İstanbul’daki 39 belediye başkanı "Depreme hazırlık toplantısı" İçin Bir araya geldiler

İstanbul’daki 39 belediye başkanı, İstanbul Büyükşehir...

İstanbul’daki 39 belediye başkanı

İstanbul’daki 39 belediye başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın davetiyle depreme hazırlık toplantısında bir araya geldi. Toplantıda konuşan Başkan Topbaş, ‘Bugün burada bir tarihe tanıklık ediyoruz’ dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde temsil edilen AK Parti ve CHP’nin grup başkan vekilleri, 39 ilçenin belediye başkanları ile teknik başkan yardımcıları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın davetiyle şehrin geleceğini kurtaracak depreme hazırlık çalışmalarının konuşulacağı toplantıda bir araya geldi. Başkan Kadir Topbaş’ın başkanlığında Saraçhane Belediye Sarayı’nda başlayan toplantıya; İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan, CHP Gurup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Adem Baştürk ile Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın da aralarında bulunduğu 39 ilçe belediyesinin başkanları ve teknik başkan yardımcıları katıldı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Ahmet Erhan Gökal, Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Semih Turhan, Boğaziçi İmar Müdürü Yakup Demirhan da hazır bulundu.

İBB BAŞKANI KADİR TOPBAŞ: ‘BUGÜN BURADA BİR TARİHE TANIKLIK EDİYORUZ’

Toplantının açılışında konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul için önemli sonuçları olacak deprem riskine hazırlık çalışmalarını değerlendireceklerini belirterek, “İstanbul açısından milat olacak bu toplantıda deprem ile ilgili bu güne kadar neler yapıldığını değerlendireceğiz ve bundan sonra ne tür somut adımlar atacağımızı konuşacağız. İlçelerimizin bugüne kadar yaptığı çalışmaları koordine ederek milletimizin makus kaderini değiştirmek için buradayız. Bugün burada bir tarihe tanıklık ediyoruz” diye konuştu. Van ve öncesinde yaşanan depremlerin ülkemizde depremin acısını sürekli gündemde tuttuğunu ifade eden Kadir Topbaş, şöyle konuştu; “Bu acıların bir daha yaşanmamasını istiyoruz. Van depreminin İstanbul’da beklenen depremden çok daha az olmasına rağmen millet olarak hep birlikte hareket etmemize rağmen yaraları sarmakta ne kadar zorlandığımızı gördük bu nedenle İstanbul’da meydana gelebilecek depremin sıkıntısını bertaraf etmek zorundayız.”

ŞEHRİMİZİ HAZIR HALE GETİRMEK ZORUNDAYIZ

Daha önce Marmara depreminin acı sonuçlarını gördüğümüze dikkat çeken Başkan Topbaş, “Bu nedenle şehrimizi hazır hale getirmek zorundayız. Her 10 dakikada bir sallanan adalar üzerinde kurulu Japonya bu konuşu büyük ölçüde çözebildi. İstanbul’da beklenen bir depremin altından kalkamayabiliriz. Büyük sıkıntı doğurur. Ülkemiz 10 yıllarca geriye gidebilir. Bu nedenle meclisimizde temsil edilen partilerin grup başkan vekilleri ve ilçe belediye başkanlarımızla birlikte bu güne kadar depreme yönelik hazırlıkları değerlendireceğiz ve somut olarak neler yapabileceğimizi konuşacağız. Hükümetimizin depremle ilgili kararlı tutumu ve kanun tasarısına da TBMM’deki diğer siyasi partilerin de gerekli desteği vereceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

İSTANBUL İÇİN ÇOK RAHAT KONUŞAMIYORUZ

Bir ülke özelliği gösteren ve 1 milyon 600 bin yapı stoku barından İstanbul’un deprem sıkıntısını bertaraf etmek zorunda olduğunun altını çizen Topbaş, şunları kaydetti; “Sayın Belediye başkanlarımın döneminde yapılan yapıların imara uygun yapıldığını ve kaçak yapılara izin vermediklerini biliyorum. Bundan dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Ancak, genel anlamda baktığımızda İstanbul için çok rahat konuşamıyoruz. Bu toplantının İstanbul’un geleceğinin kurtarılması adına çok önemli buluyoruz. Hep birlikte bir mutabakata vararak sorunu çözmek için gerekli adımları atacağız. Bu toplantı İstanbul ve milletimiz için hayırlı olsun.”



BELEDİYE MECLİSİ’NDEN TOPLANTIYA TAM DESTEK

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Ergün Turan da Başkan Kadir Topbaş’ın davetiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisimizin yüzde 95’ini temsil eden partilerin grup başkan vekilleri ve ilçe belediye başkanları olarak bu toplantıya katıldıklarını belirterek, “İstanbul halkının hayati endişelerini giderecek böyle önemli bir konuyu siyaset üstü tutuyoruz. Bu toplantının İstanbul’u depreme hazırlamak açısından bir milat olacağını ümit ediyoruz” dedi. 

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahrettin Kayhan ise, “CHP Grubu olarak böyle önemli bir toplantıyı düzenlediği için Başkan Kadir Topbaş’a çok teşekkür ediyoruz ve bu toplantıyı çok önemli buluyoruz. İnsan hayatı söz konusu olduğunda partiler üstü düşünerek her türlü desteği vermeye hazırız. Bizim de CHP Gurubu olarak bu toplantıya katkılarımız olacak” diye konuştu.

BAŞKAN HASAN CAN: ‘OLASI FELAKETLERE KARŞI ÖNLEMLER ALIYORUZ’

Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, bugün Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Kadir Topbaş öncülüğünde yapılan toplantı ve alınan kararlar İstanbul için çok önemli adımlardır. Bu konuyla ilgili olarak üzerimize düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getireceğiz dedi. Ümraniye’de olası bir deprem felaketine karşın önlemler aldıklarını söyledi. Bu noktada tüm imkânların en iyi biçimde kullanıldığını belirten Başkan Hasan Can, sözlerine şöyle devam etti:

‘Ümraniye Belediyesi olarak göreve geldiğimiz 2004 yılından bu yana kaçak yapılara göz açtırmıyoruz. Konuyla ilgili hassasiyetimizin bir gereği olarak, 2004 yılında Ümraniye’nin uydu fotoğraflarını çektirip arşivledik ve göreve geldiğimiz tarihten itibaren kaçak yapılanmaya izin vermediğimizi fotoğraflarla belgeledik.  Öte yandan, olası bir afet anında kullanılmak üzere ilçemizin çeşitli alanlarını afette kullanmak üzere belirledik. 365 bin metrekare büyüklüğündeki Mesire Alanımız, Hekimbaşı Spor Tesislerimiz, Ümraniye Kent Ormanımız ile Ümraniye’deki yüksek aydınlatılma ile donattığımız 250 parkımızı, afet anında kullanılacak noktalar olarak belirledik. Yine olası bir deprem ve afete karşı kullanılacak afet konteynırlarına, ilçemizin çeşitli önemli noktalarında, kültür merkezlerimiz ile bilgi evlerimizin bahçelerine yerleştirdik. Belediyemizin bu tür durumlarda kullanılmak üzere güçlü bir araç filosu ile ekipmanları var. Ayrıca diğer önemli bir girişim olarak da vatandaşlarımızı deprem ve doğal afetlere karşı bilinçlendirmek amacıyla seminer ve konferanslar düzenliyoruz.’

Toplantının ardından da basına bir açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, toplantı ile ilgili bilgi verdi. Başkan Topbaş, 15 gün içerisinde İstanbul’da olası bir deprem afetine karşın önlem ve uygulamaları gerçekleştirecek bir komisyonun kurulacağını söyledi.

Güncelleme Tarihi: 17 Kasım 2011, 21:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17