Kartal'da İspark'la Akıllı Bisiklet Dönemi Başladı

Çevre bilincini gelişmesine katkı sağlamak amacıyla bisiklet parkları hayata geçiren İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketi İSPARK, şimdi de “Akıllı bisiklet Kiralama Sistemi” ni hayata geçiriyor. Bisikletlerini kullanabilmek için yanlarında taşımak zorunda kalan bisiklet severler artık kurulan bu sistem sayesinde istedikleri isbike istasyonlarından bisiklet kiralayabilecekler.

Kartal'da İspark'la Akıllı Bisiklet Dönemi Başladı
İlk olarak 2009 yılında Bisiklet Park projesini hayata geçiren İSPARK, güncel teknoloji ile bu çalışmayı daha da profesyonel hale getirerek isbike (Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri) kurdu.  

Proje, ilk olarak pilot bölge seçilen Kadıköy-Kartal sahil şeridindeki 10 istasyonda, 100 bisiklet ile İstanbullulara hizmet verecek.

Dünyanın birçok metropol kenti tarafından alternatif ulaşım sistemi olarak kullanılan “Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemleri’’nin hayata geçirilmesi; trafik sorununa sağlayacağı olumlu etkilerinin yanı sıra insan sağlığına, ulaşım, turizm, çevre ve sosyal politikalara katkı sağlaması hedefleniyor.

Akıllı Bisiklet Nedir? 

Birçok metropolde bisiklet severlere alternatif ulaşım olarak hizmet veren teknolojik veri tabanı ile desteklenerek bisiklet taşıma zorunluğunu ortadan kaldıran ve kentteki ulaşım ağına entegre olabilen sürdürülebilir paylaşım sistemidir.    

Sistem nasıl işleyecek?

Sistem, kredi kartı ve abonelik olmak üzere 2 farklı şekilde hizmet veriyor. Akıllı bisiklet sistemini kredi kartı ile kullanmak isteyen bisiklet severlerin kiralama terminalinden  ‘bisiklet kirala’ butonunu tıklayarak, öncelikle sisteme üye olmaları gerekiyor. Kısa süreli bu işlemin ardından kredi kartı ile terminal üzerindeki adımlar bir biri ardına tamamlandıktan sonra sistemin verdiği 8 haneli şifre kullanılarak bisiklet kiralanabilmektedir.

Akıllı bisiklet güzergahı üzerinde yer alan aynı zamanda abone noktaları olarak hizmet verecek olan İSPARK Açık Otoparklarına giden bisiklet severler, abonelik sözleşmesini imzaladıktan sonra aldıkları abonman kartları ile istedikleri her terminalden bisiklet kiralayabilecekler. Vatandaşlar günlük, haftalık, aylık ya da yıllık abonelik işlemi yapabilecek.  

RF ID ve GPS teknoloji sayesinde veri tabanı ile irtibat kurarak aktif hale gelen sistemde bisikletin tüm hareketleri izlenecek. Ayrıca, sistem alınan bisikletin her hangi bir “ Akıllı Bisiklet İstasyonuna “ teslim edebilme imkânı sunuyor. 

Sistemin Dünyada kullanımı 

Paris, Londra, Barcelona, Milano gibi metropollerde oldukça yaygın olarak kullanılan sisteme vatandaşlar oldukça yoğun bir ilgi göstermektedir. Günlük yaşamın bir parçası haline gelen bisiklet, bu metropollerde alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanılmaktadır. 

Sistemin ücret tarifesi 

İSPARK, isbike markası adı altında işleteceği bisiklet kiralama sistemi ile ilgili fiyatları da belirledi. 0-1 saatlik bisiklet kiralama ücretinin 2 TL olduğu sistemin günlük fiyatı ise 25 TL olarak belirlendi.

Saat                        Tutar

0-1 Saat                  2 tl

1-2 Saat                  3 tl

2-3 Saat                  5 tl

3-5 Saat                  8 tl

5-7 Saat                 11 tl

7-10 Saat                  14 tl

Gün boyu (24 Saat) 25 tl

Bisiklet Kiralama Tipleri

KREDİ KARTI
Abonmanlık gerektirmez.
Hemen bisiklet kiralayabilirsiniz.
Kredi kartınızdan 24 saatliğine 50 TL bloke alınır.
24 Saatin sonunda kullanım ücreti düşülerek blokeniz iade edilir.

İSBİKE ABONMAN KARTI

Kadıköy-KArtal sahil şeridinde bulunan İspark açık otoparklarımızdan bazıları abonmanlık noktası olarak belirlenecek. Bu

noktalardan abone olarak abonman kartınızla bisiklet kiralayabilirsiniz.

TRİNK ÖZELLİĞİ OLAN KREDİ KARTI
Kredi kartınızdan kiralama sırasında herhangi bir ücret alınmaz.
Kent ulaşım kartı-İsbike abonman kartı ile aynı özelliği taşır. (Çalışmalar devam ediyor.)

NASIL ABONE OLURUM?
İspark-İsbike abone noktalarından abonelik işlemini yapabilirsiniz.
Abonmanlık için kimlik bilgileriniz gerekmektedir. (Nüfus cüzdanı, üzerinize kayıtlı bir enerji faturası iletişim no vb.)

İsbike abonmanlık sözleşmesini imzaladıktan sonra sistemi kullanabilirsiniz.

KİRALADIĞIM BİSİKLETİ GERİ NASIL TESLİM EDERİM? ) ÖNEMLİ!)

Dalyan parkından Kartal'a kadar 10 adet istasyon bulunmaktadır.
Herhangi bir istasyondan kiraladığınız bisiklet istediğiniz bir istasyona bırakabilirsiniz.

Bisikleti teslim ettiğinizde park ekranında bisikleti teslim alındığına dair uyarı mesajı göreceksiniz.

ABONMANLIK TİPLERİ NELERDİR?

Şimdilik sadece TL yükleme şeklinde hizmet verilecektir.
Güncelleme Tarihi: 08 Ocak 2013, 17:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
kartal can
kartal can - 11 yıl Önce

3 kişi kartaldan 4 kişi maltepeden 2 kişi bostancıdan yani 10 istasyondan toplam 25 bisiklet alındı hepside kadıköye kadar gidip karşıya geçecekler kadıköyde teslim etmek için yada ters yöne kartala geldiklerini düşünürsek teslim edecek boş yer bulunamaz ise bir geri istastona gidip teslim mi edilecek geri kalan yol yürüyerek mi katedilecek soru işareti

SIRADAKİ HABER

banner17