Emperyalizm şekil değiştiriyor

Libya'da iş yapabilmek için Kaddafi'nin...

Emperyalizm şekil değiştiriyor

Libya'da iş yapabilmek için Kaddafi'nin bir dediğini iki etmeyen Batılı ülke liderleri, şimdi Kaddafi'nin katledilişini kutluyor. 2010 yılında yapılan Arap Birliği toplantısında Kaddafi'nin elini öpen İtalya Başbakanı Berlusconi'nin, Kaddafi'nin ölüm haberi üzerine 'savaş şimdi bitti' şeklindeki sözleri Batı'nın gerçek yüzünü bir kez daha ortaya çıkardı.

2010 yılında yapılan Arap Birliği toplantısında Kaddafi'nin elini öpen İtalya Başbakanı Berlusconi'nin, Kaddafi'nin ölüm haberi üzerine 'savaş şimdi bitti' şeklindeki sözleri Batı'nın gerçek yüzünü bir kez daha gösterdi.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Sıtkı Bilgin, Ortadoğu'daki diktatörlük rejimlerinin ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından desteklendiğini, şartların değişip bölge halkının diktatörlerine karşı olan nefretlerini Batı'ya karşı da duymaya başlamasıyla Batı'nın, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki yönetimlerde şekil değiştirdiğini söyledi.

Önemli olan 'Menfaatleri'

Doç. Dr. Bilgin, "Batı için önemli olan insan hakları, demokrasi değil, kendi menfaatlerine kim en iyi hizmet ediyorsa odur. Bu kral, diktatör ya demokrat olabilir. Osmanlı'nın yıkılmasıyla birlikte bölgede krallık rejimlerinin kurulmasını destekleyen Batı, 1950'li yıllarda krallıkların modası geçince diktatörlükleri destekledi. Bugüne gelindiğinde ise diktatörlerine tepki gösteren halk, ABD ve Avrupa'ya nefret duymaya başladı. Bu durum Batı'nın menfaatlerine zarar vermeye başladı. Zamanın şartlarına göre yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu düşünen Batı, kendi menfaatleri çerçevesinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yeni bir sistem tesis etmeye başladı."

Sistemin iki özelliği

Doç. Dr. Bilgin, ABD ve Avrupa ülkelerinin Libya'ya girmesindeki sebepleri şöyle sıralıyor:

*'Ucuz petrol ve doğalgaz akışı' ile bölgedeki petrol tamamen ele geçirilmek isteniyor.

* 'Siyasi, ekonomik ve askeri çıkarlar' ile bölgede karışıklık çıkartıp hem silah satmak hem de siyasi hâkimiyeti kontrol edebilmek.

Emperyalizm şekil değiştiriyor

Doç. Dr. Bilgin, "Değişen zaman ve şartlara bağlı olarak emperyalizmin şekli değişiyor, ama hiçbir zaman ruhu değişmiyor. Bazen adına krallık, diktatörlük, demokrasi denilse de aynı vahşilik, kan dökmeye, masum insanlara zulmetmeye devam ediyor."

Ders çıkarmamız lazım

Doç. Dr. Bilgin, "Selçuklular ve Osmanlı dönemlerinde Ortadoğu huzur olan bir bölgeydi. Abbasiler döneminde medeniyetlerin beşiğiydi. Bağdat Nizamiye Medreseleri dünyanın en büyük, en ileri üniversitesiydi. Ancak bölgenin bugünkü durumu içler acısı. Geriye bakıp tarihten ders çıkarılması lazım. Batı'ya muhtaç olur, boyun eğersek Ortadoğu'nun bu makus talihi hiçbir zaman değişmeyecektir."

Berlusconi elini öpmüştü

2010 yılında Sirte'de yapılan Arap Birliği toplantısına katılan tek Batılı siyasetçi olan İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, toplantıda Kaddafi'nin elini öpmüş, objektiflere yansıyan bu durum büyük yankı uyandırmıştı. Aynı Berlusconi Kaddafi'nin öldürülmesinin ardından yaptığı açıklamayla Batılı siyasetçilerin ikiyüzlülüğünü bir kez daha gösterdi. Berlusconi Kaddafi'nin ölüm haberi üzerine 'Savaş şimdi bitti' yorumunu yaptı. Berlusconi, herkesin ölümlü olduğunu hatırlatmak için Latincenden alıntı yaparak, 'İşte dünyanın ihtişamı böyle geçiyor' anlamına gelen "Sic transit gloria mundi" cümlesine atıf yaptı.

Paris'in göbeğinde çadır kurmuştu

Muammer Kaddafi, 2007 yılında Fransa'nın başkenti Paris'te Elysee Sarayı yakınlarındaki bir parka çadır kurdurmuş Fransa'nın önde gelen isimlerini bu çadırda ağırlamıştı. Kaddafi yine resmi ziyaret için gittiği Portekiz'in başkenti Lizbon, İtalya'nın başkenti Roma'ya da çadır kurdurarak, burada dinlenmiş ve misafirlerini ağırlamıştı.

Emeryalizm şekil değişiyor

Değişen zaman ve şartlara bağlı olarak emperyalizmin şekil değiştiriğini belirten Doç. Dr. Sıtkı Bilgin, "Bazen adına krallık, diktatörlük, demokrasi denilse de aynı vahşilik, kan dökmeye, masum insanlara zulmetmeye devam ediyor. Batı için önemli olan insan hakları, demokrasi değil, kendi menfaatlerine kim en iyi hizmet ediyorsa odur."değerlendirmesinde bulundu. (Milli gazete)

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2011, 14:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17