Binali Karaman “Esnaf Perişan! Esnaf Köle değil!“

Orta direk esnaf yok edilmeye calışılıyor. Çesit çesit vergileri ödeyen yanında bir çok insana işveren esnaf büyük sorunlar altında ezilmektedir. Her türlü ekonomik sıkıntılarda ilk olarak esnaflar etkilenir.

Binali Karaman “Esnaf Perişan! Esnaf Köle değil!“
Vatandaşın sıkıştığı zaman ilk koşacağı yer mahalledeki esnaftır. Bugün büyük marketlerin kurulması ile birlikte Gdo lu ürünlerin piyasaya çıktığı görülmektedir.

Anadolu Yakasının gelişmesinde Kartal esnafının büyük bir payı vardır. Bundan 20 sene önce Kartal'da esnaflık yapmak çok güzel bir meslekti. Ancak sanayi ilçesi olan Kartal, sanayinin büyük bir bölümünün taşınması ile birlikte 20 yıldır önemli bir proje koyamadı.

Sadece büyük marketlerin dışında geliri olmayan Kartal, yolunmuş bir Kartal'a dönüştürüldü. Devlet kurumlarının Kartal'dan kaldırılması ile birlikte Kartal'da insan sürkülasyonu azaldı. Alt geçitlere yapılan fayansların ve mezarlıkların çevre düzenlemesi dışında Kartal esnafına yararı olacak bir proje yapılmadı. Bu anlamda Kartal Halkı ve esnafı, sistematik bir şekilde perişan bir duruma getirildi. İşi gücü olmayan insanların tek yapacağı şey bir baskasının dedikodusunu yaparak zaman geçirmek oldu. Bu anlamda Kartal halkı ve esnafı Afrika'da ki kuntakinteler gibi kollarına ellerine zincir vurularak yok edilmeye çalışıldı.

Bunun yanında Kartal halkı ve esnafının sosyal demokrat olması birilerini rahatsız etti. 20 yıl içinde arabalı vapur iskelesinin gitmesi, Vergi kurumlarının gitmesi, 3 parçalı olan Kartal belediye binasının 20 yıldır nerede olduğunu bilmiyoruz. 500 bin nufuslu olan Kartal doğru dürüst bir belediye binasına sahip değil.

Kartal Belediyesi ihalelerinin başka ilçelerde ikamet eden şahıs ve şirketlere verildiğini, Kartal Belediyesi'nin hiç bir ihalesinde, Kartal halkı ve esnafına bir yararı olmadığını görüyoruz. 30 yıldır Kartal'da ikamet etmekteyim. Bunları gördöğüm zaman bana ne kadar acı verdiğini üzülerek söylemek zorundayım.

Kartal'da yurttaş olmanın ve Kartal'da esnaf olmanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Esnafları masa başında oturan bürokratların anlayamadıklarını ve anlamaları için mutlaka esnaflık tezgahından geçmelerinin gerekli olduğunu görüyorum. Ayrıca bazı kişilerin esnafa tepeden bakması, esnafı küçük görmeleri, aşağılamaları çok kötü bir duygu olsa gerek.

Türkiye'de esnaflarla ilgili yeni bir anlayışın yeni bir zihniyetin başlaması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'de bürokrasinin çok büyük bir çile olduğunu görmekteyiz. Esnaflarla ilgili yeni planlar yeni projeler yapılması gereklidir. Hormonlu esnaf deyil, ekolojik organik doğayı bozmayan esnaflara ihtiyaç var. Yerel basının, belediyelerin ve tüm devlet kurumlarının esnafa destek vermesinin gerekli olduğuna inanıyoruz.

Bir mahallede 10 adet esnaf olduğu zaman o mahallede hareket, gelişme ve sosyalleşme başlar. Esnaf düşmanlığını kabul etmiyoruz. Kartal Belediyesi'nin tüm ihalelerini belediyenin tüm işlerini Kartal esnafına verilmesinden yanayız. Kartal'ın rantı Kartal halkına ve esnafına verilmelidir. Tüm esnaf kardeşlerime en içten duygularımla saygılarımı sunarak, bu ekonomik krizleri kolayca atlatmalarını dileyerek hayırlı, uğurlu ve bol kazançlı geçmesini dilerim.

Allah yardımcıları olsun.
 
Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2012, 01:26
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nazım
Nazım - 11 yıl Önce

önce ihale kanunu hakkinda da bilgi verseydiniz de ya da diger kamu kurumlarina da boyle bir sorumlulugu yuklememek de art niyetli olundugunun gostergesi olsa gerek!

SIRADAKİ HABER

banner17