Başkan Yüksel "Borçların nedeni, yükselen sabit maliyetler!"

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel basın mensuplarını Bayram Demirkol Parkı'nda ağırladı.

Kartal Belediyesi Bayram Demirkol Parkı Satürn Gezegen Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşen toplantıya; Başkan Yüksel’in yanı sıra;  Başkan Yardımcısı Âdem Uçar ve Kartal Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Hüseyin Güler katıldı.

-

-

Gazeteci Aytekin Yaşar'ın ve basın mensuplarının sorularını tek tek not alan Başkan Yüksel, daha sonra soruların cevaplarını verdi.
-
-
Bu paraları nerelere harcayacaksınız?
Başkan Yüksel'e sorular soran İlçem Gazetesi Sahibi Aytekin Yaşar, "Kartal Belediye Meclis üyesi Avukat Muhammer Bektaş Belediye Meclisinde iddialar da bulundu. Dedi ki, "Sümer Holding'ten 30-40 milyon tahsil etmişsiniz ve sizden geri isteyip haciz başlatmış, cevaplayınız.' Bektaş'ın bahsettiği bu iddiaların doğrusu Nedir? aslı var mıdır? Kamu zararı var mıdır? Buna kimler neden olmuştur? İç soruşturma başlattınız mı? Dün Belediye Meclisinden 69.5 Milyon lira borçlanma yetkisi aldınız? Bu paraları nerelere harcayacaksınız? Borç mu ödeyeceksiniz yoksa yatırımlara mı harcayacaksınız? Bunu bir Kartallı olarak merak ediyor ve soruyorum." Dedi.
-
-
Kamu zararı yok!

Soruları Cevaplayan Başkan Yüksel,  "Sümer Holding Devletin bir kurumudur. Daha önceden Taş ocağının sahibiydi. Yanlış hatırlamıyorsam belli bir yıla kadar vergi muafiyeti vardı. Ve o yılları tamamladıktan sonra, vergi rücu oluyor. Dolayısıyla o verginin geriye iadesi bu. O süreç devam ediyor. Belkide borçlandığımız ender kurumlardan bir tanesi bu. Başka da bir şey değil. 30-40 milyon değil 5-6 milyonluk bir vergi diye hatırlıyorum. Yakın zamanda da mutabakat sağlandı. Vergi iadesi sağlanacak. Bu geriye dönük bir mesele. Beş altı sene öncesi bir mesele. Dolayısıyla burada bir art niyet yok. Kamu zararına art niyet oluşturacak bir durum yok." Dedi.

-

Borçların nedeni yükselen sabit maliyetler!

Diğer soruyu da cevaplayan Yüksel, "Dün borçlanma meclisten geçti fakat ek bütçe de geçti arkadaşlar. Her biriniz ev yönetiyorsunuz, işinizi yönetiyorsunuz. Sabit maliyetler elbette sizlerin de çok artmıştır. Nedir bu sabit maliyetler? Mesela yaşama koşulları, enerji giderleriniz. Elektrik, doğalgaz, araç yakıtlarınız. Bunlar sabit maliyetler arkadaşlar. Çalışan personellerin maaşları. Bu sabit maliyetlerin çok yüksek bir şekilde arttığını görüyorsunuz. Bu nedenle ek bütçeye gitmek zorunda kaldık. Maliyetler giderek artıyor. Yeni sosyal tesisler yeni kreşler hayata geçireceğiz. Bu yüzden ek bütçe oluşturduk. Kartal Belediyesi'nden alacağı olan vatandaşlar var ise bize yönlendirin. Bizim kamuya borcumuz var. Onu planlıyoruz bazen de yapılandırıyoruz. Ama özel sektöre borcumuz yok arkadaşlar." Diye belirtti.

-

Taş Ocağı’nın Millet Bahçesi Olmasına Olumlu Bakıyoruz

 

Toplantının bundan sonraki bölümünde soruları cevaplandıran Başkan Gökhan Yüksel, bir soru üzerine Kartal Belediyesi’nin akreditasyon sorunu ile ilgili olarak Bulvarspor’un yanında yer alacağını söyledi. Kartal’ın bir değeri olan Bulvarspor ile bu konuda koordinasyon içinde olduklarını belirten Başkan Yüksel, Taş Ocağı’nın millet bahçesi yapılacağı yönündeki sorulara cevap vererek. Taş Ocağı’nın içindeki suyun doğal olduğunun ortaya çıktığını belirterek o bölgenin güzel bir yeşil alan, güzel bir rekrasyon alanı olarak değerlendirilmesinin Kartal için artı değer olduğunu belirtti ve orada yaşanan sıkıntıların planlarla ilgili olabileceğini sözlerine ekledi. Atıl haldeki o bölgenin; bir yaşam alanına, yeşil alana, rekrasyon alanına dönüşmesinden Kartal Belediyesi olarak mutlu olacaklarını ifade eden Başkan Yüksel, böyle bir sürecin yanında olarak katkı sunabileceklerini söyledi.

 

Yalı-Yunus-Topselvi Kültür Merkezi Yıl Sonunda Bitecek

 

Yalı-Yunus-Topselvi Kültür Merkezi’nin söz verdikleri ve en çok konuştukları projelerden biri olduğunu kaydeden Başkan Yüksel, ülke olarak ciddi bir ekonomik sıkıntıdan geçtiklerini 2021 yılında başlattıkları projenin o gün öngörülen maliyetin 3 kat arttığını belirterek şunları kaydetti: “Bu sorun; sadece Kartal’da değil, tüm İstanbul’da ve Türkiye’de etkili. Birçok noktada yatırımcılar, girişimciler fesih sürecini başlattı. Tüm olumsuzluklara rağmen, yılsonuna kadar binayı bitirerek hizmete almayı planlıyoruz.” dedi.

Başka bir soru üzerine komşu ilçe Pendik Belediyesi ile sanatçı Niyazi Koyuncu arasında yaşananların bir iletişim eksikliği oluğuna inandığını kaydeden Başkan Yüksel, böyle bir şeyi herkesin yaşayabileceğini kaydederek, oradaki üzüntüyü görünce Niyazi Koyuncu’yu davet ettiklerini belirtti. Konserler ile alakalı art arda gelen iptallerin toplumda ciddi bir üzüntü yarattığını belirten Başkan Yüksel; ayrıştıran, süreci tırmandıran bir dili değil, kültür sanat faaliyetlerine katkı sunmaya hazır bir dili benimsediklerini ifade etti.

 

Hasan Ali Yücel’de En Uygun Çözüm Uygulanacak

 

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi ile ilgili sorulara da cevap veren Başkan Yüksel, 5 ilçenin de Kartal’da olduğu 1960’lı yıllardan kalan merkezin, eski bir yapı stoğu olduğunu belirterek teknik incelemelerin devam ettiğini ve önlem olarak kapatıldığını söyledi.

 

Yapının güçlendirilerek veya yıkılıp yeninden yapılarak hizmete devam etmesi ile ilgili henüz bir karara varılmadığını; ancak yaz dönemindeki yoğunluğun da hesaba katılarak merkezin

kullanıma kapatıldığını belirten Başkan Yüksel, Hürriyet Caddesi’ndeki çalışmalara da değindi ve buradaki çalışmada iki ana alt yapı aksının yeninden bağlandığını vurguladı.

Neyzen Tevfik Meydanı ve çevresindeki çalışmaların bitmesi ile bölgenin alt yapısının ardından üst yapısının da tamamlanacağını belirten Başkan Yüksel, toprak yığınının kaldırılması ile ilgili defalarca girişimde bulunduklarını belirtti. Başkan Yüksel, “Marmaray’ı inşa eden müteahhit firma sorumluluğunda olmasına rağmen, İBB ile birlikte bu sorun çözülecek. Milimetrik hesapları Marmaray güzergahı ile ilgili TCDD’nin mühendislik detaylarını paylaşmasının ardından harekete geçireceğiz.” dedi.

Kapalı Spor Salonu Müjdesi

Pandemi sürecinin öncelikleri değiştirdiğini ve Aşevi ile Gıda Bankası’nın böyle bir süreçte ortaya çıktığını vurgulayan Başkan Yüksel, bir hayırseverin cesaretlendirmesi ile girdikleri bu yolda yaklaşık 4 kat maliyet ortaya çıktığını, ancak buna değdiğini belirtti.

Konuşmasında kreş yatırımlarına da değinen Kartal Belediye Başkanı, 3 kreşin yenilendiğini, yeni bir kreşin yapıldığını ve yeni kreşlerin yapılacağını belirterek Zübeyde Hanım Kreşi’nin arkasında kapalı bir spor salonu yapılacağını söyledi.

Kartal’da 22 Kreş Olacak

Biri Cevizli diğeri de Yakacık Yeni Mahalle’de olmak üzere 2 yeni kreşin yapımı için adım attıklarını açıklayan Başkan Yüksel, bu süreçte İBB ile birlikte 3 yeni kreşin açıldığını, 2 tanesinin de planladığını kaydetti. Bu kreşlerin de yapımı ile Kartal’da 22 kreş sayısına ulaşacaklarını belirten Başkan Yüksel, 0-3 yaş kreşleri ile ilgili de kafa yormaya devam ettiklerini sözlerine ekledi. Cumhuriyet Mahallesi’nde bulunan yurdun, Kartal Belediyesi bünyesine geçtiğini ve oradaki çalışmanın bitmesi ile 500-600 kişi kapasiteli kız yurdunun Kartal’da hizmete gireceğini belirten Başkan Yüksel, Mustafa Necati Etüt Merkezi’nde eğitim gören gençlerin sorunlarına da duyarlı olduklarını vurguladı. Kartal Belediyesi Sosyal Tesisleri’nin 4 adet olduğunu ve gençlerin uygun fiyata bu tesislerden faydalandığını belirten Başkan Yüksel bu konudaki hizmetin de devam edeceğini söyledi.

Uğur Mumcu Planları Kurum Görüşlerine Açıldı

Etap 1 ve Etap 2 ile ilgili sorulara da cevap veren Başkan Yüksel, olumlu geçen görüşmeler, istenen plan tadilatlarının ardından, yakın zamanda Bakanlığın iyi haberi vereceğini umduğunu belirtti. Bu konuda gecikildikçe maliyetlerin de arttığını, ekonominin olumsuz tablosunun, kentsel dönüşüm hızını azalttığını belirtti. Plan bütçe komisyonunun bu konudaki

siyaset üstü tavrını da öven Başkan Yüksel, Kartal’ın 20 mahallesinden 19’unda plan sorunlarını aştıklarını belirterek, planları 1980’li yıllarda yapılan Uğur Mumcu ile ilgili çalışmanın devam ettiğini söyledi. Uğur Mumcu ile ilgili planları tamamladıklarını ve kurum görüşlerine sunduklarını kaydeden Başkan Yüksel, kurum görüşlerinin tamamlanması ve istişare sürecinden sonra müjdeyi verebileceklerini sözlerine ekledi.

 

Viyadük Projesi 10 Yıldır Bekliyor

 

Pendik ile Kartal arasındaki Aydos yolu ile ilgili sorulara da cevap veren Başkan Yüksel, hali hazırda bölgede yolun bir viyadük ile Samandıra bağlantı yoluna bağlanması ile ilgili bir ulaşım master planı olduğunu ve bunun komisyonda olduğu ve 10 yıllık süreçte hala bunun karara bağlanmadığını belirterek ormanlık ve SİT alan olan Aydos’ta kendi taraflarında genişletme yapamayacaklarını, geliş ve gidiş yönünde yol kenarlarında yerleşim alanında çok sayıda bina ve ev olduğunu belirterek şu aşamada kamulaştırılmalarının zaman alacağını, maliyet getirdiğini ve zor olduğunu belirterek bu süreçte geliş ve gidişle yol düzenlemenin yapılacağını, genişletme yerine asfalt serim sezonuna girmelerinden dolayı yolun asfaltlanabileceğine vurgu yaptı.

 

Güncelleme Tarihi: 14 Haziran 2022, 14:50

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17