Fikret Çelik 'Bu meslek işsizlerin işi olmayacak!'

İlçem Gazetesi İstanbul'da ve Anadolu Yakasında bir ilki gerçekleştirerek Esnaf oda ve kooperatif başkanlarını basınla bir araya getirdi.

Programa Kartal Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Adem ETİRLİ, Kartal Pazarcılar Odası Başkanı Mete Boyraz, Kartal Kamyon Kamyonet Minibüs Şoförler Odası Başkanı Fikret Çelik, Kartal Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Erol Demirci, Kartal & Adalar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Nuri Erkoç katıldılar. 


Kartal Kamyon, Minibüs, Taksi sahipleri Odası Başkanı Fikret Çelik, “Ben de bu toplantıyı tertipleyen İlçem Gazetesi’ne ve Aytekin Bey’e Teşekkür ediyorum. Bu program gerçekten sevindirici. Bu güne kadar olmamış bir şeye katılıyorum. Biraz umutsuz gelmiştim, gerçekten işin çok ciddi olduğunu görüyorum. Çözüm sürecinde biz de esnaf adına, Kartal adına önemli gelişmeler yaşayacağız diye düşünüyorum.  


Kartal böyle olmamalı, Kartal uçmalı!


Ben Beykozluyum aslında. Aşağı yukarı 37 yıldır orada oturuyorum. Akşam saat 8 de gidiyorum sabah 9 da da Kartal’dayım. Hani diyorlar ya ben 35 yıldır Kartallıyım, inanın ben onlardan daha çok Kartallıyım. Kartal’ı çok seviyorum, neden?  Evimi otel gibi kullanıyorum, bütün hayatım Kartal’da geçiyor. Şurada tanığım insanlar kadar 10 da birini tanımıyorum Kartal’da. Kartal hak ettiği yerde değil. Bu gün mü? Hayır. Dünde değil di, bu günde değil. Atatürk Çay bahçesinin karşısında minibüs durağı var. Çok uğraşlardan sonra yolu genişlettirip büyükşehir’e yaptırdık. Kartal’ın ben çok eksiğini görüyorum. Kartal böyle olmamalı, Kartal uçmalı. Ben geldim geleli Kartal’ı uçurmaya çalışıyor ama Kartal uçmuyor. Niye uçmuyor ben bir türlü anlayamıyorum. Gelen sanki böyle gelmiş böyle gider mi diyor! Ama böyle gitmeyecek, tahmin ediyorum uçacak diye düşünüyorum.  

 

Çok büyük problemimiz var! 

Esnaf Odamız 1965’te kurulmuştur. Kamyoncu, Kamyonetçi, Taksici, Minibüsçü hatta Otobüsçü de var. 5362 sayılı yasa devreye girdikten sonra 2005’te o zamana kadar 30 bin üyemiz vardı. Şimdi üye sayımız 3200 civarında. Bunun 800’ü minibüs, 2000 taksi diğerleri de kamyon ve kamyonetlerden oluşmakta.
 Bizler Kartal’ı, İstanbul’u taşıyoruz. Kadıköy-Pendik minibüsleri de bize kayıtlı. Ben 1990 yılında yönetim kuruluna girdim. 1992 yılında başkan vekili oldum. 2005 yılında da başkanlığı aldım. Esnafımız şu anda çok sıkıntıda. Minibüslerin bir süre önce kaldırılması gündeme gelmişti. Mümkün değildi bu, zaten de mümkün olmadı. Şimdi Kadıköy-Kartal Metrosu var. Çocuklarımız için, geleceğimiz için çok önemli, kutluyoruz. Geç kalınmış bir şey. Bu bir ihtiyaç ama alternatif taşımacılıkta bir ihtiyaç. Biz Metro ilk kurulduğunda sorduk, ne yapacaksınız bizleri? Dediler ki, biz aşağıda çalışacağı, sizde yukarıda çalışacaksınız. Sonradan çağırdılar bizi dediler ki; ‘Biz 1 milyon hedefliyorduk, şimdi 150 binde kaldık. Dolayısı ile sizi oradan kaldıracağız. Bu oldu mu? Olmadı. Neden Olmadı? Vatandaşın ulaşım özgürlüğünü kısıtlıyorsunuz. Şu anda inanın çok büyük problemimiz var.


Bu meslek işsizlerin işi olmayacak!

Gelelim başka bir konuya Vatandaşımız neler yapacağız. İlk önce eğitimden geçeceğiz. Kim yapacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Şoförler odası yapacak. Halkla ilişkiler, şehirciliği bilen, planlamayı bilen kişiler eğitim verecek. Peki hangi minibüslerle yapacağız? Şu an ki Minibüsler mi? Hayır. 10 yaşını dolduran arabalarımızı klimalı, ısıtmalı, modern arabalarla taşıyacağız halkımızı. Çünkü vatandaşımız bunu hak ediyor. Dolayısı ile kendimizi yenileyeceğiz ve biz buna da hazırız. Minibüsçülerle ilgili her sabah bakıyorum 3-4 tane şikâyet geliyor. Bu şikâyetlere katılmamak mümkün değil. Katılıyorum ve destekliyorum. Bunun tek çaresi var, eğitim, eğitim, eğitim. Şu anda sevindirici bir şey var, tüm minibüslerde ve taksilerde çalışanlar sigortalı artık. Sigortasız çalışan hiç şoförümüz yok. İşe başlıyorsa sigortalı olacak, ruhsatında ismi ve resmi olacak. Bunlar olmadığı zaman o araba bağlanıyor. Hem de 61 gün bağlanıyor. Dolayısıyla bu meslek işsizlerin işi olmayacak arkadaşlar. Şoförlük meslek olacak. Ailenizi, çoluğunuzu çocuğunuzu teslim edeceğiniz bir meslek olacak. En kısa zamanda bu eğitimi başlatacağız. Sanıyorum büyük şehirin bütçesi mi yok? Biliyorsunuz Avrupa bu eğitimlere destek veriyor. Minibüste ki kap kaç olayı ile ilgili 4-5 yıldır emniyetle birlikte çalışıyoruz. Son söz olarak İlçem Gazetesine ve Aytekin Bey’e teşekkür ediyorum.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17