Bütün renkleri buluşturan matem yemeği

Türk Dünyası Türkiye Yörük Türkmen Birliği ve Alevi Bektaşi Dernekleri'nin düzenledikleri iftar yemeği renkli görüntülere sahne oldu.

Bütün renkleri buluşturan matem yemeği
banner46

Türk Dünyası Türkiye Yörük Türkmen Birliği ve Alevi Bektaşi Dernekleri’nin  Kartal Belediyesi’nin katkılarıyla,  Muharrem ayı vesilesi ile düzenledikleri iftar yemeğine iş ve siyaset dünyasının çok önemli isimleri iştirak ederken katılımın yüksekliği gözlerden kaçmadı.


Alevi camiasının yas ayı olan Muharrem oruç iftarına MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, CHP Parti Meclisi üyesi Doç. Dr. Hüsnü Süslü, Türk Yörük Türkmen Birliği Başkanı ve Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Kartal Belediye Başkan yardımcıları Gülcemal Fidan ve Av. Hüsnü Yeşilyurt, Ak Parti İstanbul Büyükşehir Meclis üyesi Ebubekir Taşyürek, Kartal Ak Parti İlçe Başkanı M. Mehdi Akman, Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı, Kartal DSP eski İlçe Başkanı İlhan Güzelgün, Kartal MHP eski İlçe Başkanı Şenol Yöndemir, Kartal’ın sevilen iş adamı Aydın Kaya, İş adamı ve Soğanlık Spor Kulübü Başkanı Bayram Zorgül, Gölpazarı Gökçeler Köyü Derneği Başkanı Hüseyin Özer, İstanbul Yörük Türkmen Derneği Başkanı Faruk Şahin, Anadolu Yakası Gazeteciler Cemiyeti (AYGAD)  Başkanı Aytekin Yaşar, Altınordu Spor kulübü Başkanı Hüseyin Erkubilay ile çok sayıda gazeteci ve davetli katıldı.


"Ayrıştıran değil birleştiren bir STK olmayı amaçladık"


İftar sonrası bir konuşma yapan İstanbul Yörük Türkmen Derneği Başkanı Faruk Şahin, derneklerinin 17 kişilik bir heyet tarafından yönetildiğini hatırlatarak, dostlarımızla bir arada olmak istediklerini belirterek, “ayrıştıran değil birleştiren bir STK olmayı amaçladıklarını” söyledi.


"Yüz yıldır hep iç içe birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşadık"


Daha sonra bir konuşma yapan Türk Yörük Türkmen Birliği Başkanı İrfan Tatlıoğlu ise birlik ve beraberlik mesajları verirken, Bursa’dan selamlar getirdiğini söyleyerek konuşmasını şöyle sürdürdü: ” Öncelikle Kartal Belediye Başkanımız Altınok Öz bey’e bizleri böyle bir ortamda bir araya getirdiği için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Hayatımın en güzel iftarını yaşıyorum. Bursa’nın Orhaneli ilçesinin aynı zamanda Belediye Başkanıyım. Bursa’dan gelirken Dağgüney köyümüz vardır. Orada Alevi ve Sünniler birlikte yaşarlar. Yüz yıldır hep iç içe birlik ve beraberlik içerisinde kardeşçe yaşarlar. Mukaddes değerlerde birleşebiliyoruz. Tarih boyunca bizleri hep birbirimize düşürmek için çok gayret edenler olmuş. Daha çocukken düşmanlık aşılamaya çalışmışlar. Çok yakın tarihte yaşadığımız olayda tankın altına yatan ile uçağa taş atana sormadık alevimi sin, sünni misin diye. Şu partiden mi yoksa bu partiden misin demedik. Doğulu musun, batılı mısın demedik. Mukaddes değerlerimiz, milli ve manevi değerlerimiz için hepimiz kurşuna karşı göğsümüzü siper ettik. Böyle bir ülkenin vatandaşları olmaktan gurur duyuyoruz.” dedi.


"İslamın bu güzel ibadetleri bir arada olmamızı sağlıyor."


Kartal Belediye Başkan yardımcısı Gülcemal Fidan da yaptığı konuşmada Türk Dünyası Türkiye Yörük Türkmen Birliğine iftar için teşekkür etti. Fidan şöyle konuştu: ” Hem Ramazan hemde Muharrem ayında yaptığımız ibadetler bizleri birleştiriyor. İslamın bu güzel ibadetleri bir arada olmamızı sağlıyor. Muharrem ayı denildiği zaman aklımıza bir mazlum geliyor. O öyle bir mazlum ki, hiçbir çıkarı olmadan, makam ve mevki peşinde olmadan, yüce peygamberimizin en sevdiği torunu, cennetin efendisi Hz. peygamberin biricik torununun bir zalim iktidarın üzerine yürüyüşünün öyküsüdür. Ölüme bilerek gözünü kırpmadan yürüyen yüce, Hz. Hüseyin sadece islam dünyasına değil bütün mazlum milletlere örnek olmuştur.” dedi.


SAÇLI “ORUCU TUTAMIYORSAN YASINI TUT”


Kartal Cemevi Vakfı Başkanı İsmail Saçlı ise yaptığı konuşmada iftarı düzenleyenlere teşekkür ederek, ilk kez böyle bir iftara STK temsilcileri ile katıldığından dolayı memnuniyetini belirtti. Saçlı sözlerini şöyle sürdürdü: ” Bizler bütün ülkede hep birdik. Fakat emperyalist güçler bu birlikteliğimizi bozmak için bir takım oyunlara başvurdu. Kerbela yas-ı matem orucunu bir çok yönden ele alabiliriz. Bunun inançsal boyutu var, siyasal boyutu var. Hepinizi Cuma günü vereceğimiz aşuraya davet ediyoruz. Hep şunu söylüyoruz. Çokluk içinde birlik olmak. Bu aşuranın amaçlarından biri. Muharrem orucu Kuran-ı Kerim’in Bakara suresinin 183. ayetinde söylendiği gibi Hz. Muhammet ve kavmine “bu oruç size farz kılındığı gibi sizden öncekilere de farz kılındı” yani yeryüzündeki bütün peygamberlerin tutmuş olduğu bir oruçtur. Kerbela da İmam Hüseyin’in şehit edilmesi ile 12 gün tutulmuştur. 10 Ekim 680 tarihinden sonra bu oruç Muharrem orucu olmaktan çıkıp yas-ı matem orucu olarak günümüze gelmiştir. Bu oruç tutamıyorsan yasını tut demektir. Annenizi ve babanızı 40. günden sonra unutabiliyorsunuz. Ama hicri takvime göre 1336, miladi takvime göre 1485 yılı olmasına rağmen mersiyeler okunurken bizler özellikle 48 perşembe imam Hüseyin için gözyaşı döküyoruz. Neden gözyaşı döküyoruz? Bunun sosyal boyutuna gelirsek, bir dini tebliğ eden peygamberin torunu katlediliyor. Onun için çok acıdır. ” dedi.


“ANADOLU’NUN TEMELİ ALEVİLERDİR”


Daha sonra mikrofona gelen  MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu da yaptığı konuşmada aleviliğin tarihi gelişimi ile ilgili bilgiler verdi. Halaçoğlu aleviliğin 1220’den sonra ortaya çıktığını belirterek şöyle konuştu: ” Türkmenler ve Yörükler Anadolu da özerk değillerdi. Anadolu alevileri tamamen yörük ve türkmenlerden oluşmaktadır. Bana yöneltilen bir soruya karşılık kendimi sünni alevi olarak tanıttım. Nasıl olduğunu sorduklarında ise çünkü her sünni’nin normal olarak alevi olması lazım ama bunun dışında Anadolu’nun temeli alevilerdir.” dedi.


İftar yemeğinin sonunda katılımcılara çeşitli hediyeler verildi.

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2016, 03:05

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17