Dap Yapı'nın İstanbul Marina Projesine tepkiler yağıyor!

Mimar ve mühendislerden oluşan Kartal- Maltepe -Pendik Dayanışması adı altında toplanan bir grup Kartal sahilde DAP Yapı ve Emlak GYO ortaklığıyla yapımına başlanan İstanbul Marina projesini protesto ettiler.

Dap Yapı'nın İstanbul Marina Projesine tepkiler yağıyor!
banner46

Kartal Yunus Çimento fabrikasının bulunduğu ve Emlak GYO’dan satın alınan kamuya ait alanda, DAP YAPI tarafından inşa edilmesi planlanan AVM, yat limanı, özel okul ve özel hastanelerle ve 5 cam kule projesinden oluşan İstMarina isimli yeni projesinin iptal edilmesini istediler.

Hukuksal anlamda en ufak bir açık olması halinde, mahkeme yoluna gidilebileceğini ifade ettiler.


Pankart açarak basın bildirisi okuyan grup yaptığı açıklamada; Kamuya Ait Alanlar altın tepside sermaye gruplarına sunulmaya devam ediyor….

Yaşadığımız bölgedeki tüm kamusal ve yeşil alanlar, plan tadilatları ile yapılaşmaya açılmakta, kentlerimiz yağmalanmakta ve yaşanmaz hale getirilmektedir.

Yaşam alanlarımız; Kentsel Dönüşüm Alanı, Riskli Alan, Özel Proje Alanı gibi tanımlamalarla parçalanarak, sermayenin daha fazla kar elde edebilmesi için devlet desteğiyle ve ayrıcalıklı imar haklarıyla yeniden şekillendirilmektedir.

Kartal sahilindeki mülkiyeti hazineye ait yaklaşık 64.000 metrekarelik, eski Çimento fabrikasının bulunduğu alan; aynı yağma anlayışıyla, 2011 yılının son iki ayı içinde bedelsiz olarak TOKİ Başkanlığına devredilmiştir.

TOKİ tarafından; 05.11.2012 tarihinde planı yapılan bu alan; 13.12.2012 tarihinde TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı tarafından “Arsa Satışı Karşılığı Gelir Paylaşımı İşi” olarak ihaleye açılmıştır.

Yazılı ve Görsel Medyada sıkça reklamları yapılan İstanbul Marina projesi; Ofis, AVM, Otel, Marina, Özel Hastane ve Özel Okul proje görselleriyle pazarlanmaktadır. Plan kapsamında bile olmayan Marina, projenin satış aracı olarak kullanılmaktadır. Yüklenici firma DAP YAPI, yaptığı reklamlarla açıkça sınıfsal bir ayrım yaparak, hitap ettiği kesimi ayrıcalıklı ilan etmektedir.

Kentte bölge bölge yaratılan bu ayrıcalıklı alanlar yaşam alanları değil kar amaçlı ticarethanelerdir.

2008-2011 yılları arasında İBB tarafından yapılan ve kamuoyunda “Zaha Hadid Planları “ olarak bilinen 1/5000 ölçekli “Kartal Merkez Nazım İmar Planı” açılan davalar sonucu defalarca iptal edilmiştir. Plan kapsamında yer alan Yunus Çimento Fabrika Alanı plan bütününden çıkarılarak bu kez TOKİ eliyle planlanmıştır. Bu yöntem, mahkeme tarafından verilen iptal kararlarını geçersiz kılmanın aracı haline gelmiştir.

Verilen mahkeme kararları ve bilirkişi raporlarıyla hukuksuzluğu tespit edilmiş olan 1/5000 ölçekli “Kartal Merkez Nazım İmar Planı” parça planlama yöntemi ile hayata geçirilmektedir. Üstelik TOKİ eliyle yapılan bu plan, yaklaşık 300.000 m2’lik yapı yoğunluğu nedeniyle bölgeye büyük bir yük getirirken, mevcut yapı yoğunluğunun ihtiyacı olan donatı alanlarını da yok etmektedir.

Planlanan alanın içerisinden geçen mevcut tren yolu parsel içinde yer altına alınmış, transfer merkezi iptal edilmiş, Sanayi Caddesi yol güzergahı değiştirilmiş ve park alanları neredeyse yok edilmiştir.

Yaşam Alanlarımıza müdahale ederek, topluma dayatılan projelerin gerçekleştirilmesi uğruna; bilim, teknik, etik ve hukuk tanımaz davranışlar sona erdirilmelidir.

Sağlıklı kentleşme ve yaşanılır bir kent ortak talebimizdir.

Yaşam alanlarımıza sahip çıkmak ve yaşamımızı özgür kılmak için mücadeleye devam edeceğiz” dediler.

Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2014, 00:31

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17