Özel Türkiye Beyazay Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Dünya Engelliler Günü için etkinlik düzenledi

Özel Türkiye Beyazay Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Dünya Engelliler Günü için etkinlik düzenledi

3 Aralık Engelliler Günü tüm dünyada çeşitli etkinliklerle kutlandı. Kartal Uğur Mumcu’da bulunan Özel Türkiye Beyazay Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, Dünya Engelliler Günü için etkinlik düzenledi.  

 Etkinliğe görme engelli İstanbul AKP Milletvekili Lokman Ayva, Kartal Kaymakamı Nuh Mehmet Hamurcu, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz,  Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Fügen Mavi,  Beyazay Derneği yöneticileri ve engelli vatandaşlar katıldı. Açılış konuşmasını yapan Beyazay Kartal Şube Başkanı İlker Gügercin, her insanın engelli adayı olduğunu vurguladı.

 Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk engelli milletvekili olan Lokman Ayva, Kartal Belediyesi’nin engelli vatandaşlara verdiği desteğe işaret etti. “Kartal Belediyesi özürlülerin sorunları için birim oluşturdu. Bu beni çok mutlu etti. Bunlar önemli ve takdir edilecek çalışmalardır. Burada Kartal Belediyesi Başkanı Sayın Op. Dr. Altınok Öz’e teşekkür ediyorum” dedi.

 Dünya Engelliler Günü nedeniyle törene katılan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr Altınok Öz ise, rehabilitasyon merkezlerinin yönetimlerinin yerel yönetimlere verilmesinin önü açılması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti. “Derneklerin yaptıkları işleri bir kenara koyacak olursak, Yaşlılar evi, rehabilitasyon merkezleri ve bunun gibi merkezlerin yönetimlerinin yerel yönetimlere verilmesinin önü açılmalıdır.” dedi.

 Konuşmaların ardından törene katılan davetliler, Özel Türkiye Beyazay Derneği Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezini gezdiler. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, işitme engelli bir çocukla işaret diliyle konuştu. İşitme engelli kız çocuğu Başkan Öz’e hediye verdi.

 Etkinliğin bir diğer adresi ise Yavuz Selim Devlet Hastanesi’nde gerçekleşti. Yavuz Selim Devlet Hastanesi Hasta Hakları tarafından düzenlenen panele, Kartal Belediyesi Engelliler Koordinatörü Özgür Uğur, Yavuz Selim Devlet Hastanesi Başhekimi İsmail Kartal, Sabri Taşkın Eğitim Uygulama Okulu ve İşitme Engelliler Merkezi Müdürü Kemal Günerci ve geçirmiş olduğu bir kaza sonucu engelli olan Ali Haydar Kaya katıldı.

Panelin açılış konuşmasını Kartal Zihinsel Engelliler Okulu Müdürü Kemal Güneri yaptı. Güneri, Türkiye’de 8 milyon engellinin yaşadığını hatırlatarak sözlerine şöyle devam etti. “Engellilerin hayat mücadelesi diğer sosyal gruplara nazaran her asırda güç olmuştur. Batıda tarihin bazı dönemlerinde özellikle zihinsel engellilere yaşama hakkı tanınmamıştır. Bugün yapılan yasal düzenlemelerle, engellilerin hem sosyal yaşamlarına hem de eğitim alanlarına yönelik önemli mesafe katedilmiştir. Bu gelişme de bizi sevindirmektedir.”

 “Ayrımcılığı reddediyoruz”

 Kartal Belediyesi Engelliler Koordinasyonu’ndan Özgür Uğur ise, her türlü ayrımcılığı reddettiklerini, diğer toplum bireyleriyle eşit olmak istediklerini dile getirdi. Uğur,  “ Bizler yaşadığımız toplumun bir parçası değil, ta kendisiyiz. Biz engelliler, bu toplumda eşit koşullarda yaşamak istiyoruz. Ayrımcılık istemiyoruz” dedi.

Kurtarma Müdahalesi Bilinçli Olmalıdır

Gebze’de geçirdiği ağır bir trafik kazasında tekerlekli sandalyeye mahkum olan 39 yaşındaki Ali Haydar Kaya, adındaki engelli vatandaş ise,  kurtarma çalışmalarının bilinçsiz yapıldığını, bu nedenle boynunun kırıldığını vurguladı. Kaya, “2005 yılında, Gebze’de hırsızlar çalıntı bir arabayla polisten kaçarken benim kullandığım otomobile hızla çarptı. Bu çarpışma sonucu boyun omurgamda kırılma oldu. Çevreden gelen insanlar, beni kurtarmaya çalıştı. Ancak bu kurtarma çalışması bilinçsizce yapıldı. Olay yerine gelen ilk yardım ekibi müdahaleyi yaptıktan sonra beni Gebze Fatih Devlet Hastanesine götürdüler. Nakil sırasında boynumda tekrardan kırılma meydana geldi.  Acil serviste şok konumundan kurtarmak niyetiyle bedenimi sarsarak zarar görmeme neden oldular.  Daha sonra Kartal Araştırma ve Eğitim Hastanesine gönderdiler.  Çok sonra hastanede boynumdaki kırıklık ortaya çıktı”

Kartal Yavuz Selim Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor İsmail Kartal, Engellilerin acınacak insanlar olmadığını vurgulayarak “ Bizler toplum olarak engellilere acınacak gözlerle bakıyoruz. Oysa engelli arkadaşlara değer verilmeli.  Engelli vatandaşlar, sosyal yaşamlarının kolaylaştırılmasını istiyor. O nedenle siyasilere, bürokratlara görev düşmektedir” dedi. Konuşmaların ardından,  etkinliğe katılanlar yerel sanatçıların seslendirdiği türkülerle keyifli dakikalar geçirdi.

Güncelleme Tarihi: 08 Aralık 2010, 06:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17