Abubekir TAŞYÜREK "Kartal Belediyesi 4 milyon kamu zararına uğratılmıştır."

Abubekir TAŞYÜREK

Ak Parti Kartal Belediye Meclis üyesi ve denetleme komisyonu üyesi Abubekir TAŞYÜREK, Nisan ayı son belediye meclis oturumunda yaşananları gazetemize değerlendirdi.

TAŞYÜREK "Bu iş burada bitmez. Denetim komisyonu olarak yaptığımız incelemelerde 2010 yılında 4 milyon (eski para ile 4 trilyon) kamu zararı var, Kartal'lı zarara uğratılmıştır. Bunu İçişleri Bakanlığına ve sayıştaya taşıyacağız. Öyle mecliste rahat rahat konuşmayla olmaz bu işler. 

 Mevzuata göre seçimler sonrası gündeme geçilmeden, Belediye Kanunu’nun 25. maddesi gereği Ocak ayında Belediyenin 01.01.201 - 31.12.2010 dönemi hesap, kayıt ve işlemlerini incelemek üzere seçilen Denetim Komisyonunca hazırlanan rapor hakkında meclis üyelerine bilgi verilmesi gerekirdi, verilmedi. Bizlerde AK Partili meclis üyeleri Abubekir TAŞYÜREK, Mehdi AKMAN ve Abdi KESİMAL belediye başkanının Denetim Komisyonu Raporu Hakkında Meclis üyelerini bilgilendirmeden meclisi kapatmasını tepkiyle karşıladık.

 

Kartal Belediye Başkanı Altınok ÖZ’ün “Denetim Komisyonunca tespiti yapılan 4 Trilyon kamu zararları nedeniyle panik halinde” olduğunu ifade eden Abubekir TAŞYÜREK, 5393 sayılı Belediye Yasasının 25.inci maddesinde “belediyenin bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi için bir denetim komisyonu oluşturulacağını, komisyonun, belediye başkanı tarafından belediye binası içinde belirlenen yerde çalışacağını, komisyon, çalışmasını kırk beş işgünü içinde tamamlayacağını, çalışmalarına ilişkin raporunu mart ayının sonuna kadar meclis başkanlığına sunacağını, konusu suç teşkil eden hususlarla ilgili olarak meclis başkanlığı tarafından yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulacağı” açıklandığını belirterek, “5393 sayılı Belediye Kanununun 19 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği ‘nin  Denetim komisyonunun oluşumu Başlıklı 22 maddesinde de Komisyonun, çalışmasını kırk beş işgünü içinde tamamlayacağı, buna ilişkin raporunu, Mart ayının sonuna kadar meclis başkanlığına sunacağı, Başkanın, Nisan ayı meclis toplantısında denetim raporunu okutmak suretiyle meclise bilgi vereceği, konusu suç teşkil eden hususlarla ilgili olarak meclis başkanlığı tarafından yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulması gerekirdi.

 Sayın Altınok Öz’ün yasa ve yönetmelikler konusunda ciddi manada hukuksal danışmanlıklara ihtiyacı vardır. Çeşitli yerel basın organlarında çıkan yönetmeliği hiç anlatmasın. Okutup okutmamak bana kalmış. Kanunun olduğu yerde yönetmelik geçmez” gibi ifadeler hukuksal yetersizliğin bariz ifadeleridir. Bütün bu birincil ve ikincil mevzuat bir bütündür. Ve Ortadadır. Bu nedenle Sayın Kartal belediye Başkanının tavrını ve niçin böyle davrandığını çok iyi anlayoruz “Denetim Komisyon raporunun içeriğindeki tespitler sayın başkanın uykularını kaçırmış görünüyor” dedi.

Denetim Komisyonu Raporunda yapılan tespitler hakkında da açıklamalarda bulunan Abubekir TAŞYÜREK şunları söyledi “sayın Altınok ÖZ’ün biz hak yemeyiz, ama yedirmeyiz de!” türündeki hamasi nutuklarla Kartal Halkını aldatamayacağını, yapılan kanunsuzluğun belgeleriyle ortada olduğunu” ifade etti.

 Gazetelere yansıyan ve ismi belirtilmemiş bazı belediye başkanlarının yorumlarını da değerlendiren Abubekir TAŞYÜREK “Meclis başkanlığına sunulan denetim raporu Belediye Meclisi Çalışma Yönetmeliği’nin 22.inci maddesine istinaden Nisan ayı meclis toplantısında okutularak meclis üyeleri bilgilendirilir. Meclis başkanlığınca rapor örnekleri çoğaltılarak meclis üyelerine dağıtılmak suretiyle de denetim raporu konusunda meclis üyelerinin bilgilendirmesi mümkündür. Ancak “komisyonun raporu tarafıma ulaşmıştır, gereğini yapacağım” diyerek geçiştirileceği tamamen gayri yasal bir yorumdur. Böyle bir yorumu hangi partiden olursa olsun bir başkanın yapmış olması yanlışlığını ortadan kaldırmaz” dedi.

 2010 Yılı Denetim Komisyonunun belediyenin hesap, kayıt ve işlemlerinde yaptığı incelemelerde 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu 71. maddesinde belirtilen kamu zararı kapsamında iş ve eylemler tespit ettiğini belirten Abubekir TAŞYÜREK, bunların KARYAPSAN A.Ş.firmasına ihale edilen “Kartal Belediyesi Çeşitli Mahallelerde Asfalt Kaplama Ve Yama İşi”  ihalesiyle “Kartal Belediyesi Büyükada Mesire Yeri İskele İnşaatı” ihalesi olduğunu açıkladı.

Bu iki ihalede ciddi manada kamu zararı bulunduğunu açıklayan Abubekir TAŞYÜREK, “Kartal Belediyesi Çeşitli Mahallelerde Asfalt Kaplama Ve Yama İşi”  ihale dosyasında yapılan incelemelerde fahiş fiyatla alım yapıldığı tespit edildiğini, Kartal Belediyesi’nin KARYAPSAN A.Ş.’den “plent altı asfaltı”  09.04.2010 tarihinde 85,00 TL/ton bedelle satın aldığı halde, 13.05.2010 tarihindeki ihale sonucunda ise 121,73 TL/ton bedelle satın aldığının belgelendiğini söyledi. İhaleyi alan KARYAPSAN A.Ş. firmasının 2010 yılı içerisinde İstanbul Anadolu yakasındaki başka belediyelere aynı ürünü 63,00 TL/ton bedelle sattığının belgeleriyle tespit edildiğini açıklayan Abubekir TAŞYÜREK, Denetim Komisyonu çeşitli asfalt üreticileri nezdinde fiyat araştırması yaparak “plent altı asfalt” fiyatının ortalama fiyatının söz konusu tarihlerde 60,00–70,00 TL aralığında bulunduğunu belgeleriyle tespit ettiğini açıkladı. Abubekir TAŞYÜREK, “bu ihale sonucunda 3.817.450,00 TL tutarında kamu zararı oluşmuştur. Sayın Altınok ÖZ’ün Denetim Komisyonu raporunu mecliste okutmamasının arkasındaki gerçek bundan ibarettir” dedi.

Diğer taraftan 21 Haziran 2010 tarihinde Kartal Belediyesi tarafından yapılan “Büyükada Mesire Yeri İskele İnşaatı” ihalesinde de kamu zararı tespit edildiğini açıklayan Abubekir TAŞYÜREK, “ihale bedeli 193.218,00 TL olan ve 38.648,64 TL tutarında da iş artırımı yapılan bu ihalede tanımlanan işin tamamının yapılmadığı, onun yerine başka işlerin yaptırıldığı yerinde tespitlerle anlaşılmıştır” dedi.

Bu nedenle ihale konusu işler dışına çıkılarak kamu kurumu dışında bir yere (Dragos Yelken Kulübü) Meclis kararı olmadan yasal hükümlere uyulmadan 231.866,64 TL harcama yapıldığını, Kartal halkının bütçesi heba edildiğini belirten Abubekir TAŞYÜREK, “Kartal Belediye bütçesinden gerçekleştirilen 4.049.316,64 TL, eski parayla 4 Trilyon kamu zararı kapsamındaki ödemenin ilgililerden geri alınması, aksi takdirde sorumlulardan tahsil edilmesi sağlanmalıdır” dedi.

 

 

 

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2011, 20:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17