Kudüs camileri yardım bekliyor

Kudüs camileri yardım bekliyor

Siyonist İsrail tarafından işgal edilen Kudüs'teki tarihi Osmanlı ve öncesine ait camiler ümmetin yardımını bekliyor.

yonist İsrail tarafından işgal edilen Kudüs'teki tarihi Osmanlı ve öncesine ait camiler ümmetin yardımını bekliyor. Yüzlerce tarihi eser, cami, medrese ya da çeşme; yıkılmadan ve İsrail tarafından el konulmadan önce ilgi bekliyor. Memlük Türkleri tarafından yaptırılan Mescid-i Ömer ile Osmanlılar döneminde yapılan Ayin Mescidi ve Nasır Camisi'nin restorasyonları için yardım çağrısı yapıldı. 

1 YIL İÇİNDE 1200 CAMİYİ YIKTILAR
Kudüs ve çevresindeki Osmanlı Mirasını Koruma Derneği (Mirasımız Derneği) tarafından yayınlanan açıklamada; “Restorasyonları yapılmayan camiler İsrail tehdidi altında. İsrail kanunları bu camilerin yıkımına izin veriyor. Biz ise Kudüs'teki eski camileri restore ederek onları tarihimize tekrar kazandırırken İsrail'in sahipsizleştirerek el koymaya çalıştığı camilerimize elimizi uzatıyoruz” denildi. İsrail'in 1948'den günümüze kadar mukaddes ibadet yerlerine karşı büyük bir yıkım gerçekleştirdiğinin bilgisinin verildiği açıklamada yaşanan tarih katliamı şöyle anlatıldı: “Amaçları İslam tarihine ve medeniyetine dair tek bir iz bırakmamaktır. Böylece İsrail birçok camiyi yıkmış ve farklı amaçlar için kullanmıştır. Sadece 1948 yılında 1200 cami yıkılmış ve yüzlerce mezarlık da yok edilmiştir.”



RESTORASYONU YAPILMAYAN CAMİLERİ MEYHANE YAPIYORLAR
Birçok caminin lokanta, mağaza, gece kulübü ve meyhane olarak kullanılmaya devam edildiği bilgisinin verildiği açıklamada; “İsrail kalan camilere ‘restorasyonu ve imarı yapılmamış' bahanesiyle el koymak istiyor. Tevbe Sûresi'nde Rabbimiz ‘Allah'ın mescitlerini Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı kılan, zekatı veren ve ancak Allah'tan korkan kimseler imar eder. İşte onlar doğru yolda bulunanlardan olabilirler' diyor. Bizler de bu projeyle oraya imar ve yenileme yardımı göndererek camilerin aydınlanmasını ve yenilenmesini hedefliyoruz. Projenin amacı Kudüs'teki camileri onarmak ve imarını sağlamaktır. Tabii diğer hedeflerimiz ise camilerin cemaatini çoğaltmak ve camilerin cemaati tarafından korunmasını sağlamaktır. Ayrıca medeniyetimizi ve tarihimizi korumak ve yeniden canlandırmaktır. Restorasyon ve imar malzemelerini Kudüs'ün Müslüman esnafından alarak ekonomilerine de katkıda bulunmak istiyoruz” denildi.

250 BİN EURO GEREKİYOR
İlk etapta 3 önemli caminin ele alınacağı restorasyon çalışmaları için toplamda 250 bin Euro'ya varan bir kaynağın bulunması gerektiğini açıklayan Mirasımız Derneği, bu noktada az ya da çok herkesin katkısını beklediklerini ifade ediyor. Hayırsever vatandaşlar www.mirasimiz.org.tr ve Akşemsettin Mahallesi, Şehit Teğmen Mehmet Sarper Alus Sokak No: 4/3 Fatih İstanbul adresinden ya da 0 212 524 01 01 numaralı telefondan bilgi alabilirler.
Öncelik tehdiT altındaki camilerde Projede birinci öncelik İsrail tehdidi altındaki camiler.

İkinci öncelik ise imar ve restorasyona ihtiyacı olan diğer camiler. Mirasımız Derneği'nin denetiminde gerçekleşen restorasyon çalışmaları; yüksek mimar, inşaat mühendisi, arkeolog, sanat tarihi uzmanı ve bir profesörden oluşan uzman bir komisyon tarafından yürütülmekte. Restorasyon için kullanılan malzeme ve materyaller de bu komisyon tarafından seçilerek temin edilmekte. 
Projenin maliyeti ne kadar?

¥ Mescid-i Ömer
Yapım tarihi: Memluklar dönemi.
Rutubet bakım maliyeti: 44.000 Euro
Halı maliyeti: 16.500 Euro
Projenin genel maliyeti: 60.500 Euro

¥ Ayin Mescidi
Yapım tarihi: Osmanlı dönemi
Cami iç duvarları ve tavanın imarı: 10.000 Euro
Minarenin dış temizliği, tadilatı: 17.500 Euro
Caminin dış duvarları tadilatı: 5.000 Euro
Genel maliyet: 32.500 Euro

¥ Nasır Camisi'nin restoresi
Yapım tarihi: Osmanlı dönemi
Cami iç duvarları ve tavanın imarı: 7.700 Euro
Duvarların iç ve dış cephelerin aslına uygun imarı:
83.600 Euro

Güney istinat duvarı inşası: 27.500 Euro
Minarenin temizlenmesi ve onarımı: 11.000 Euro
Caminin güneydoğu bölümü tadilatı: 2.200 Euro
Genel Maliyet: 132.000 Euro

YENİAKİT

Güncelleme Tarihi: 18 Nisan 2011, 06:08
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17