Temel Yaz "Koca 3 yıl Kartal halkı için heba olmuştur! Emekçilikten Yemekçiliğe!!"

2011 yılı Faaliyet Raporunun görüşüldüğü...

Temel Yaz

2011 yılı Faaliyet Raporunun görüşüldüğü Kartal Belediyesi Meclisi Nisan ayı son oturumunda Ak Parti meclis grubu adına söz alan Grup başkan vekili Temel Yaz çok çarpıcı açıklamalrda bulundu.

Meclisi ve hazurunu selamlayarak konuşmasına başlayan Temel Yaz "Sayın Başkan, çok değerli meclis üyelerimiz, Yerel gündemimizi takip eden kıymetli hazurun, Ayrca Kartal ve civarında olup bitenleri bölge insanına doğru ve tarafsız bir şekilde aktaran basın mensupları, hepinizi Ak Parti Meclis Grubu ve şahsım adıma saygıyla selamlyor, bu önemli günde faaliyet raporunun Kartal için hayırlı olmasını temenni ediyorum.

Başkanın Kartal’ı iyi yönetmediğini biliyorlar!

Kartal belediye başkanımızı, ayrıca belediye meclis başkanımızı uzun aradan sonra burada meclis üyeleri ile bir arada görmek tarihe not düşmek gibi bir sey olsa gerek. Sayın başkan biz sizi daha çok aramızda görmek istiyoruz. Kartal da yaptığınız hizmetleri sizin sesinizden duymak istiyoruz. Ama  şunu diyorsanız. Bir şey yapmadık ne gelip anlatayım derseniz o başka. Sayın başkanımıza hoş geldiniz dedikten sonra, önemli bir gün dedik, hakikaten önemli bir gündür bugün. Aslında Kartal için her gün çok önemlidir. Biz meclis üyeleri, Kartal da yaşayan vatandaşlar bunun bilincindeyiz. Ama bunun farkında olmayan bir yönetim Mart 2009 yılından beri Kartal’ı yönetmektedir.  Beraber bu meclis çatısı altında görev yaptığımız Chp’li Meclis üyelerimizin her biri değerli arkadaşlardır. şunu çok iyi biliyor ve eminiz ki onların da pek çoğu yıllar sonra yakaladıkları yerel iktidar fırsatını çok iyi kullanamadıklarının farkındalardır. İçlerinde bu vurdum duymaz yönetime mutlaka isyan ediyorlardır. Mutlaka iç muhasebelerini yapıyorlardır. Başkanın Kartal’ı iyi yönetmediğini biliyorlar. Ama sessiz kalıyorlar. Karşı gelememenin ızdırabını yaşıyorlar. Rahatsız da olmalıdırlar çünktü onlar Kartal halkına seçimlerde söz verdiler. Sizin haklarınızı koruyacağız diye. Ama yönetimin baskısı altında mecliste bunları dile getiremiyorlar. Haklarını yiyemeyeceğim Chp’li meclis üyelerimiz de var aramızda . Başkan ve şurakasının yanlış uygulamalarına cılız da olsa hayır diyorlar. Kartal halkı bunu çok iyi bir sekilde takip ediyor.

Koca 3 yıl Kartal halkı için heba olmuştur.

Kartal halkı, şu an rahat meclis kotuklarında oturan ve sessiz kalanlara 2014 yılında gerekli cevabı verecektir. Bundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Ak Parti meclis üyeleri bu emaneti kendisine yakışır bir şekilde taşımış ve haksızlıkları mecliste dile getirmiş, medyada sesini yükseltmiştir. Ama maalesef parmak hesabı işin içine girince koca 3 yıl Kartal halkı için heba olmustur. Eğer Chp’li sağduyulu meclis üyeleri de vicdanlarının sesini dinleselerdi inanın bu mecliste pek çok yanlış karar geri dönerdi. Yasal olmayan kararlar bu meclisten oy çokluğu ile geçti. Encümende kabul edilemeyen kararlar meclisi bir noter gibi görme anlayışıyla rahatlıkla getirdiler.

Rahatlığınızı müfettiş incelemelerinizden sonra göreceğim!

Sayın CHP'li meclis üyeleri, Şimdi, rahat rahat oturun baskanın her dediğini sorgulamadan getirin ben asıl rahatlığınızı müfettiş incelemelerinizden sonra göreceğim. Zimmetlerle karşı karşıya kaldığınızda başkanınızı Nevsehir'de bulabilirsiniz. Başkan ve ekibi 2011 yılının çalışmalarını şu an görüştüğümüz faaliyet kitabında derlemiş. İlk baktığımızda epey kalın bir kitaba benziyor
diyorsunuz. Epey bir çalışmayı bulma umuduyla Faaliyet Raporunu incelemeye basladığımızda hüsrana uğruyoruz. 224 sayfadan oluşan bu faaliyet raporu 3 yılda vizyon sahibi hiç bir çalışmanın Kartal halkına sunulmadığının açık bir göstergesidir. Başkan da olmasa mevcut belediye bürokratları bu çalısmaları rutin bir şekilde yapardı. Asfalt atmak, bordür tretuvar döşemek , çöp toplamak halkın özlem duyduğu belediyecilik değildir. Asfalt dedik te aklımıza geçen yıl Karyapsanın diğer belediyelere tonunu 65 TL satıp, Kartal Belediyesine de 125 TL ye sattığı geldi. Bu yıl 125 TL lik birim fiyatları asağı indirmişler. İnsan biraz insaflı olur kardeşim. Yetimin hakkı bu şekilde dağıtılmaz. O hak sizi yakar. Buna rağmen işçiler maaslarını zamanında alamıyorlar. Aylardır maaşını alamayanlar var. Çöp firmasının 7-8 milyon eski parayla 7-8 trilyon alacağı var. Bu kadar borçlanma yetkileri alıyorsunuz da paralar nerede? En basit belediye hizmetlerinde bile yaptıklarınız ortada. Bir de bazı meclis üyeleri çıkıp asfaltı büyük bir iş gibi anlatıyorlar. 15 yıldır yapamadığınızı biz 2 yılda yaptık diyor. Kendisi de attığını biliyordur. Ne yapsın oradan maaş alıyordur. Bu mu sizin yaptığınız iş. Bunu dahi beceremiyorsunuz. Yoksa Kartalın kaynaklarını uluslararası sermayeye peskeş mi çekiyorsunuz. Aslında bu söyleyiş   bana ait değil. Sevgili İbrahim Doğan abimiz bunu muhtemel grup toplantılarında size hatırlatıyordur. Sayın başkan, Değerli meclis üyeleri, Faaliyet Raporunu incelerken bir noksanlık dikkatimi çekti. Raporun hiç bir sayfasında Kartal da yapılan ve 600 bin TL mal olan heykellerden bahsedilmemiş.

Heykellere giden paraya acımıyormusunuz?

Kartal’lı Kazım meydanını bordür taşından bahsedilmiş tretuvarlarm resimleri çekilmiş ama heykelden eser yok. Bilinçli olarak mı bir ünlem işareti ile söylüyorum bu hizmetten raporda söz edilmemiş bilemiyorum. Yarayı deşmeyelim diye mi düşündüler acaba. Ama ben bu kürsüden sizlerin vicdanlarına sesleniyorum. Heykellere giden paraya acımıyormusunuz. Bir meclis üyesi olarak teknik bir insan olarak Kartala güzel bir meydan kazandırmışsınız. Uygun bir yerine de sanat eserleri ile bu meydanı süsleyebilirsiniz. Ama başkan bunun tam tersini yapıyor. Heykel ön plana çıkıyor. Yapılan meydan da evlere şenlik. Bir yıl boyunca söz verdik meydanımızı yapıyoruz diye afişler asan belediye yönetimi sonunda ortaya garip bir meydan çıkarıyor. Kartal’a yazık değil mi. Bu aklı size kim veriyor. Geçen taksi ile Kartallı Kazım Meydanından geçiyorum. Kendimi tanıtmadığım halde taksi şoförü kendi kendine söyleniyor. (Böyle meydan mı olur. Bu işi bilmiyorsan insan taksi şoförlerine sorar, nasıl kavşak yapılır diye. Gitsin doktorluk yapsın. Heykel için meydan mı yapılır.) Sevgili meclis üyeleri, şoför kardeş haklı. Siz vatandaşa
meydan yapacağız diye söz verdiniz. Heykel yapacağız diye söz vermediniz. Neyzen Teyfik Heykeline para vermeden yaptık dediniz. önerge verdik kaça mal oldu diye. Meclis üyesi olarak bana 45 bin TL, gazeteci arkadaşa 32 bin TL mal oldu dediniz.

Benim cebimden, Kartal'lının cebinden ödüyor. Aksam yastığa başınızı koyduğunuz da rahat ediyor musunuz?

Uluslararasi Heykel Sempozyumu yaptınız.  Kartalı heykel kent yaptınız. Bir de her mahalleye yapacağız diye beyanat verdiniz bize nazire yapar gibi. Sahilde parkta bulunan heykeller için bir soru önergesi verdik. Fakat cevabı gelmedi. 3 aydır bekliyoruz. Ama basından öğreniyoruz ki heykel sempozyumuna harcanan para 256 bin TL. Kartallı Kazım Heykeline harcanan 177 bin TL ve 57 bin TL de jüriye verilen parayı ekleyince durumun vehametini siz düşünün. Ey Kartallı vatandaşım, Şehrimizi emanet ettiğimiz başkanın heykellere harcadığı para 600 bin TL ye yaklaşıyor. Yapma diyoruz, etme diyoruz. Ama bildiğini okuyor. Cebinden ödese gam yemeyecegim. Benim cebimden, Kartallının cebinden ödüyor. Chp’li meclis üyeleri sizlere sesleniyorum. Aranızda bu hesapsız harcamalara dur diyecek kimse yok mu? Aksam yastığa başınızı koyduğunuz da rahat ediyor musunuz? Kartal için, kendiniz için buna dur deyin.

2014 'e kadar heykelleri güzel güzel büyütürsünüz. İşçi kardeşimizin hiç mi değeri yok.

Çünkü başkanın böyle bir endişesi yok. Olsa idi. Heykel sempozyumunu önümüzdeki yaz tekrar düzenlemezdi. 11 heykel yetmiyormus gibi Kartalımıza 11 heykel kardeş daha gelecek. Hayırlı olsun. 2014 'e kadar güzel güzel büyütürsünüz. Aylardır maaşını alamayan evine ekmek götüremeyen işçi kardeşimizin hiç mi değeri yok. Karyapsanda çalışan 70 civarında işçiye 4 aydır maaş ödenmiyor. Karyapsan asfaltı kendi belediyesine fahiş fiyatla satmasına rağmen nasıl oluyorda kendi işçisine maaş vermekte zorlanıyor. Bu işçi kardeşimiz ne iyi yapıyorlar, gidip te su heykellere bakıp karnımı doyurayım mı diyor sizce. Ben onun ne düşündüğünü soyleyeyim. Duyarsız kalanlara hakkını helal etmiyordur. Aklımdan geçenleri daha fazla burda ifade etmiyeyim. Siz anlarsınız.

Kartalı bu hale getirenler utansın.

Sayın baskan, değerli meclis üyeleri, Geçenlerde internet medyasını takip ederken yapılan bir habere ilişkin vatandaşın biri ilginç bir o kadar da düşündürücü bir yorum yapmış. Emekçilikten yemekçiliğe. Bu söz için saatlerce konuşulabilir. emek sömürüsü mücadelesi için yıllarını verenlerin başını iki elinin arasına alıp uzun uzun düşünmesi gereken bir site. Emekçilikten yemekçiliğe. Kartalı bu hale getirenler utansın. Kartalın hizmete gitmesi gereken paralarını restoranlarda bol bol harcayanlara Kartallının cevabı ağır olacaktır.

Halk Genel seçimlerde ilk tokadı attı. 2014 yılında da ikinci tokadıyla sizi yere serecektir.

Kartalın sokaklarını ailece yürünemeyecek hale sokanlara sağduyulu Kartal halkğ en ağır şekilde sandıkta verecektir. Sokak sakinlerini ve esnafın işleriniz daha iyi olacak diye kandırdınız. Ama siz bu kandirma işini iyi bilirsiniz. Evlerinizi yıkıp size buralardan sürecekler diye yerel seçimlerden önce de vatandaşa korku vermediniz mi. Vatandaş bu yalanlann farkına vardı. Genel seçimlerde ilk tokadı attı. 2014 yılında da ikinci tokadıyla sizi yere serecektir. Halkın onaylamayacağı hiç bir projeye geçit vermeyeceğim diye hamasi konuşmalarınızın büyük bir balon olduğunu vatandaş artık anladı. Ve o balonu 2011 Haziran genel seçimlerinde patlattı. Kendi ekibine bile güvenmeyen, belediyedeki yol arkadaşlarına yarı yolda bırakan bir anlayış maalesef Kartal halkını da yolda bırakmıştır. Başkan yardımcılığı görevlerine getirilen meclis üyesi veya bürokratların seçiminde hata Yaptığını onlarla bu işin yürüyemeyeceğini nazik bir üslupla bildirmemiş. Hepsinde de olay olmuş, Meclis üyeleri halkın nezdinde refüze olmuşlardır. Kendi içinde iç barışı sağlayamayan bir yönetimin basarılı olması mumkün mü? Elbette değildir. Kartal ortada, hizmet te ortada. Hizmet dediğiniz birkaç heykelden başkasi değil. Benden sonra çıkacak Chp’li konuşmacılar, belediye faaliyetlerini nasıl savunacaklar merak ediyorum. Hangi projeyi ortaya koyacaklar hep birlikte görecegiz.

Siz böyle mi hizmet yapacaktınız! Kaplumbağa bile sizden hızlıdır!

Müteahhitten parasını aldıkları halde 8.000.000 TL harcanmış olan Çırçır da ki hizmet binası hala bitmedi defalarca ertelediler. şimdi de 14.000.000 TL ye tekrar ikmal ihalesini yaptılar. 3 yıl geçti kardeşim. Siz böyle mi hizmet yapacaktınız. Kaplumbağa bile sizden hızlıdır. Bu gecikmenin bedeli Kartala faturası ağır olmaktadır. Her an deprem korkusuyla yaşadığımız bu binalara yılda 1.000.000 TL kira bedeli ödüyoruz. Bu paralar Kartal halkının cebinden ödeniyor. Hala Nevşehir’de ki Otelden haber yok. Chp’li meclis üyeleri 2 yılın ardından Nevşehire gidiyorlar. Oteli görmeye. Sakın yanlış anlamayın. Meclis üyesi arkadaşlar 2 yıl geçmesine rağmen tekbir çivi bile çakılmamış otelde kalmadılar. Başka bir yerde kaldılar. Şimdi 3. yıldayız. Faaliyet Raporunda otelin bir maketini sonunda görebildim. Meclis üyeliğimiz döneminde maketten otele geçemeyeğiz anlaşılan. Sosyal belediyecelik diyerek, ticari düşünmeden yılda 1.300.000 TL. ye kiralanan Büyükada tesislerine gidebilmek için vatandaştan  hem tekne parası hemde giriş parası alan belediye yönetimi hani ticari dü§ünmüyordu. İnsanlan bu şekilde bu meclisten böyle kandırmaya hakkınız yok. Buranın isletmesini 10.500 TL gibi cüzi bir paraya Karyapsan’a veriyoruz. Karyapsan’a vermenize bir şey demiyorum da. Netice de belediyemizin şirketi. Rakiplerine karşı çok iyi şartlarda bu işleri alan Karyapsan nasıl oluyor da çalıştırdığı personelin maaşını aylardır vermiyor. Bu işte bir terslik yok mu.

Sevgili İbrahim Doğan nerde bu para? Kartal'ın bu parasını nerelere peşkeş çektiniz diye buradan soracakmısınız.

Kartal’ın kaynaklarının nasıl kullanıldığını bu meclis salonunda bulunan misafirlerimizin değerlendirmesine bırakıyorum. Sayin başkan Değerli meclis üyelerimiz, Kartal’ın 2009 bütçesi 118.000.000 TL 2010 bütçesi 122.000.000 TL. 2011 bütçesi 141.000.000 TL. Bu rakamlarla Kartal'ın son 3 yılda ki toplam bütçesi 400.000.000 TL ye yakın bir para. Dile kolay tarn 400.000.000 TL. Çok ciddi bir rakkam. Sevgili İbrahim Doğan nerde bu para. Kartal bu parasını nerelere peşkeş çektiniz diye buradan soracakmısınız. En yakın örneği Topselvi de mevcut altyapılı asfalt yolu kaldırıp donatılan imar açan rant sağlayanlara Sevgili İbrahim Dogan, hiç bir şey söylemeyecek misin. Neden size serzenişte bulunuyorum biliyormusunuz. Çünkü siz ben, halkın adamıyım dediğiniz için size söylüyorum bunları. 3 yıl boyunca sağduyulu meclis üyelerinde yanlışlara dur diyen Chp’li meclis üyemiz ne yazık ki çıkmadı. Nasıl olsunlar ki, ruhunda Sosyal Demokratlık olan bir partinin ilçe başkanı kendi meclis üyelerini, ekip arkadaşlarını öyle bir baskı altına aldı ki, ayağa kalkarak Chp’li meclis iiyelerinin hür vicdanlarına ipotek koymaya çalışmıstır. Encümen oylaması gizli oy ile yapılmasına rağmen oy pusulalarına kimlerin yazıldığını bir gardiyan gibi takip etmiştir. Oy pusulalarındaki yazı karakterlerini inceleyecek kadar hezeyanlara girmiştir. Demokrasi adına utandım. Sakın buraya çıkıpta bize Kartal halkına demokrasi dersi vermesin. Baskı ile böyle despot uygulamalarla başarılı olamazsınız. Neticede basanh olamadığınızı bütün Kartal gördü. Basarılı olmanız için acizane bir formül tavsiye edeyim. Doğru işler yapacaksınız, ekibinizle beraber istişare edeceksiniz, onlara
güveneceksiniz, gönüllerine gireceksiniz. Unutmadan 2012 bütçeniz de 198.200.000 TL. bunun da hesabını seneye vereceksiniz. Temenni ederim ki 2012 yılı faaliyet anlamında güzel hizmetlerin olduğu bir yıl olur.

Siz cerrahlık günlerini bırakın da belediye işleri ile meşgul olun.

Sayın başkan Değerli meclis üyeleri Kıymetli hazurun, 20 küsür tane caddenin vergilerinden faydalanmak için büyükşehirden devraldınız. Hani hizmet götürecektiniz. Vatandaş hizmeti sorunca burası büyükşehire aittir diyorsunuz. Boşa geçen 3 yıl boyunca pek çok kez yapmadığınız hizmetlerin sorumlusu olarak büyükşehir belediyesine topu attınız. Vatandaşa karşı sizi doğruları söylemeye davet ediyorum. Mazeret üretmeyin. Sayın başkan Değerli meclis üyeleri Baskanımız günde 18 saat çalıştığını söylüyor bir gazetede. Allah aşkına günde 18 saat
çalışan bir belediye yönetiminde Kartal bu halde olurmu. Hani 10000 usd kaparo verip işi kıvırılamayan  loca işi direkten dönen TT Arena da Futbol maçı seyrederken Kartal da çalıştığınızı mı sanıyorsunuz. Her halde 18 dakika diyeceğine 18 saat demiştir.  Diye yorumluyorum bu beyanatı. Aynı  röportajda  başkan  sünnet  kampanyalarından  bahsederken  Türkiye’nin  bir  sünnet politikası olması gerektiğini soylüyor. Ne alaka. Bunu söyleyen Sağlık Bakanı değil Kartal Belediye başkanı. Farkında değilsiniz galiba biz müslümanlar yüzyıllardır sünnet politikalarını belirlemiş ona göre de davranıyoruz. Siz cerrahlık günlerini bırakın da belediye işleri ile meşgul olun. Kartal için daha hayırlı olur.

Başkanlık konağınızı bu amaçla çocuklara tahsis edebilirsiniz!

Sayın başkan değerli meclis üyeleri, Her mahalleye kreş yapacağım sözünü veren başkanımız geçen 3 yılda sadece Petroliş mahallesinde bir apartmanın zemin katında bir yer kiralandı ve adı kaçak olan kreş yapıldı. Şimdi de Atalar minibüs yolu üzerinde bir apartmanın zemin katında kreş yapılacağına dair bir afiş gordüm. Aylık yanılmıyorsam 7500 TL ye tutulan bir yer. Asıl kullanılan kapalı alan 150 metrekare civarında ama büyük göstermek için apartmanın ortak kullanım alanları olan bahçe ve kaldrımlarını da sözleşmede kreş alanı olarak göstermişler. Cocukları bu şekilde apartman zemin katlarına hapsetmek doğru değildir. Deprem gerçeğini unutarak böyle yapıların altına geleceğimiz olan yavrularımızı bu tip kreşlerde günlerini geçirmesi
kesinlikle doğru değildir. Ak Parti olarak size önerimiz Kartal Belediyesinin pek çok küçük parseli vardır. Buralarda az katlı yapılar yaparak çocuklarımızı buralarda barındırabilirsiniz. Siz belediye olarak kirada oturmayı sevdiğinizi biliyoruz ama çocuklarımıza bu şartlardaki yerlere reva görmeyiniz. Hatta bir adım öteye gidip mevcut başkanlık konağınızı bu amaçla tahsis edebilirsiniz. Yapmayı beceremediğiniz belli oluyor bari kiraladığınız yerler tekkatlı bahçeli evler olabilir. Kartal halkı olarak sizden her mahalleye heykel değil, her mahalleye küçük veya büyük meydan düzenlemeleri,  her mahalleye yaşam kalitesi  yükseltme  merkezleri  yapmamızı bekliyoruz.

Meclisi bir noter gibi görme bakış açınızı değiştirmeniz gerek.

Kartal’da yaşayan bir vatandaş olarak mahallemdeki Ak Parti döneminde çok güzel yapılan prestij caddelerini çoğaltmanızı bekliyorum. Belediye binasını bir an önce bitirip deprem korkusu içinde olan belediye çalışanlarını rahat ettirmenizi bekliyorum. Ama bunları yapabilmeniz için Kartal da yeterince kalmanız gerek. Meclisi bir noter gibi görme bakış açınızı değiştirmeniz gerek.
Meclisi umursayacaksınız, Kartalı umursayacaksınız. Kartal’la dertleneceksiniz, kafa yoracaksınız.
Eğer bugünden sonra bunlara dikkat etmezseniz kalan 2 yılda kaderiyle başbaşa kalan bir Kartala yazık etmiş olursunuz. Eğer her şeyi seçim yılı öncesine bırakmak niyetiniz varsa Kartal halkı bunu anlar ve boşa geçen yılların hesabını sizden ve partinizden sorar. Bizler Akpartiliyiz. Ama Kartal da yaşıyoruz. Yapılan hizmetlerden biz de faydalanmak istiyoruz. Bu anlayışla muhalefet görevi yapıyor. Uyarılarımızı, eleştirilerimizi  doğruyu bulma adına yapıyoruz.
Sayın başkan Değerli meclis üyeleri, Kıymetli misafirler, size Kartal'in hangi anlayışla yönetildiğini gecen 3 yıl değerlendirerek sizlerle paylaşmak istiyoruz. Durum tespiti yapacağım. eminim ki sizde anlatacaklarımın sonunda bana hak vereceksiniz. Chp’li meclis üyesi arkadaşlarım siz rahat olun. İçinizden hak verebilirsiniz. Bir insan emekli olunca ne ister. Yıllarca emeğiyle çalışır. Yorulur. Çocuklarını büyütür. Artık ne iş ne de çocuklarım istikbali endişesi kalmaz. O zaman ne yapar insan, en başta rahat yaşamak ister. Yapamadığı şeyleri yapmak ister, onlara zaman ayırır. Aldığı emekli ikramiyesi ile ev almaya çalışır, evi varsa araba alır, Sevdiklerine sinemaya gider, tiyatroya gider, futbol maçlarına gider, güzel restoranlara gider, Tatile gider göremediği merak ettiği mekanlara gider. Resmi kıyafetlerden bıkmıştır, biraz rahat giyinmek ister, dünyanın dertleriyle uğraşmaz, biraz umursamaz olur. Anlayana. 2011 yılı faaliyet raporuna Ak parti grubu olarak red oyu vereceğimizi beyan ediyor hepinizi grubum ve şahsım adına selamlıyor saygılar sunuyorum." diyerek sözlerini sonlandırdı.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2012, 20:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17