Erol Demirci 'Bakkal esnafı yok olmakla karşı karşıya!'

İlçem Gazetesi İstanbul'da ve Anadolu Yakasında bir ilki gerçekleştirerek Esnaf oda ve kooperatif başkanlarını basınla bir araya getirdi.


Programa Kartal Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Adem ETİRLİ, Kartal Pazarcılar Odası Başkanı Mete Boyraz, Kartal Kamyon Kamyonet Minibüs Şoförler Odası Başkanı Fikret Çelik, Kartal Bakkallar Bayiler ve Büfeciler Esnaf Odası Başkanı Erol Demirci, Kartal & Adalar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Nuri Erkoç katıldılar.

Kartal Bakkallar Odası Başkanı Erol Demirci “İlçem Gazetesi’ne bize bu fırsatı verdiği için teşekkür ediyorum. Kartal’ı ve esnaf sorunlarını burada bir masaya yatıracağız. Elimizden geldiğince burada görüş ve düşüncelerimizi paylaşacağız. Biz Kartal’lı olarak yaşanabilecek bir alan bekliyoruz.


Cevizli'de 
sahille bağlantımız yok!


Tabii gelişiyoruz, dönüşüyoruz. Fakat bu insanların istediği ölçüde olmuyor. Ben 45 senelik Kartal’lıyım, Cevizli’liyim. Cevizli de demin Adem başkanımın da belirttiği gibi sahille bağlantımız yok. Geçmişte çöpleri sorun olarak görüyorduk. Şimdi de yeşillik alanlara özlem duyuyoruz. Ben en önemli problem olarak gördüğüm, özelleştirilen Tekel arazisinin ne olacağı ile ilgili meçhuliyet var. Burası Cevizli’nin sahille olan bağlantısını bence kapatan bir alan. Orası ilerde özelleştirilir ve satılırsa, bence Kartal’lıların yararına özelleştirilmeli. Kartal zaten kırpılmış kuşa döndü. Kartal’dan 4-5 ilçe çıktı. İnsanlarımız mutlu olmak istiyor. Bence o arazi Kartal’lıların sosyal açık alanı haline getirilmesi lazım. Şimdi Maltepe’de sosyal alan yok, sahili dolduruyorsunuz.  Yani alan üretiyorsunuz. Kartal’ın elinde de bir alan var. Burayı mutlaka ama mutlaka değerlendirirken, sosyal alan olarak değerlendirilmesini düşünüyorum.  Yeni işyeri açarken ruhsat olmadan iş yapamıyorsunuz. Buralarda ruhsat alamadığımız sürece problem var. Uğurmumcu mahallesi çok büyük bir problem. O mahallede binalar yapılırken altında dükkânlar yoktu. Bu şimdi çok büyük bir sorun. Bunlara ruhsat verilemiyor. Şu anda belirli bir zamana yayıldı, ne olacağı belli değil. Orada 50 dükkân var yarın öbürsü gün ceza yemekle karşı karşıya kalabilirler. Kentsel dönüşümde sitelerin altlarına işyerleri ön görülmüyor. Böyle olduğu zaman ne payacaksınız? İnsanları AVM’lere ve indirim merkezlerine mahkûm edeceksiniz. Dolayısı ile bunların çok iyi düşünülmesi lazım. 45 yıllık Kartal’lıyım gelişmeler oluyor ama yeterince olmuyor. Kartal’ı geliştirmemiz lazım. Geliştirirken de yerel yönetimlerin kesinlikle sivil toplum örgütlerinden görüş alması lazım. Burada 4 oda başkanı ve birde esnaf kooperatif başkanı var. Hiç birimiz meclis görüşmelerine gitmedik. Ve de çağırılmadık. İşyeri açarken 10 metre yerinizde varsa aynı ruhsat harcını ödüyorsunuz. 50 metre yeriniz de varsa aynı ruhsat harcını veriyorsunuz. Bunda oda başkanlarının görüşü alınmalı. Dolayısı ile yerel yönetimlerden memnunum ama yeterli değil. Yeterli olabilmesi için de istişare şart. En görüş bile söylenmeyen görüşten çok daha iyidir diye düşünüyorum.

 

Bakkal esnafı yok olmakla karşı karşıya!


90 yılından sonra başlayan rekabet ortamda en büyük zararı bakkal kesimi görmüştür. 40 milyar dolardan 250 milyar dolara çıkan bir perakende piyasası. Yüzde 85 ten yüzde 40 lara kadar gerileyen geleneksel pazar var. Bakkal esnafı yok olmakla karşı karşıya! Her şeyin yasası var ama perakende piyasasının yasası yok. Biz özel yasa istemiyoruz. Biz diyoruz ki, rekabet eşit şartlarda yapılmalı. Hükümetlerin yapması gerektiği şeyler olmasına inanıyorum. Bir Pazar bu kadar serbest bırakılmamalı. Bir zamanlar alışveriş mağazalarından şikâyet ediyorduk. Şimdi indirim mağazaları adı altında ta dibimize kadar gelen indirim mağazaları var. Sadece bakkal için demiyorum. Bu gün bir bakın küçük sermayenin gözden çıkarıldığı, büyük sermayenin tutulduğuna dair bir görüş hakim. Bu kadar alış-veriş mağazası açılmamalı. Bu kadar indirim mağazası açılmamalı. Biz diyoruz ki perakende sektörünün yasası olsun.


Altınok Öz’den memnunum, başkan yardımcılarından memnun değilim!



Bir başka konusu ben belediye başkanı sayın Altınok Öz’den memnunum. Ama başkan yardımcılarından memnun değilim. Mesela meclis üyesi Kemal Uyan’ın beni ziyaret ettiği kadar, bir tane başkan yardımcısı odamı ziyaret etmemiştir. Paylaşımcı demokrasi, nasıl olacak bu iş? Yirminin üzerinde meclis üyesi var kimse bakkalın sorunu nedir diye sormaya gelmiyor. Ben bakkalların yok olacağına inanmıyorum. Sadece azalacağına inanıyorum. Böyle fütursuzca rekabet ortamından zararla çıkacağız ama yok olmayacağız. Allah yardımcımız olsun diyorum. Odamın üye sayısı 1250 dir. Aktif olarak 750 kişi devamlı gelip gider. Üyelerimize bilgilendirme toplantıları yapıyoruz.” Diyerek sözlerini sonlandırdı.
 
Güncelleme Tarihi: 16 Mayıs 2013, 10:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17