CHP'li Belediyeden yine Kanunsuz ihale!

CHP’li Gökhan Yüksel'in Başkanı olduğu Kartal Belediyesi'nin ihale yaparken kanunları hiçe saydığı iddia edildi.

CHP'li Belediyeden yine Kanunsuz ihale!
Daha önce Müfettişlerin 1 milyon 650 bin 856 TL. ihale yoluyla kamunun zarara uğratıldığını tespit ettiği Kartal Belediyesi, Kitap Fuarı organizasyonu için ihtiyaçları kısımlara bölmek suretiyle pazarlık usulü 3 ayrı ihaleye çıktı.
Kartal Belediye Başkanlığı 2023 Haziran ayında düzenlemiş olduğu Kitap Fuarı organizasyonu için yapmış olduğu ihalelerin 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 5. Maddesine uygun olmayarak yasaya aykırı olarak ihaleye çıktığı belirlendi.

Kartal meydanında düzenlenecek kitap fuarı için öncelikle 2023/495364 ihale kayıt numarası ile 18,05,2023 tarihinde “KİTAP FUARI KONSER VE SÖYLEŞİ PROGRAMLARI TEKNİK HİZMET ALIMI” ihalesine çıktı. İhale bedeli 1.405.000,00 + KDV bedelle Belediye şirketi “KARTANSAŞ KARTAL HALK PAZ.GIDA SAĞ.VE EĞ.HİZ.S.T.A.Ş”  şirketine kaldı.

Aynı tarihte yani 18.05.2023 tarihinde 2023/499149 ihale kayıt numarası ile kartal meydanında 10 günlük süre ile  “KİTAP FUARI STAND KİRALAMA HİZMET ALIMI” ihalesine çıktı. İhale bedeli 1.395.000,00 TL.+ KDV bedelle belediye şirketi KARTANSAŞ KARTAL HALK PAZ.GIDA SAĞ.VE EĞ.HİZ.S.T.A.Ş” şirketine kaldı.

Yine 18.05.2023 tarihinde 2023/499260 ihale kayıt numarası ile kartal meydanında 10 günlük süre ile “KİTAP FUARI ORGANİZASYONU HİZMET ALIMI” ihalesine çıktı. Ve bu seferde ihale bedeli olarak 902.300,00 TL. bedel ödedi alan şirket yine belediye şirketi “KARTANSAŞ KARTAL HALK PAZ.GIDA SAĞ.VE EĞ.HİZ.S.T.A.Ş” oldu.

Aynı iş için 10 günlük süre dahilinde 3 ayrı ihale ile 3.702.300 TL. + KDV bedel ödedi.

İŞTE! İHALENİN YASAYA AYKIRILIKLARI

1 – Kamu İhale Kanunu 21/F pazarlık usulüne göre yapılacak ihalelerde en az 3 istekliye davet gönderme mecburiyeti getirilmiştir. Ancak Kartal Belediyesinin bu ihalelerinde 3 istekliye davet gönderse dahi her seferinde tek istekli katılmıştır. O da Belediye şirketi “KARTANSAŞ KARTAL HALK PAZ.GIDA SAĞ.VE EĞ.HİZ.S.T.A.Ş”

SORUMLULAR CEZALANDIRILMALIDIR.

2 - İhtiyacın kısımlara bölünmek suretiyle 21/f kapsamında yaptırılması 4734 sayılı Kamu İhale Kanunun 5. maddesindeki temel ilkelere aykırıdır.

İŞTE! O MADDE

Temel ilkeler

Madde 5- İdareler, bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamakla sorumludur.

Aralarında kabul edilebilir doğal bir bağlantı olmadığı sürece mal alımı, hizmet alımı ve yapım işleri bir arada ihale edilemez.

Eşik değerlerin altında kalmak amacıyla mal veya hizmet alımları ile yapım işleri kısımlara bölünemez.

Bu Kanuna göre yapılacak ihalelerde açık ihale usulü ve belli istekliler arasında ihale usulü temel usullerdir. (Ek cümle: 2/7/2018-KHK-703/171 md.) Cumhurbaşkanlığı hizmetlerinin özelliği ve güvenlik şartlarına uygun şekilde yerine getirilme zorunluluğu nedeniyle Cumhurbaşkanlığınca gerçekleştirilecek her türlü mal ve hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin ihaleler bu Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre yapılabilir. Diğer ihale usulleri Kanunda belirtilen özel hallerde kullanılabilir.

Ödeneği bulunmayan hiçbir iş için ihaleye çıkılamaz.

İHALE USULÜ BELİRLEME YETKİLİLERİ SORUMLULUĞU (Kimlere Müeyyide uygulanır.)

“İhale usulünü belirleme yetkisi ihale yetkilisine aittir. Ancak ihale komisyonuna verilen yetkiler düşünüldüğünde (39 ve 40. maddeler) ihale usulünün yanlış belirlenmesinden ihale yetkilisi ile birlikte ihale komisyonu da sorumludur. Nitekim Kanunun 60. maddesinde, ….5 inci maddede belirtilen ilkelere ve 62 nci maddede belirtilen kurallara aykırı olarak ihaleye çıkılmasına izin verenler ve ihale yapanlar hakkında da yukarıda belirtilen müeyyideler uygulanır, hükmü yer almaktadır.” Denilmektedir.

 Dolayısı ile yasa ve kanunları uygulamayan sadece 21/F eşik değerin altında kalmak için ihtiyaçların kısımlara bölünerek ihaleye çıkılmasını yasa koyucu suç olarak ortaya koymaktadır.

Kaynak; öncememleket.com

Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2023, 15:11

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17