Vali Mutlu'dan 1 Mayıs Bilanço Açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bugün çıkan olayları değerlendirdi.

Vali Mutlu'dan 1 Mayıs Bilanço Açıklaması

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bugün çıkan olaylarda emniyet güçlerine yapılan saldırlarda 22 polis memurunun yaralandığını, bunlardan 1'inin beyin travması nedeniyle ameliyata alındığını, yoğun bakımda tedavisinin devam ettiğini söyledi.


İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul'da yaşanan olayları değerlendirdi. Vali Mutlu, olaylarda 22 polis ile 3 göstericinin yaralandığını, polislerden birinin yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü söyledi.


İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olaylı geçti. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu Taksim Meydanı'nda yaşananlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Olaylarda 22 polisin yaralandığını anlatan Vali Mutlu, "Yaralanan polislerden biri beyin travması nedeniyle ameliyata alındı. Yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Atılan demir bilye ile kafa kemiğinde yoğun kırık olduğu gözlenmiş. Toplam 5 personelimizin hastanedeki tedavisi sürüyor. 17 personel ise taburcu edildi." dedi.


Olaylarda 3 sivil vatandaşın yaralandığını aktaran Vali Mutlu, bu kişilerin marjinal grupların üyesi olduğunu ve poliste kayıtlarının bulunduğunu belirtti. Yaralanan 3 kişiden birinin kendi arkadaşlarının attığı taşla yaralandığını söyleyen Mutlu, diğer 2 kişinin nasıl yaralandığına ilişkin araştırmalarının sürdüğünü kaydetti.


İşte 1 Mayıs olaylarının bilançosu


İstanbul'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde yaşanan olaylarda iş yerleri, bankalar, otobüs durakları, cadde ve sokaklar büyük çapta hasar gördü.


Beşiktaş'taki Barbaros Bulvarı ve ara sokaklardaki bazı iş yerleri ile işportacıların tezgahları, göstericilerin attığı taş ve şişelerden zarar gördü. Esnaf bunun üzerine iş yerlerini kapattı.


AK Parti'nin Beşiktaş Meydanı'nda konuşlandırılan seyyar seçim bürosu, göstericiler tarafından devrildi. Göstericiler, Beşiktaş Meydanı ve Barbaros Bulvarı'ndaki otobüs duraklarının camlarını kırdı. Göstericilerin zarar verdiği seyyar tuvaletler, şişeler, çöp bidonları ve parke taşları, caddelerde kötü görüntüler oluşturdu.


Beşiktaş'taki göstericiler, trafiğe kapanan yollarda halaylar çekmeye devam ediyor. Polisin ara sokaklar ve ana caddede güvenlik önlemleri sürüyor.


Anadolu yakasından Beşiktaş'a motor ve gemi seferleri hala yapılmazken, güvenlik önlemleri kapsamında deniz polisi de görev yapıyor. Deniz polisi ile durdurduğu bir vapurdaki yolcular arasında da sözlü tartışma yaşandı.


-Taksim-


Taksim'deki iş yerleri de yaşanan olaylardan olumsuz etkilendi. Esnafın büyük bölümü kepenk indirirken, az sayıda lokanta ve kafenin açık olduğu görüldü.


İş yeri sahipleri, maddi kaybın fazla olduğunu dile getirerek, dükkanlarını para kazanmaktan ziyade, olası bir zararı önlemek için açtıklarını söyledi.


Polis, yayaların, İstiklal, Sıraselviler, Gümüşsuyu ve Tarlabaşı caddeleri ile Gezi Parkı'ndan Taksim Meydanı'na geçişlerine kontrollü olarak izin veriyor.


Taksim Meydanı ve çevresinde çok sayıda çevik kuvvet polisi bekleyişini sürdürüyor.


Öte yandan, turistlerin, polislerin yoğun olduğu yerlerde hatıra fotoğrafı çektirmeye çalışması dikkati çekti. Olayları şaşkın bakışlarla izleyen bazı turistlerin valizleriyle otellerine gitmeye çalıştıkları görüldü.


Taksim Meydanı'nda polislere tahsis edilen 15 özel otobüs, bir itfaiye aracı ve ambulans konuşlandırılmaya devam ediyor.


Bir polis helikopteri de sabahın erken saatlerinden itibaren Taksim üzerinde yaşanan olayları takip etti.


Bu arada, Tarlabaşı Bulvarı'ndaki müdahalede atılan gaz bombaları İstiklal Caddesi'nde de hissediliyor.


-Şişli-


Polisle göstericiler arasında arbede yaşanan bir diğer yer Mecidiyeköy'de de bazı restoran ve kafeler dışındaki dükkanlar kapalı bulunuyor. Müdahalenin ardından bu bölge de zarar gördü.


Bazı dükkanlar ile otobüs duraklarının camlarını kıran göstericiler, tazyikli su ve gaz bombası ile müdahalede bulunan polise, söktükleri kaldırım taşlarını attı.


Göstericiler, 3 banka şubesinin ATM'sine ve camlarına zarar verdi. Bir bankanın camlarını kırarak içeri giren ve mobilyalarına zarar veren göstericiler, bankadaki broşürleri dışarı fırlattı. Grup, polisin müdahalesinin ardından ara sokaklara dağıldı.


Çevredeki pazar tezgahlarından barikat kurarak ateşe yakan grup, bir kafenin masa ve sandalyelerini de ateşe attı.


Abide-i Hürriyet Caddesi'ndeki bir tekel bayi sahibi de iş yerinin zarar görmemesi için cam vitrini alüminyum levhayla kapattı.


Halaskargazi Caddesi'ndeki bazı dükkanların camları göstericilerin taş atması sonucu kırıldı.


Olaylarda DİSK'in önündeki canlı yayın araçları zarar gördü.


Sıracevizler ve Darülaceze caddelerindeki banka, iş yeri ve otobüs duraklarının camları göstericiler tarafından kırıldı. Çöp konteynerlerini yola deviren göstericiler, buralarda ateş yaktı.


Göstericilerin kaldırım taşlarıyla yol kenarlarındaki bariyerleri de söktüğü görüldü.


Olayların sona erdiği noktalarda hurdacıların, kullanılan biber gazlarının kovanlarını topladığı görüldü.

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2013, 07:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17