2070’e kadar İstanbul’un su sıkıntısı olmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş,...

2070’e kadar İstanbul’un su sıkıntısı olmayacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, yerin 136 metre altından seslendi: “Bu proje hayata geçtiğinde İstanbul 2060 – 2070’e kadar su sıkıntısı yaşamayacak.”

Melen Projesi'nin en önemli ayaklarından biri olan ve Melen nehrinden yılda 1 milyar 77 milyon metre küp suyu, İstanbul'a taşıyacak İstanbul Boğazı'nın altındaki su borusu geçişi tamamlandı.

Basın mensuplarına bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın turuna İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, DSİ Bölge Müdürü Yalçın Çamoğlu, İSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir ile birlikte çok sayıda basın mensubu katıldı.


Beykoz Fidanlığı'ndaki DSİ şantiyesinden araçlara binen Başkan Topbaş ve basın mensupları, çapı 4 metre olan su tünelinden geçerek yerin 136 metre altında Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktaya ulaştı. İki kıtanın birleşme noktasında basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Topbaş, gerçekleştirilen yolculukla birlikte tarihe tanıklık ettiklerini söyledi.

“Üzerimizden gemilerin geçtiğini düşününüz.” diyen Başkan Topbaş konuşmasına şöyle devam etti: “İki kıtayı birleştiren bu su tüneli dünyada bir ilktir. Altı metre çapında açılan ancak kaplamalar yapıldıktan sonra 4 metre çapına inen tünelsaniyede 32,5 metreküp su geçirebilme kapasitesine sahip. 2007 yılında İstanbul çok ciddi bir kuraklık sorunu yaşadı. 185 kilometrelik Melen'den su getirmeyi başardık. Bu sistem devreye girdiğinde, birleşik kaplar gibi Melen'den gelen su diğer barajlarımızla birlikte Asya ve Avrupa yakasında İstanbul'un su ihtiyacını karşılayacak. 2050'ler, 2060'lar, 2070'lerde İstanbul'da su kesintisi ve problemi yaşanmayacak. Temmuz ayında hayata geçirmeyi planladığımız Melen Projesi ile İstanbul'un su problemi kalmayacak.”

Başkan Topbaş buradaki açıklamasının ardından bazı televizyonların canlı yayınlarına konuk olarak proje hakkında bilgi verdi. Başkan Topbaş basın turuna katılan gazetecilerle daha sonra fotoğraf ta çektirdi.

Buradan tekrar araçlara binen Başkan Topbaş ve basın mensupları 5.5 kilometrelik tünel yolculuğu, Sarıyer Derbent Mahallesi'ndeki İETT Garajı'nda sona erdi. Katılımcılara, İstanbul Boğazı'nın 136 metre altından çıkarılan taşlardan yapılan saatler katılımcılara hediye edildi.

Melen Projesinin en önemli adımı olan İstanbul Boğazı'nın altında dev su borusu geçişi tamamlandı. İstanbul’un 2060 yılına kadar olan içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamak için Melen nehrinden yılda 1 milyar 77 milyon metre küp suyu İstanbul’a taşıyacak. Melen Sisteminin en önemli safhalarından biri olan Sarıyer, Derbent- Beykoz, Ortaçeşme arasında Asya ile Avrupa kıtası İstanbul Boğazı'nın altında 135 metre altından dev boru ile bağlandı.

5 bin 551 metrelik Boğaziçi Tüneli’nin 3 bin 145 metrelik Asya ve Avrupa kıtaları boğazın tabanının 135 metre altından 14 atmosferlik basınca karşı dayanıklı ve zemin koşullarına uygun, EPB (Eart Pressure Balance- Zemin Basıncı Dengeleyici) ve Hard Rock tipi son teknoloji ürünü bir tünel delme Makinesi ile açıldı.


10 ayda Almanya’da imal edilen TDM, 22 Mart 2008 Dünya Su Gününde düzenlenen törenle Boğaziçi Tüneli kazısı başlamıştı. Tünel Delme Makinesi ile Derbent – Beykoz şaftı arasındaki 3 bin 145 metrelik çalışma, hiçbir iş kazası yaşamadan,  günde ortalama 8 metre kazılarak bin 756 günde ve programlanan süreden bir buçuk ay erken tamamlandı.


İstanbul'un şu andaki günlük ihtiyacının 1,5 katı kadar suyu iletecek kapasitedeki Boğaz Tüneli tamamlandığında günde yaklaşık 3 milyon metre küp su Avrupa yakasına taşınacak. DSİ'nin yaptığı bu proje ile İstanbul’un su ihtiyacı 2060 yılına kadar teminat altına alınıyor.


İstanbul’un uzun vadeli içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Melen Projesi kademe kademe hayata geçiriliyor. Projenin 1. kademesine 2007 yılında yaşanan kuraklık sebebiyle hız verilmiş ve projeyi yürüten Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne İSKİ tarafından 190 milyon liralık katkı yapılarak 180 kilometre uzunluğundaki hattın Melen–Yeşilçay Regülatörü arasındaki 103 kilometresi tamamlandı. Bu sayede İstanbul’a yıllık 268 milyon m3 içme suyu temin edildi ve 2007 yılındaki büyük kuraklığı İstanbullular hissetmedi.


Melen Projesi’nin 2. kademesi tamamen İSKİ tarafından hayata geçirilmektedir. 1. Aşama isale hattına paralel olarak inşa edilen 135 kilometrelik hattın 77 kilometresi tamamlandı. Melen Projesi 2. Kademesi’nin İstanbul’a yılda 307 milyon m3 içme suyu kaynağı oluşturması hedefleniyor. İkinci kademenin tamamlanmasıyla Melen’den alınabilecek su kapasitesi yıllık 575 milyon m3’e ulaşacak.



Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2012, 20:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17