Mehdi Akman “Kartal'ın paraları iç ediliyor!“ Kartal Belediyesi 2012 yılı denetim komisyonu muhalefet şerhi

Kartal Belediye Meclisi Nisan Ayı birleşimi Taner Özdemir başkanlığında yapıldı. Ak Parti’li meclis üyeleri 2012 faaliyet raporunu çok sert şekilde eleştirerek muhalefet ettiler.

Perşembe günü gerçekleştirilen meclise Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’de kanun gereği katıldı. Söz alıp konuşan Denetim komisyonu üyesi Mehdi Akman çok çarpıcı analizlerde bulunarak faaliyet raporunu eleştirdi.


167 milyon 250 bin lira Kartal Belediyesi borçlu!



Akman “Kartal Belediyesi’nin 2012 ye devreden borcu, 48 milyon 822 bin liradır. SSK ve vergi borçları 70 milyon 937 bin liradır. Bankalara borçları 22 milyon lira olup, 10 milyon 500 bin lira da faiz borcu bulunmaktadır. Tahakkuku 2013 yapılacak olan borçlar 15 milyon liradır. Kartal Belediyesinin borcu kamulaştırmasız el etmalar hariç, 167 milyon 250 bin liradır. Bu rakkamlar 2013 harcamalarıyla 300 milyon lirayı geçecek. Belediye hiçbir hizmet yapmamasına rağmen bu borcu nasıl yapıyor, birde ona bakalım. Kartal Belediyesi’nin en büyük medarı iftiharı olan Mehmet Ali Büklü Parkının maliyeti 640 bin 486 liradır.


Kartal'ın paraları iç ediliyor!


Kartal Belediyesi 4 yılda 600 milyon para harcamış, 200 milyon lira da borçlanmıştır. Şimdi Kartal halkının paralarının nasıl harcandığına bir kaç örnek vereceğim. 2012 yılında Kartal Belediyesi 75 milyonluk mal ve hizmet almış. Bunun %50 sinden fazlasını Kartal Belediyesi şirketleri üzerinden vermiş.  Size 3 örnek vereceğim. Asfalt piyasa değeri tonu 80 bin lira. İSFALT'ın 106 lira. Kartal Belediyesi 2012 yılında 130 liradan asfalt almış. Kartal'ın paraları bu şekilde iç ediliyor. İkinci paraları iç etme planı, personel alım ihaleleri üzerinden geçen yıl 226 tane teknik ve idari personel alınmış. 20 tane kazı alanı için vasıfsız elemanlar alınmış. Hatırlarsanız geçen yıl personel fazlası var diye 61 personel başka kurumlara yollanmıştı. Oysa başkanın planı bir şekilde Kartal'ın paralarını iç etmekti. O yüzden personel alımları yaptı. Merak ettim bazı müdürlüklere sordum; 5 teknik personel varmış?  bilmiyoruz diye dudak büktüler. 30 kişi Kartal kart'a veri giriş operatörü 4 tane de asistan alınmış. Olmayan Kartal Kart personel nerede çalışıyor merak ediyorum. 6 Tane Avrupa Birliği uzmanı alınmış. Ne iş yapıyorlar, bilen yok.


Kartal Belediyesi ekmeği 1 lira 18 kuruşa almış!



Parklara 1150 tabela alınmış. 150 küçük tabela, 1000 adet büyük tabela. 194 bin lira toplam tabela maliyeti hesaplanması gerekirken  fiyatı yükseltmişler 395 bin liraya. Sonra ihaleyle 468 bin 500 liraya yapmışlar. Şirketler üzerinden 439 bin lira erzak almışlar. Üstelik bu erzaklar yarı fiyatlara alınması gerekirken. 2012 yılında ekmeğin fiyatı Kartal'da ne kadardı? 50 kuruşa, bazı yerlerde de 80 kuruş falandı. Kartal Belediyesi ekmeği 1 lira 18 kuruşa almış.


Başkan 1 milyon 200 bin lira yemeğe harcamış!


Gelelim özel kalem müdürlüğünün harcamalarına. 2012 yılı bütçesinde özel kaleme 2 milyon 698 bin lira bütçe ayarlanmıştı. Başkan ben bu parayla doymam dedi 3 milyon arttırarak 5 milyon 547 bin lira bütçesini hazırlattı. Bunun 1 milyon 132 bin lirası personel gideri. Temsili ağırlama gideri 4 milyon 300 bin lira. 1 milyon 198 bin lira sadece yemeğe gitmiş. Başkanın ve avanesinin yediği yemek. Bazıları iftar yemeği falan diyebilir, bunlara değil. Çünkü başkan halka ucuz yemekler veriyor. 200 öğün iftar yemeğine 755 bin lira harcanmış. Onun haricinde başkan 1 milyon 200 bin lira başkan yemeğe harcamış. Sadece bir lokantadan 400 bin lira yemek alımı yapılmış.


Yandaş Medya film yapmış!


Bunun haricinde başkan yandaş medyaya para harcamış. Bir tanesi dikkatimi çekti.KARDEŞ BELEDİYELERE TANITIM FİLMİ! Bu filmleri göreninin var mı? Ben müdürlüğe sordum, bilmiyorum diyerek dudak büktü! Muhtemelen bu gazeteci arkadaşlar belediye başkanıyla geziyorlar, çekiyorlar ve tanıtım filmi diyerek Kartal Belediyesi'ne satıyorlar. Kartal Belediyesi her yıl kamera alıyor. Kamera fiyatı 21 bin lira. Kameramanlar çalışıyor, sanat yönetmenleri çalışıyor. Bunlar hiç bir iş yapmıyorlar. Sayın başkanın yandaş medyacıları tanıtım filmleri hazırlıyorlar ve büyük meblağlarla Kartal Belediyesi'ne satıyorlar.


2 katı fiyata mermer satmış!



Kartal'da onlarca mermerci varken müzik organitörü bu arkadaş ihaleye girmiş ve piyasa fiyatının 2 katı fiyata satmış. Müteahhitler Kartal Belediyesi'nin kapısını alacaklarını almak için aşındırırlarken bu arkadaş bu gün satmış, yarın
parasını almış.Bu arkadaşın özelliği ney? Nevşehir'li muhtemelen başkanın dostu." Diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Cuma günü meclis oturumunda Mehdi Akman
aşağıdaki Muhalefet Şerhini
okuduğu.

KARTAL BELEDİYESİ 2012 YILI DENETİM KOMİSYONU RAPORUNA AİT MUHALEFET ŞERHİ

 

Denetim Komisyonu faaliyeti 5393 sayılı Belediye Kanunu nun Meclisin bilgi edinme ve denetim yollarını düzenleyen 26. Maddesinde belirlenmiş  denetim yollarından biri olarak sayılmıştır.

 

Yine aynı kanunun 54.maddesi Denetimin amacını; “Belediyelerin denetimi; faaliyet ve işlemlerde hataların önlenmesine yardımcı olmak, çalışanların ve belediye teşkilâtının gelişmesine, yönetim ve kontrol sistemlerinin geçerli, güvenilir ve tutarlı duruma gelmesine rehberlik etmek amacıyla; hizmetlerin süreç ve sonuçlarını mevzuata, önceden belirlenmiş amaç ve hedeflere, performans ölçütlerine ve kalite standartlarına göre tarafsız olarak analiz etmek, karşılaştırmak ve ölçmek; kanıtlara dayalı olarak değerlendirmek, elde edilen sonuçları rapor hâline getirerek ilgililere duyurmaktır. ” şeklinde belirlemiştir.

 

Denetimin kapsamı ve türleri de 5393 sayılı yasanın 55.maddesinde  “Belediyelerde iç ve dış denetim yapılır. Denetim, iş ve işlemlerin hukuka uygunluk, malî ve performans denetimini kapsar…..İç ve dış denetim 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre yapılır. ” şeklinde düzenlenmiştir.

 

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu 71. maddesinde; Kamu zararı mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması….. şeklinde tanımlanmıştır. Kamu zararının belirlenmesinde de yine aynı maddenin devamında

“a) İş, mal veya hizmet karşılığı olarak belirlenen tutardan fazla ödeme yapılması,

b) Mal alınmadan, iş veya hizmet yaptırılmadan ödeme yapılması,

c) Transfer niteliğindeki giderlerde, fazla veya yersiz ödemede bulunulması,

d) İş,mal veya hizmetin rayiç bedelinden daha yüksek fiyatla alınması veya yaptırılması,

e) İdare gelirlerinin tarh, tahakkuk veya tahsil işlemlerinin mevzuata uygun bir şekilde yapılmaması,

f) Mevzuatında öngörülmediği halde ödeme yapılması, esas alınır.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

            Denetim Komisyonu 5393 sayılı Belediye Kanunu ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümleri doğrultusunda çalışmalarını sürdürmeli, denetimle ilgili raporunu da bu hükümlere göre hazırlamalıdır. Hazırlayacağı rapor; denetimle ilgili olarak meclisin en önemli bilgi edinme yolu olduğu için siyasi tarafgirlikten  uzak ve şeffaf olmalıdır. İdarenin hazırladığı mali raporu onaylamak şeklinde değil , hata ve yanlışları gözler önüne sermeli, kamu zararı olabilecek konuları açıkça belirlemelidir.

 

            2012 Denetim Komisyonu çalışmasında üyeler arasında ortak bir değerlendirme  oluşmadığı için şahsım olarak denetim çalışmaları sırasında tesbit ettiğim konularla ilgili meclisin bilgilenmesi ve sorumlular hakkında gereğinin yapılması için bu muhalefet şerhini yazma zorunluluğu doğmuştur.

 

            Tüm değerlendirmelerimi öncelikle 5393 ve 5018 sayılı kanunlar ile ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda yaparak, Söz konusu kanunlara aykırı uygulamalar ile kamu zararı olabilecek iş ve işlemleri meclisin dikkatine sunmaya çalıştım.

 

 

 

KAMU ZARARI OLUŞTURAN İŞ VE EYLEMLER

 

1. 6111 SAYILI KANUNA AYKIRI İŞ VE EYLEMLER

 

Belediyemizce 13.2.2011 tarihli ve 6111 sayılı “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun un Mahalli idarelerin ihtiyaç fazlası işçilerine ilişkin hükümlerini düzenleyen 166.maddesi gereğince 61 işçi kadrosundaki personel başka kurumlara gönderilmiştir.

 

Ancak sözkonusu kanunun 166.maddesinin 8.fıkrasında “Bu madde kapsamında işçi nakleden mahalli idarelerce üç yıl süreyle, gerçekleşen en son yıl bütçe gideri içinde yer alan hizmet alımı tutarının, 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme oranında artırılarak hesaplanacak tutarı aşmayacak şekilde hizmet alımı için harcama yapılabilir. Bu kapsamda yapılacak harcamaların hizmet gereklerine dayalı olarak belirlenen sınırdan fazla yapılmasının gerekmesi halinde İçişleri Bakanlığından izin alınması zorunludur.” denilmek suretiyle hizmet alımı yöntemiyle personel alımının önüne geçmek istemiştir.

 

Kartal Belediyesinin 2011 Kesin hesap raporuna göre Hizmet Alımları (Ekonomik Kod.03.5 tertibi) tutarı 36.471.566,00 TL olarak kesinleşmiştir. 2012 yılı yeniden değerleme oranı da 10,26 olarak belirlenmiştir. Bu durumda Kartal Belediyesinin 2012 yılında Hizmet alımları için yapabileceği harcama üst limiti 40.213.548,67 TL’nı geçmemelidir.

 

Oysa 2012 yılı bütçesinde Hizmet Alımları (Ekonomik kod 03.5 tertibi) için 65.756.078,00 TL ödenek ayrılmıştır. 2012 yılında tahakkuku yapılan Hizmet Alımı tutarı ise 45.803.002,00 TL gerçekleşmiştir. Hizmet Alım sözleşmesi yapılan ve işin tamamı yapıldığı halde tahakkuku yapılacak miktarla bu miktarın daha da artacağı muhakkaktır.Bu miktar da yaklaşık 5.000.000,00 TL civarındadır. Bu durumda 5.589.453,33 TL net, 5.000.000.00 TL de yaklaşık olmak üzere 10.589.453,33 TL fazla harcama yapılmıştır.

 

Hizmet Alımının artırılması için ilgili bürokrattan İçişleri Bakanlığından izin alınıp alınmadığı sorulmuş. Ancak böyle bir iznin bulunmadığı beyan edilmiştir.

 

Hizmet Alımı miktarının artması da Personel temini ihalesi yapılmasından kaynaklanmıştır. Zira Kartal Belediyesi 2012 yılı için Projeler Kapsamında İdari ve Teknik Personel Desteği Alımı adı altında 226 personel kapsamlı 2 adet ihale yapılmış ve bu iş için toplam 7.911.565,28 TL ödeme yapılmıştır.

 

5393 sayılı Kanunun Personel istihdamını düzenleyen 49. Maddesinin 8. Paragrafı da Belediyenin yıllık toplam personel giderleri, gerçekleşen en son yıl bütçe gelirlerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre belirlenecek yeniden değerleme katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarın yüzde otuzunu aşamaz. …… Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanunî faiziyle birlikte belediye başkanından tahsil edilir.  şeklinde düzenlenmiştir.

 

Bu durumda 2012 yılı Hizmet Alımları harcamalarından kaynaklanan kamu zararının 7.911.565,28 TL lik kısmının Belediye Başkanından geri kalan kısmının da ilgililerinden tahsil edilmesi gerekmektedir.

2. EKSİK İNŞAATLARIN TAMAMLANMASI İLE İLGİLİ KAMU ZARARI

 

a.Soğanlık Kültür Merkezi Hizmet Binası Tadilatı

Sözkonusu binanın yapımına 2009 yılından önce başlanmış ve bina bitirilmeden 2009 haziran ayında yüklenici ile anlaşılarak fesih ve ibra sözleşmesi imzalanmıştır. Eksik işlerle ilgili olarak ta Kartal Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü Tesbit ve Tasfiye Komisyonunca 17.6.2009 tarihli  rapor hazırlanmıştır.(Ek.1) Sözkonusu raporda Soğanlık Kültür Merkezi İnşaat kalemi için 606.933,45 TL, Tesisat kalemi için 317.626,72 TL, Elektrik kalemi için 685.450,55 TL, Çevre Düzenlemesi kalemi için 271.288,20 TL olmak üzere toplam 1.881.298,92 TL’ lik eksik iş tesbit edilmiştir.

 

Sözkonusu Kültür Merkezinin Çevre Düzenlemesi kalemi hariç olmak üzere tamamlanabilmesi için 2010 yılında 2010/96553 ihale kayıt nosu ile ihale yapılmış ve  iş artışı dahil 1.814.564,36 TL harcama yapılmıştır. Yine aynı bina için Çevre Düzenlemesi kalemi hariç olmak üzere 2012 yılında da 2012/83990 ihale kayıt nosu ile ihale yapılmış ve 683.874,31 TL’lik harcama yapılmıştır. Böylelikle Soğanlık Kültür Merkezi tamamlama inşaatı için Çevre Düzenlemesi kalemi hariç 2 ihalede toplam 2.498.438,67 TL harcama yapılmıştır. Çevre Düzenlemesi hariç 1.610.010,72 TL harcama yapılması gerekirken 2.498.438,67 TL harcama yapılarak 888.427,95 TL fazladan harcama yapılmıştır.

 

b.Belediye Hizmet Binası Tadilatı

Sözkonusu binanın yapımına 2009 yılından önce otopark olarak başlanmış ve kaba inşaatı bitirilmiştir. Bina tam olarak bitirilmeden 2009 haziran ayında yüklenici ile anlaşılarak fesih ve ibra sözleşmesi imzalanmıştır. Eksik işlerle ilgili olarak ta Kartal Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğünce Tesbit ve Tasfiye Komisyonunca 17.6.2009 tarihli  raporda toplam 5.751.392,77 TL  eksik iş tesbit edilmiştir.(Ek.1)

 

Ancak daha sonra plan tadilatına gidilerek sözkonusu binanın Hizmet Binası olarak tamamlanması yönünde karar alınmıştır.

 

Hizmet Binası olarak projelendirilen sözkonusu bina için 2011 yılında 2010/562899 ihale kayıt nosu ile ihale yapılmış ve 9.238.590.62 TL (7.829.314,09 TL +KDV) bedel ödenmiştir.

 

2012 yılında 2012/82496  ihale kayıt nolu ihale ile  Proje Alım İşi yaptırılmıştır. Bu iş için de 265.500,00 TL (225.000,00 TL+KDV) ödeme yapılmıştır.

 

Yine 2013 yılında bitirilmek üzere ve yapımı devam eden ihale için de 10.850.000,00 TL+KDV’lik sözleşme imzalanmıştır. Sözkonusu bina için yapılan 9.238.590.62 TL lik inşaatın %80’ ine yakın bir bölümü de yıktırılmıştır.

 

Böylelikle aynı bina için 2 kez proje 3 kez de yapım ihalesi düzenlenerek kamu zararı oluşmuştur. Bina yapım işlerinin Anahtar teslim ihaleye çıkarılması sözkonusu olduğu halde Kartal Belediyesi yönetimi sözkonusu binada aynı işleri iki defa yaptırarak kamu zararı oluşmasına neden olmuştur.

 

Görüleceği gibi Kartal Belediye yönetimi Kaba inşaatı bitirilmiş bina için 21.857.090,00 TL harcama yapmıştır. İnşaat birim fiyatları dikkate alındığında sözkonusu inşaatın yapım işinde en az 8.000.000,00 TL’lik kamu zararı oluşmuştur. Kaldı ki bundan sonra da sözkonusu binanın bitirilip bitirilemeyeceği belli değildir.

 

3. İHALELERDE YAKLAŞIK MALİYETİN ÜZERİNDE ALIM YAPILMASI

2012/93754 İhale kayıt nolu 2012 Yılı Park Tabelası Alım İhalesi için 394.666,67 TL+KDV yaklaşık Maliyet  belirlendiği halde 438.500,00 TL+KDV bedelle ihale edilmiş ve en az 51.723,00 TL kamu zararı oluşmuştur. Kaldı ki Yaklaşık maliyet hesaplaması bile maliyetin yükseltilmesine sebep olacak şekilde hazırlanmıştır.

 

2012/182198 ihale kayıt nolu Koruma ve Özel Güvenlik Hizmeti alımında ödenek ve yaklaşık maliyet 2.503.431,64 TL olarak belirlendiği halde sözkonusu iş 2.679.091,24 TL+KDV bedelle ihale edilmiş en az  207.278,32 TL kamu zararı oluşmuştur.

 

4. EKSİK MAL TESLİMİ

 

1400(470 gr) adet Tıp Bayramı Çikolata Alımı işinde 1375 kutu ürün teslim edildiği halde 1400 adet faturalandırılmıştır.

 

25000 adet Geri Dönüşümlü Kağıt torba alım işi dosyasında kabul tutanağı bulunmadığı, ancak taşınır İşlem Fişinde 23650 adet kayıtlara işlendiği tesbit edilmiştir.

 

5. EŞİK DEĞER ÜZERİNDE İHALE YAPILMASI

 

4734 sayılı kanunun 22/d maddesine göre yapılacak alımlarda 2012 yılı için üst limit 24.1.2012 tarihli Kamu İhale Tebliğince 43.228,00 TL+KDV (51.009,00 TL) olduğu halde Öğretmenler Günü Çikolata Alım(4000 adet 470grlık)  işi için 95.040,00 TL lik doğrudan alım yapılmıştır.

 

Ayrıyeten sözkonusu alım Öğretmenler gününde dağıtımı yapılacağı öngörüldüğü halde  Ocak ayı ilk haftasında yapılmıştır. Bilindiği gibi Öğretmenler günü 24 Kasım tarihindedir. Kaldı ki Kartal’da 2800 öğretmen bulunduğu 4000 öğretmen bulunmadığı gibi sözkonusu hediyelerin kimlere ve nasıl dağıtıldığı yönünde de dosyasında herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

           

Yine aynı şekilde 4734 sayılı kanunun 22/d maddesi kapsamında Temsil Ağırlama Malzemesi ihalesi 82.229,48 TL, Yemek Alımı 51.920,00 TL, Konaklama Hizmeti Alımı 61.730,00 TL bedelle satın alınmıştır.

 

 

6. 4734 Sayılı Kanunun 11.maddesine aykırılık

2011/185624 ihale kayıt nolu Genel Temizlik Hizmeti Alım ihalesi dosyasının incelemesinde  ihale evrakları içinde sunulan imza sirkülerinde ihaleyi alan firmanın Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza İkisivri aynı zamanda Belediye Başkan Yardımcısı sıfatıyla sözkonusu ihale sözleşmesini de imzalamıştır. 4734 sayılı kanunun 11.maddesi İhaleye katılamayacak olanlar maddesine aykırı davranılmıştır.

7. FİRMALARA FAALİYET KONUSU DIŞINDA İHALE VERİLMESİ

 

Aynı firmaya faaliyet konusu olmadığı halde farklı işler verilmiştir. Destek Hizmetleri Müdürlüğünce yapılan 2012/134627 ihale kayıt nolu Mekanik Hareketli Tente Alımı ile Özel Kalem Müdürlüğünce yapılan 2012/78475 ihale kayıt nolu Yaz Etkinlikleri Hizmeti Alımı ve 2012/42333 ihale kayıt nolu Taş Blok alımı ihalelerinden sadece bir iş, firmanın faaliyet alanına girdiği halde üç ihale de aynı firmaya verilmiştir. Aynı zamanda üç ihalede de Sunulan dosyalarında Taşınır İşlem Tutanağı ve Kabul Tutanağı bulunmamaktadır.

 

 

8. KARTAL BELEDİYESİ ÇEŞİTLİ BÖLGELERDE ASFALT SERİM, YAMA, KAZIMA YAPILMASI İŞİ

Sözkonusu  işe ait ihale dosyası incelenmiş, 4734 sayılı kanun hükümlerine aykırı işlem yürütüldüğü ve   fahiş fiyatla alım yapıldığı tesbit edilmiştir.

Kartal Belediyesi 2012 yılında 3 kez Asfalt ihalesi yapmış. Üç ihaleyi de Karyapsan firması almıştır. Ancak aynı yıl içerisinde alınmasına rağmen aşırı denebilecek farklı fiyatlarla alım yapılmıştır. Bu farklılıklar Yaklaşık Maliyet hesaplamalarında da görülmektedir. 3.1.2012 tarihli afsalt alım ihalesinde plent altı asfaltın yaklaşık maliyeti 114,46 Tl/ton, 13.4.2012 tarihli afsalt alım ihalesinde plent altı asfaltın yaklaşık maliyeti 130,18 TL/ton, 31.5.2012 tarihli afsalt alım ihalesinde ise  plent altı asfaltın yaklaşık maliyeti 142,41 TL/ton olarak hesaplanmıştır. Görüleceği gibi 5 aylık süre içerisinde plent altı asfaltın yaklaşık maliyeti %25 oranında artırılmıştır. Bu farklılıklar ihale sonuçlarına da yansımıştır. Ancak 2012 yılı ekonomik verilerine baktığımızda Türkiye’de hiçbir üründe 5 ay içerisinde bu oranda bir fiyat artışı sözkonusu olmamıştır. Bu durum Kartal Belediyesinin ihaleleri yönlendirme kaygısından kaynaklı olarak Ürün maliyet analizini keyfi olarak hesaplamasından kaynaklanmaktadır. Plent altı asfaltla ilgili resmi yapım pozu olduğu halde özel poz hazırlama yöntemiyle maliyetler artırmaktadır.

Bu durum Kartal Belediyesinin Asfalt alımını fahiş fiyatla almasına neden olmakta ve her yıl Kartal Belediyesi sadece asfalt alım işinden milyonlarca lira zarara uğratılmaktadır.

Piyasa fiyatı 100 TL/ton civarlarında olan plent altı asfaltı kartal belediyesi 2012 yılı ocak ayında 110,00 TL/ton, 2012 yılı mayıs ayında ise 133,00 TL/ton bedelle satın almıştır.  Kartal Belediyesinin fahiş fiyatla afsal temin ettiği piyasa araştırmasından da belirlenebilir. İSFALT A.Ş.  web sayfasında 29.03.2013 tarihli satış listesinde Plent altı asfaltın fiyatı 106,00TL/ton satış bedeli olarak belirlenmiştir. (Ek.2)

Böylelikle Asfalt alım işinden Kartal belediyesi en az 1.350.000,00 TL zarara uğratılmıştır.

 

 9. Yüksek Miktarlarda Avans çekme yöntemiyle harcama yapILması

 

Özellikle bazı müdürlükler 40.000,00 TL’ ye varan avanslar çekmiş, aynı zamanda  kullandıkları avansları kanuni süresi içerisinde muhasebeleştirmemişlerdir.

 

Bu kapsamda Özel Kalem Müdürlüğü  451.711,62 TL, Destek Hizmetleri Müdürlüğü 362.432,18 TL, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü 178.634,40 TL, Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü 99.462,00 TL, Bilgi İşlem Müdürlüğü 61,127,15 TL, Mali Hizmetler müdürlüğü 114.568,62 TL  harcama yapmışlardır.

 

10. DEVLET HARCAMA BELGELERİ YÖNETMELİĞİNE AYKIRILIKLAR

 

Özel Kalem Müdürlüğü’nce 2012 yılında 4.313.617,19 TL temsil ağırlama kaleminden harcama yapılmış. Bunun 3.606.472,57 TL’si doğrudan temin yöntemi, 451.711,62 TL si avans çekme yöntemiyle harcanmış. İhale ile sadece 255.430,00 TL’lik harcama yapılmıştır.


Yapılan temsil ağırlama giderleri de Devlet Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin usulüne göre harcanmadığı tesbit edilmiştir. Özellikle avans çekme yöntemiyle yapılan işlemlerde  Harcama dosyalarında verilen yemeklerin kimlere veya kaç kişiye verildiği ile ilgili olarak herhangi bir tutanak düzenlenmemiştir. Alınan faturalar da sadece “yemek bedeli” şeklinde düzenlenmiştir. Faturalarda miktarlar belirtilmediği gibi, adisyon fişi örnekleri de bulunmamaktadır. Halbuki bu konuda harcama yönetmeliği gayet açıktır ve Sayıştay kararlarında da temsil ağırlama giderlerinin bu şekilde yapılamayacağı yönündedir. (Sayıştay İkinci Dairesinin 28.06.2007-33904 tarih ve sayılı “Temsil ağırlama kapsamında verilen yemeklerde davetli sayısının belirtilmesi gerektiği hakkında”  kararı) (Ek.3)

 

11. MÜCAVİR ALAN DIŞINA YATIRIM YAPILMASI


5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin Yetkileri ve İmtiyazları” başlıklı 15 inci maddesinin (h)  bendinde; “
Mahallî müşterek nitelikteki hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla, belediye ve mücavir alan sınırları içerisinde taşınmaz almak, kamulaştırmak, satmak, kiralamak veya kiraya vermek, trampa etmek, tahsis etmek, bunlar üzerinde sınırlı aynî hak tesis etmek” hükmü bulunmaktadır.


5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 71. maddesinde; “kamu zararının; mevzuata aykırı karar, işlem, eylem veya ihmal sonucunda kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunması” şeklinde tanımından yola çıkarak
Belediye mücavir alanı dışında yapılan yatırım ve harcamaların kamu zararı oluşturduğu bir gerçektir. Zira 5393 sayılı belediye kanununun  14. Maddesinin  6 ve 7. Parağrafı gayet açıktır. “Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanı belediye sınırlarını kapsar. Belediye meclisinin kararı ile mücavir alanlara da belediye hizmetleri  götürülebilir.” Yine 3194 sayılı İmar kanununun tanımlar bölümünde 5. Maddede “Mücavir Alan; imar mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlardır.” diye tanımlanmıştır. Buradan anlaşılması gereken  “Belediye sınırları dışında, imar mevzuatı bakımından
belediyelerin kontrol ve mesuliyeti altına verilmiş olan alanlardır. Böyle bir uygulamada amaç, belediyenin yakın çevresindeki imar faaliyetlerini denetlemesini sağlamak, plansız yapılaşmayı önlemektir.” Mücavir alan tanımı aslında il veya ilçelerin coğrafi sınır ile belediye sınırının farklı olmasından kaynaklanan bir tanımdır. Oysa Kartal Belediyesinin coğrafi sınırı ile belediye sorumluluk sınırı aynıdır. Dolayısıyla Kartal Belediyesi için ayriyeten bir mücavir alan tanımı yapmak gereksizdir. Kaldı ki Kartal Belediyesinin yatırım yaptığı Adalar ilçesi ile Gülşehir ilçesi aynı isimli belediyelerin sorumluluk sınırları içerisinde kalmaktadır.


B
elirtilen yasal hükümlerde  görüldüğü üzere, ancak “belediye ve mücavir alan sınırları içerisindeki” taşınmazlar üzerinde irtifak hakkı tesis edilebilir. Bunun aşılarak Kartal Belediyesi ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunmayan bir gayrimenkul üzerinde irtifak hakkı tesis edilerek “mevzuatında öngörülmeyen ödeme yapılması” kamu zararını oluşturmaktadır.


Bu kapsamda Kartal Belediyesinin, T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünden yıllık 1.128.000,00 TL + KDV bedelle kiraladığı  “İstanbul İli Büyükada A Tipi Mesire Yeri Kapı Giriş Ücretlerinin Tahsili, Tüm Tesislerin İşletmeciliği İle Genel Saha Temizliği İşleri İşletmeciği İhalesi” nden kaynaklanan kamu zararı ile Nevşehir İli Gülşehir İlçesi Cumhuriyet Mahallesi, Kepez Mevkii 30.34.0C Pafta 344 ada 1 parsel nolu 11.240 m2 yüzölçümlü taşınmaz üzerinde (otel ve müştemilatı ile) 29 yıl süre ile kullanımı için defaten ödenen 1.104.950,00 TL kamu zararının ilgililerden tahsili gerekmektedir.


Ayrıyeten geçmiş yıllara sari ancak 2012 yılını da ilgilendiren bazı evraklar ile  Demirbaş defteri talep edildiğinde komisyona sunulmamış, Elektronik ortamda kaydolunması gereken demirbaşlarla ilgili bir çalışma yapılmamıştır.


Sonuç olarak Kartal Belediyesinin muhasebe kayıt ve defterleri usulüne göre tutulmamış, yapılan çoğu harcamalarda meri mevzuat hükümlerine uygun hareket edilmediğinden yukarıda belirtilen iş ve işlemler ile ilgili olarak sorumlular hakkında da gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir.

 

Muhammed Mehdi AKMAN

Kartal Belediyesi Denetim Komisyonu üyesi

29.03.2013

 

 

 

 

EKLER

Ek.1. Tesbit ve Tasfiye Komisyonu Raporu

Ek.2. Asfalt Fiyat Listesi

Ek.3. Sayıştay Kararı

 

 

 

 

 

 

 

 



Güncelleme Tarihi: 08 Nisan 2013, 00:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
murat b
murat b - 11 yıl Önce

yönetim ak parti de iken teşkilat mensubu mağdur arkadaşlarımızda iş istediklerinde belediye firmalarında bile iş verilmiyordu. chp geldi 4 yılda bütün kadroları doldurdu, 2014 te ak parti gelse bile bu çalışanları çıkaramayacak, benim saf temiz teşkilat mensubu arkadaşım karda kışta çalışşın..

SIRADAKİ HABER

banner17