" />

Yunus Emre, Sancaktepe'de anıldı

Yunus Emre, Sancaktepe'de anıldı

Sancaktepe Belediye Başkanlığı Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen organizasyonda Yunus Emre’nin asırlardan bu yana devam eden düşünce ve anlayışı şiirlerinden verilen örneklerle anlatıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanımız İsmail Erdem, “Yunus,  Allah'ın yarattığı "cümle yaratılmışa bir göz ile" bakmış; kin, kıskançlık, kavga, zulüm gibi didişmelerin boşuna olduğunu anlamış ve sevgi ile gönül birliğini sağlamaya çalışmıştır. Bu idealler zaman ve mekân üstü olduğu için, Yunus'un çağrısı, her zaman bütün gönüllerde yankılanmıştır” dedi. Erdem, Yunus’un çağrısının günümüz insanına çok şey ifade ettiğini bu yüzden onu tanımak ve tanıtmak için çalışmalar yaptıklarını ifade etti.

Samandıra Kültür Merkez’inde 8 Mayıs Salı günü yapılan etkinliğe konuşmacı olarak Doç. Dr. Emin Işık katıldı. Işık,  Anadolu’da İslam birliğinin bozulduğu bir dönemde Mevlana,  Yunus Emre ve Hacıbektaş’larla manevi dinamiklerimizi korunduğunu belirterek,  Yunus Emre’nin,  gerek şiirleri gerek menkıbeleri ile birçok kişiye değişik yollardan ilham kaynaklığı yapan bir veli olduğunu söyledi.

Emin Işık, “Yunus, bir İslâm mutasavvıfı, bir velidir. Gerçi tekkesi, tarikatı, müritleri yoktur ama Hak’tan yana, sevgiden ve hoşgörüden yanadır. Zaman içinde herkes onun şiirlerini söylemiş, onun tarzını taklit etmiştir. Çeşitli toplantılarda onun veya onun tarzında yazılmış şiirlerin ilâhi biçimindeki besteleri okunmuştur” dedi. Işık, Yunus Emre’nin bugün de romancılarımıza, şairlerimize, tiyatro yazarlarımıza, bestecilerimize ilham kaynağı olduğunu söyleyerek , “O, Türk halkını inceden inceye sevgi ve hoşgörü yolunda gerçeklik kaynağına akıtıp, tasavvufun en üst kademelerine kadar çıkmış bir İslâm velisidir” dedi.  Yunus Emre’nin, tasavvuf eğitiminde sevgiye ağırlık veren bir yol geliştirdiğini, gerçeğe ulaşmada ana metot olarak sevgiyi kullandığını, bütün gerçeklerin temeli olarak da sevgiyi aldığını belirten Emin Işık,  “O, Allah'ı ve Allah'ın yarattığı her şeyi sever. Allah'ın birliğine inanmış ve hiçbir varlığı, hiçbir olayı, hiçbir inancı, hiçbir insanı Allah'ın birliği dışında tutmamıştır. İşte Yunus Emre'nin sevgisi, hoşgörüsü buradan gelir. Onu başka kaynaklara, başka akımlara çekmek hoşgörüyle karşılanabilir, ama doğru değildir” dedi.

Güncelleme Tarihi: 09 Mayıs 2012, 20:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17