Helal Kesimi AB Araştırıyor!

Helal Kesimi AB Araştırıyor!

İngiltere'deki Cardiff Üniversitesi'nin Türk asıllı öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Haluk Anıl, Müslüman nüfusun hızla arttığı Avrupa'da helal kesim konusunda araştırma yaptıklarını söyledi.

Erzurum'da 'Hayvan Refahı Uygulama, Eğitim ve Araştırmalarının Geliştirilmesi' projesinin tanıtımın için düzenlenen toplantıda konuşan Prof.Dr. Anıl, koordinatör görevi yaptığı çalışma için El Azhar Üniversitesi'nin öğretim üyeleriyle görüştüğünü açıkladı. Prof.Dr. Anıl, "Üniversitedeki ulema, eğer kan akıtma, besmele ve kurbanın canlı olması şartlarının yerine getirilmesi halinde bayıltma tekniğinin kullanılabileceğini bildirdi" dedi.

Avrupa Birliği 7'inci Çerçeve Programı kapsamında 13 Avrupa ülkesi ve Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi ortaklığında yürütülen, 'Animal Welfare Research in an Enlarged Europe-AWARE' isimli, Hayvan Refahı Uygulama, Eğitim ve Araştırmalarının geliştirilmesi amaçlı projenin tanıtımı için panel düzenlendi. Bursa, Ankara'dan sonra Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salon'da düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Veteriner Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Proje ortaklarından en yüksek nüfusa ve hayvan varlığına sahip Türkiye'de katılım sayısının yüksek olmasını istediklerini belirten Projenin Türkiye Koordinatörü Doç.Dr. Nilüfer Sabuncuoğlu Çoban, önümüzdeki yıl da yurt dışında tanıtım toplantıları düzenleyeceklerini bildirdi.

HAYVAN REFAHINA DİKKAT

'Nakil, bayıltma ve kesimde, hayvan refahının bilimsel standartları ve yönetmelikleri' konulu bir konuşma yapan Cardiff Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Haluk Anıl, Avrupa Birliği'nde hayvan refahına yönelik çıkarılan yasalar hakkında bilgi verdi. 2013 yılı Ocak ayında yürürlüğe girecek yasayla ilgili Türkiye'de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın inceleme yaptığını anlatan Prof.Dr. Anıl, yasanın Türkçe'ye çevrildiğini söyledi. Yasa ile birlikte hayvan taşıma ve kesim konusuna yenilikler getirildiğini anlatan Prof.Dr Anıl, şöyle dedi:

"Ulaşım sırasında daha önce plan yapılması gerekiyor. Belli yerlerdre kontrol noktaları olması, hayvan refahıyla ilgili gerekli denetimler yapılması gerekiyor. Bunun dışında hayvan taşımada kullanılacak araçların donanımıyla ilgili yeni gereksinimler ortaya çıktı. Hayvanın çıkacağı rampadan, ısı kontrolüne kadar yenilikler var. Kesim sırasında da hayvan refahını öncelik tutulacak. Burada hayvanların kesim sırasında acı duymalarını önlemek amaçlanıyor."

HELAL KESİM İÇİN İSTİŞAREDE BULUNDULAR

Avrupa Birliği ülkelerinde müslüman nüfusun sayısının artmasıyla birlikte pazarda önemli değişiklikler olduğunu belirten Prof.Dr. Mehmet Haluk Anıl, 'Helal' kesim ve Yahudiler için 'Shechita' kesimi konusunda araştırma yaptıklarını bildirdi. Koordinatörlüğünü yaptığı araştırmada helal kesim için Mısır'daki El Azhar Üniversitesi'ndeki ulemayla görüştüğünü bildiren Prof.Dr. Anıl, "Helal kesimle ilgili doğru kuralların ne olduğunu öğrenmek istedik. Bunun için çeşitli kesimlerle istişarelerde bulunduk. Konuyla ilgili olarak El Azhar Üniversitesi'ne gittim. Ulemayla konuştuk. Helal kesimin nasıl olacağını belirledik, liste hazırladık. Ulema ile yaptığımız görüşmede hayvanın ölmemesi, kesim sırasında canlı olması lazım. Bol miktarda kan akması ve besmele çekilmesi gerekiyor. Yaptığımız görüşmede bu şartların yerine getirilmesi halinde yeni tekniklerin uygulanabileceği belirtildi. Yani şartlar uygun olursa bayıltma işlemi kullanılabilir" dedi.

Cardiff Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Mehmet Haluk Anıl, Kurban Bayramı'nda Türkiye'de yaşanan önemli sıkıntıların da büyük ölçüde giderildiğini, belediyelerin bu konuda güzel uygulamalar yaptığını kaydetti.

Panele katılan konuşmacılardan İngiltere Bristol Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Christine Janet Nıcol, 'Hayvan refahı nedir, nasıl belirlenir?', İsveç Tarım Bilimleri Üniversitesinden Prof.Dr. Ulf Stefan Gunnarsson 'Bilim dilinde hayvan davranışları, çiftlik şartlarında hayvan refahı uygulamaları' konularında bilgi verdi. Prof.Dr. Christine Janet Nıcol ile Prof.Dr. Ulf Stefan Gunnarsson, yaşama şartları iyi olan hayvanların veriminin de yüksek olacağını belirtti.

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2011, 12:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17