. Kartal’lı vatandaş ya Pendik’e ya da Maltepe’ye alışverişe gidiyor. Bu gün Tamirhane Caddesi ve Soğanlık Caddesi Kartal’ın merkezinden daha büyük bir alışveriş merkezi haline geldi. Bilmiyorum, Kartal merkezinin kaderimidir, esnafında mı bir eksiklik var, bizde mi bir eksiklik var bilemiyorum. Kartal kendisinden doğan ilçelerin hepsinin gerisinde. Tuzla’ya bir proje yapılıyor o kadar büyük ki, içinde Marina da var deniliyor. Kartal’da hiçbir şey yok. Başka projeleri bilmem ama Kartal’da bir tane de marina olsun. Eskiden bir söz vardı. Ankara’da Çankaya, İzmir’de Karşıyaka, İstanbul’da da Kartal ama Kartal bu sloganı kaybediyor gibi. Kartal’da gelecek yeni yerel yönetimlerin daha vizyonlu, daha geniş açıdan bakarak Kartal’ın gelişimini tamamlaması lazım. Kartal’da dönüşüm gerçekleşirse bir şeyler olur, gerçekleşmezse maalesef tuzlanın da gerisinde kalır.


Yöneticiler kafalarını gömmüşler başka işlere!

Pazarcı esnaflarının sorunlarını konuşmak istiyorum. Türkiye’de 330 bin pazarcı esnafı var. İstanbul’da ise haftada 367 tane Pazar açılmaktadır. Bu pazarların 40 tanesi alanlardadır. Diğerleri ise sokaklardadır. Anadolu’ya gittiğimizde Anadolu bu işi çözmüş durumdadır. Pazarları alanlara almışlardır. İstanbul’da ki pazarlarımız halen bundan 50-60 yıl önce ki gibi, sokaklarda kurulmaktadır. Bu sokaklarda işgal ettiğimiz yerler bir başkasının kapısı önü. Pazarlar insanlara sıkıntı veriyor. Yerel yönetimler ise geçmişte bu konuda çok hoyratça davranmışlardır. 20-30 yıl önce bu sorun çözülseydi, şimdi bu sorunların hiç birisi olmayacaktı. Bu işe yerel yönetim ve merkezi yönetimin el atıp ciddi oranda çözmesi lazımdır. Biz Pazarcılar odası olarak elimizi taşın altına koyarız. Alt yapısını belediye yapsın, üst yapısını biz yaparız. Biz artık çocuk oyun alanlarının olduğu, tuvaletleri, mescidi, çeşmesi, alışveriş arabalarının olduğu pazarlarla alışveriş yapmak istiyoruz. Olmayacak bir şey değil, sadece görüş ve vizyon meselesidir. Ancak bizim yerel yöneticilerimin hiç birisi bu görüş ve vizyon da değildir. A veya B partisi olarak söylemiyorum. İstanbul büyük bir şehir olduğundan kafalarını gömmüşler başka işlere, pazarları görmezden geliyorlar.


Pazarcının da yerini devlet yapsın versin!

Büyük markete gittiğinizde 50 kuruş için 50 lira bozarlar. Ama pazara gittiniz mi bozuğum yok dedin mi canın sağ olsun derler. Her tezgahtan en az 5-6 tane evi vardır. Onların sebze ve meyvesini yaparlar. Döküntüsünden bile geçinen var. Bunları sosyal devlet görmezlikten geliyor. Devlet çifçiye süspanse buluyor. Devlet uçağa süspanse ediyor. Pazarcının da yerini devlet yapsın versin. Büyük marketler Cuma günü halk günü yapıyor, diğer günü halk unutuluyor. Rekabete açığız ama ahlaklı olanına açığız. Kaldırımların önünü fütursuzca işgal ediyorlar. Belediyelere yazmaktan artık usandım. Markette satılan ürünün kalitesi pazarda satılan ürünün kalitesinin yanından bile geçemez.


Biz pazarın sokakta kalmasını istemiyoruz!


Kartal Belediyesi 2 Pazar için yer ayarlıyor. Uğurmumcu’da ve Cevizli’de. Atalar ve Cevizli Pazarını belki Esentepe pazarını da oraya götüreceğiz. Diğer pazarlar için yer yok. Şu anda gündemde olan ve kalkması düşünülen Kartal Merkez de ki Pazar için de belediye meclisi yasal olmayan bir karar aldı. Yukarıda bir vatandaşın 3800 metre olan arazisine 450 esnafı 2 şer buçuk metre yer göstererek götürmek istiyorlar.  Bunu başkana olmayacağını söyledik, ikna ettik. Bu konuda başkan katı değil. Başkana bazı birimler raporu vermiyorlar. 2,5 metre bizim esnafımıza yetmez. Prensipte anlaştık gibi. Biz pazarın sokakta kalmasını istemiyoruz. Masadan baktığın mantıkla pazarcılık yürümüyor. Pazarcıların eskiden yönetmeliği yoktu. Şu anda artık var. İstanbul’da pazarcıları yok sayan bir yönetim, kendisini de yok saymış olur. Kartal’da yapılmak istenen şey çok doğru değildi. İnşallah bu yanlıştan dönerler. Odamız hakkında kısa bilgi vereyim. 1967 yılında kurulmuştur. Ben altıncı başkanıyım odanın. Asil üyemiz 800 dür. Ben göreve geldiğimde odamın eksiklikleri vardı. Bizler Bağkurluyuz. Bir dönem esnafın defterini, kayıt kuyudatını iyi tutmamışlardı. Bağkurdan sıkıntılar oluyordu. Biz bunları düzelttik. Biz haklının yanında olduk, güçlünün yanında olmadık. Böylelikle bazı şeyler düzeldi. 10 yıldız odayı yönetiyorum. Bizim pazarcılarda kavga bitti denilecek kadar az. Artık pazarda kavga olmuyor. Kimse terazisini bir başkasının kafasına vurmuyor. En büyük sıkıntımız sokaklardan kapalı alanlara alınırsak, hepimiz mutlu oluruz. Teşekkür ediyorum.” Diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17