Kadir Topbaş, 8 yılda İstanbul'a 52 milyar TL yatırım yaptık. İstanbul'a gelen turist sayısı 3'e katlandı"

İstanbul milletvekillerine 8 yıllık icraatlarını...

Kadir Topbaş, 8 yılda İstanbul'a 52 milyar TL yatırım yaptık. İstanbul'a gelen turist sayısı 3'e katlandı

İstanbul milletvekillerine 8 yıllık icraatlarını anlatan Başkan Kadir Topbaş, 52 milyar TL yatırım yaptıkları İstanbul’u her alanda dünya ile yarışan bir şehir haline getirdiklerini söyledi.

İstanbul dünyanın merkezi haline geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Sütlüce Tanıtım Çadırı’nda düzenlenen programda bir sunum yaparak İstanbul milletvekillerine 8 yılda yapılan yatırım ve hizmetleri anlattı. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı’nın düzenlediği toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ekrem Erdem, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ile 50 kadar AK Parti İstanbul Milletvekilleri katıldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan ile İmar Komisyonu Başkanı Sefer Kocabaş da yer aldı.

İstanbul’un dünyada çok stratejik bir konuma sahip olduğunu belirten Başkan Kadir Topbaş, şehrin sanayi, hizmet ve ticaret rakamlarıyla Türkiye’nin lokomotifi olduğunu söyledi. Şehrin 14 milyonluk nüfusu ve coğrafi genişliğiyle Avrupa’nın 23 ülkesinden daha büyük olduğuna dikkat çeken Kadir Topbaş, 8 yılda yaptıkları yatırım ve hizmetlerle İstanbul’un dünyanın merkezi haline geldiğini ifade etti.

8 yılda 52 milyar TL yatırım...

2004’ten bugüne kadar İstanbul’a 52 milyar TL yatırım yaptıklarını, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tüm kamu kurumlarının yaptığı yatırımların yüzde 26’sını tek başına gerçekleştirdiğini anlatan Başkan Topbaş, şöyle konuştu;

“Göreve geldikten sonra İstanbul’un ulaşım master planını hazırladık ve bu doğrultuda ulaşıma 24 milyar TL’lik çok önemli yatırımlar yaptık. 2004’te 11 milyon olan şehrin günlük yolculuk sayısı 23 milyona çıkmasına rağmen, ulaşımda raylı sistemin payını yüzde 8.6’dan 13.8’e çıkardık. Karayolunun payını ise yüzde 87.7’den yüzde 82.7’ye geri çektik. Yapımı devam eden ve test aşamasında olan raylı sistemler 2014 yılında tamamlandığında, raylı sistemin payı 31.1’e çıkarak günlük 5 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak. Karayolu taşımacılığı ile yüzde 66.7’e gerileyecek. 2004’te 44.1 olan raylı sistem ağına dönemimizde 57.6 kilometre daha ekledik. 50.35 kilometrelik raylı sistemin yapımı ise devam ediyor. Hedefimiz ise toplamda 641 kilometrelik metro ağı. Marmaray tamamlandığında 10 ayrı noktada İstanbul metroları ile entegre olacak ve şehrin erişim sorunu büyük ölçüde çözülecek.”

İstanbul’a 8 yılda 465 kilometre yeni yol ile 251 tane kavşak kazandırdıklarını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, “Şehrin çeşitli noktalarında 24 ayrı kavşak yapımı da devam ediyor. Şehrimize ayrıca toplam 142 kilometre uzunluğunda tünel yol kazandırarak tıkanan noktalarda trafiği yeraltına aldık. Metrobüsün Beylikdüzü’ne ulaşmasıyla günde 1 milyon insan bu aksı kullanacak. İSPARK’ı kurarak belediyemize milyarlarca dolar değer biçilen yeni bir şirket kazandırdık. 2004 sonrası 224 bin 206 araçlık otopark yaparak İstanbul’un otopark kapasitesini 363 bin 531’e çıkardık. Hedefimiz bu rakamı 670 bine çıkarmak” diye konuştu.

İstanbul sahillerine 10 tane yüzer marina yapacaklarını, İstinye ve Tarabya’da çalışmalara başladıklarını açıklayan Kadir Topbaş, Şehir Hatları şirketinin 34 yenilenen ve 5 tanesi yeni alınan 34 vapurla 49 iskelede İstanbullulara hizmet verdiğini söyledi.

Sular temiz çevre yemyeşil...


İstanbul’da dere ıslahına 1 milyar 257 milyon TL harcadıklarını, günlük kullanılan 2 milyon metreküplük suyun yüzde 85’ini arıtır hale geldiklerini, inşaatı süren Ambarlı İleri Biyolojik Arıtma Tesisi ile projesi hazırlanan Selimpaşa tesisinin tamamlanmasının ardından bu oranın yüzde 99’a çıkacağını anlatan Topbaş, şehirde günlük toplanan 14 bin 500 ton katı atığın kısmen ayrıştırıldığını ve depolama tesislerinde bertaraf edildiğini söyledi. İstanbul’da çöpten 200 bin hanenin kullanımına denk elektrik ürettiklerine dikkat çeken Topbaş, “Kağıthane Deresi’’nden Sarıyer’e doğru kazdığımız 5 kilometrelik dev su tüneli bu yıl içinde hizmete girecek ve günde 260 bin metreküp Boğaz suyu pompalanarak Haliç çok daha temiz hale getirilecek” dedi.

2004’te 18 kilometre olan yüzülebilir sahilleri dev çevre yatırımlarıyla 421 kilometreye çıkardık. 3 milyar TL’Lik yatırımla sahillerimizin tamamını yüzülebilir hale getiriyoruz” diyen Topbaş, İstanbul’a 18 milyon metrekare aktif yeşil alan kazandırarak yeşil alanları yüzde 61 arttırdıklarının altını çizdi.

İstanbul'a gelen turist sayısı 3'e katlandı

Şehrin her noktasına ulaştırılan doğalgaz ve temiz içme suyuyla İstanbul’un daha yaşanabilir bir kent olduğunu belirten Topbaş, bu çalışmalar sayesinde şehre gelen turist sayısının da 3 kat artarak 9 milyonu aştığını söyledi. Yaptıkları dünya ölçeğinde kongre salonlarıyla İstanbul’un kongre alanında dünyada 49’unculuktan 7’inciliğe yükseldiğini, Mastercard’ın yaptığı araştırmada 2011 yılında en iyi turizm merkezleri arasında birinci seçildiğini aktaran Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Dönemimizde tarihi eserlerimize sahip çıkarak 262 milyon TL maliyetle 98 eserimizi restore ettirdik. 21 eserin restorasyon çalışmaları da sürüyor. Süleymaniye’deki Osmanlı mahallesini yeniden ihya ediyoruz. İstanbul’a çok sayıda müze ile dünya ölçeğinde bir akvaryum kazandırdık. 34 Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi ile 3 Görüntüleme Merkezinde bugüne kadar 1 milyon 340 bin vatandaşımıza sağlık hizmeti ulaştırdık. 4 bin 635 kanser vakasını erken teşhis ettik. 70 aracımızla bugüne kadar engelliye ücretsiz taşıma hizmeti verdik. Belediye binaları ve ulaşım araçları başta olmak üzere bütün İstanbul’u engelli ve dezavantajlı vatandaşlar için ulaşılabilir hale getiriyoruz. Halk üniversitesi İSMEK’te bugüne kadar 1 milyon 310 bin kişiye meslek eğitimi verdik. Eğitime bir belediyenin ötesinde çok büyük yatırımlar yaptık ve okullarımıza ciddi destekler verdik.İSMEM ile 943 madde çocuk sokakta yaşamaktan kurtuldu. İşletilen spor tesisi sayısını 14’ten 34’e çıkartarak 20 farklı branşta ücretsiz spor imkanı sunuyoruz. Sosyal yardımlarda da Türkiye’ye örnek bir belediyeyiz.”

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2012, 11:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17