Karyapsan'ın Sermayesi Muhalefete Rağmen 10 Milyona Çıkartıldı!

Kartal Belediyesi Aralık ayı son birleşimi...

Karyapsan'ın Sermayesi Muhalefete Rağmen 10 Milyona Çıkartıldı!

Kartal Belediyesi Aralık ayı son birleşimi Meclis 1. Başkan vekili Tamer Özdemir’in başkanlığında toplandı.

Bir önceki toplantıya oranla, rahat bir şekilde belediye meclisini başarı ile yöneten, nabza göre şerbet veren Özdemir, zaman zaman sertleşen ortamı yumuşattı Tam 33 konuşmanın yapıldığı Kartal Belediye Meclisi’nin Aralık ayı toplantısının en önemli maddesi Karyapsan A.Ş.’nın sermayesinin  arttırılması görüşmesinde yaşandı. AK Partili üyelerin Karyapsan A.Ş.’nin sermaye arttırım görüşmesini önlemek için çok büyük çaba sarf ettikleri görüldü. Özellikle AK parti üyelerinin tecrübeli isimleri  Ekonomi uzmanı Abubekir  Taşyürek, ticaret kanunları ile ilgili maddeleri bir bir sıralayarak Karyapsan A.Ş.’nin sermaye artırımı ile ilgili talebin  meclisten geçtiği taktirde sıkıntılara neden olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Ne var ki Karyapsan A.Ş.’nin sermayesi beş milyon’dan on milyona çıkartılması talebi oya sunuldu. Yapılan oylamada Karyapsan A.Ş.’nin istediği oldu ve CHP’li üyelerin OY ÇOKLUĞU ile meclisten geçirilen Karyapsan A.Ş.’nin sermaye artırımı muhalefete atılmış “GOL” olarak yorumlandı.

SORUNLARA DİKKAT ÇEKTİLER

Bu arada gündem dışı ve gündem içi yapılan görüşme ve konuşmalarında, Kartal’ın en önemli iki sorunu haline dönüşen Olası Marmara Depremi ve Sokak Köpekleri ile ilgili farklı konuşmalar Aralık ayı son meclis toplantısına adeta damgasını vurmuş oldu. Kartal Belediyesi CHP’li Meclis üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı mimar Osman Güdü’nün olası bir depremde Kartal’ın yerle bir olmaması için gerekli önlemlerin alınması doğrultusunda yapmış olduğu görüntülü sunum dikkat çekti. Yoğun yapılaşmanın yaşandığı E- 5 altı ve üstünde çekmiş olduğu fotoğraflarla konuya bilimsellik katan Osman Güdü’nün mutlaka dikkate alınması gereken ve bir uyarı niteliğinde olan açıklamalarını ayrı bir bölüm olarak hafta sonunda kamuoyuna açıklayacağız.

DEMİRCİ: “KÖPEK KATLİAMI BAŞLARSA BUNUN SORUMLUSU BELLİ”

Bu arada Kartal’ın bir başka önemli konusu haline gelen ve insanlara saldırmaya başlayan SOKAK Köpekleri ile ilgili tehlikeli gelişmeler yaşanıyor. Konu için AK partili meclis üyelerine sert uyarıda bulunan CHP’li İmkan Demirci,” Uğur Mumcu Mahallesi’nde çocuklar köpeklerin korkusundan okullarına gidemez oldu. Uğur Mumcu Mahallesi sakinleri galeyana gelmek üzere. Lütfen Köpek Rehabilitasyon Merkezi ile ilgili projeye destek verin ve sokak köpekleri konusunu TEHLİKE olmaktan  çıkartalım. Yoksa Uğur  Mumcu Mahallesi ve civarında çok büyük KÖPEK KATLİAMLARI başlayabilir. Böyle bir katliam başlarsa bununda sorumlusu AK partili meclis üyeleri olacak” şeklindeki eleştirisi bir anda belediye meclisini gerdi. Özdemir’in yoğun çabası sonuncunda taraftarlar zorlukla yatıştırıldı.

Aralık ayı meclis toplantısının ilk konuşmasını AK partili meclis üyesi Abubekir Taşyürek yaptı ve “ Gündemimizin 1. Maddesinde bulunan Kartal Belediyesi’nin iştiraki olan Karyapsan A.Ş.’nin sermaye artırımı ile ilişkin muhalefet görüşlerimi açıklamak üzere huzurunuzdayım. Sermaye artırımı serbest piyasa şartlarında faaliyette bulunan bütün şirketlerin en tabii hakkıdır. İhtiyaç olduğunda, Türk Ticaret Yasasının verdiği izne göre, orda,orta tabi hükümlere göre elbette ki sermaye arttırılabilir. Bunun için hiçbir şey denilemez ama söz konusu olan buradaki sahipliğinin büyük bir kısmının Kartal Belediyesi’nin dolayısıyla ve Kartal halkının oluşturduğu bir sermaye şirketi olunca bununla ilgili çok dikkatli olunması ve önemle değerlendirmelerle yapılması gerektiğini düşünmekteyim. Karyapsan A,Ş. İle ilgili ve yine bu meclisimizde 19 Ocak 2010 tarihinde tesçil edilen bir kararla Karyapsan A.Ş.’nin sermayesi 200 bin TL’den 5 milyon TL’ye çıkarılmıştır” hatırlatması yaptı.

“ ELİMİZDE BELGE YOK”

Taşyürek, şöyle devam etti: “  Biz o zamanda bunun sebeplerini sormuştuk. Yani şu anda elimde Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi var.  O gazetede bu bilgiler mevcut 200 bin liralık sermaye  5 milyon TL’ye çıkarılmış. Yani 2010 yılının Ocak ayında sermaye 4 nokta 8 milyon TL arttırılmış. Nasıl bir yönetim sergilenmiş se ve aradan geçen süre içersinde tekrar, yeniden meclisimizin gündemine + bir 5 milyon TL’lik daha sermaye artışıyla  bu şekil gelmiştir. Gönül isterdi ki, elimde şirketin bilançoları olsun. Ona göre bu konuda yorum yapabilelim bu konuda yetkili bir arkadaşınız olarak. Size daha detaylı bilgiler vermek isterdim ama maalesef bize sunulan belge ve bilgilerin ekinde böyle bir şey yok. Şirketin en son bir izahı dı yok. Yani Karyapsan A.Ş.’nin ekonomik durumunu, alacaklarını, borçlarını gösteren bir şeyde yok. Böyle bir bilanço  tarafımıza sunulmadı. Sunulsaydı ben onun detay bilgilerini size sunardım demek ki 5 milyon TL’lık bir  borçlanma ve sermaye artırımı talep edildiğine göre,demek ki daha önceki sermaye tüketildi.” İfadesini kullandı.

Taşyürek, “  Böyle bir sermaye kalmadı o yüzden de bizden yeni bir SERMAYE ARTIŞI talep  ediyor arkadaşlarımız diye, bu şirketin yönetimi ve dalayısıy la belediyemiz böyle bir sermaye talep ediyor diye düşünebiliriz. Bunun dışında Karyapsan A.Ş. ile ilgili önemli bir noktayı daha sizinle paylaşmak isterim. Bildiğiniz gibi 2010 yılı denetim komisyonu çok ciddi bir çalışma yaparak belediyemizin bütün mali işleriyle ilgili çalışmalar yapmıştı ve   bizi denetim raporuna bağlamıştı. Bu denetim komisyonu raporunda, şu anda 0 belgelerde benim elimde mevcut. Denetim komisyonu raporunda biz orda şunu gördük. Kartal Belediyesi’nin yanlış hatırlamıyorsam, yanlışım varsa lütfen arkadaşlarım düzeltsinler. En büyük ihalesi Kartal Belediyesi’nce yapılan en büyük  ihale Kartal belediyesi çeşitli mahallelerde  asfalt kaplama ve asfalt yama yapılması işiydi. Ve bu iş Kartal Belediyesi’nce açılan ihale sonuncunda Karyapsan Kartal Yapı Sanayi ve Ticaret A.Ş. isimli şirketimize yapılan ihale sonunda verilmiştir. Şu anda ihale ilgili bilgiler benim emimde mevcut. Hatta bir ileri adımını da sizlere söyleyeyim. Söz konusu şirketimiz alt firma olarak Aydınlar, Mobilya-İnşaat kömür filan gibi bir alt taşerona bu işlerin bir kısmını yaptıracağına dair de Fen İşleri müdürlüğümüze bir yazı vermişti.’denetim raporunda ne alakası var diyeceksiniz sermaye artırımı ile ilgili bu konunun’ Denetim Komisyonu Raporumuz da   çok ciddi bir tespit  yaptık. Bu tespitte şuydu; Kartal belediyesi çeşitli mahallelerde Asfalt kaplama ve Yama  işi ihale dosyasında yapılan incelemelerde FAİŞ fiyatla alım yapıldığı tespit edilmiştir. Yaptığımız çalışmalarda Kartal Belediyesi’nin Karyapsan A.Ş. den  09.04. 2020 tarihinde 85 bin Tl TON bedeli ile satın aldığı halde 13.05 2010 tarihinde  ki İHALE sonuncunda  121 nokta 73 TL son bedelle satın alınmıştır.” Denilmiş ve buna dönük bir takım hesaplamalardan sonra, komşu belediyelerden ve İstanbul’da Asfalt işini yapan kurumlardan örnekler alınarak, mukayese edilmiş ve sonuçta 3 nokta 8 milyon TL’lik bir KAMU zararının oluştuğu noktasında biz görüş belirtmiştik. Hatta Sayın Başkanımız, bu konu ile ilgili bir takım BASIN Yayın Organlarına açıklamalar yapmış. Evelce de hatırlatmıştık bir takım şeyleri konuşamıyoruz, BASIN yoluyla konuşuyoruz. Orda yapmış olduğu açıklamalarda demişti ki’Sonuçta verdiğim yer sonuçta Karyapsan başka bir yere vermedim gibide böyle bir savunma yapmıştı, Sayın Başkan. Ne oldu? Ordan 3 nokta 8 milyon TL yüksek bir fiyatla Karyapsan A.Ş.’ye ve bir Finansman sağlamıştık, biz” Yorumunu yaptı.

“ ANLAYAN VARSA LÜTFEN BANA ANLATSIN”

Taşyürek, şöyle devam etti: “  Ben anlamıyorum bu gün yeniden sermaye artırımı noktasına geldik. Eğer anlayan varsa lütfen bana anlatsın bu işlerden anlayan TEKNİK bir arkadaşınız olarak, özellikle burada görev yapan Yönetim kurulu üyesi. Yani Karyapsan A.Ş.’de görev yapan arkadaşlarımız var içimizde. Zannedersem İmkan Bey, Başkan vekilidir ben bir arkadaşınız olarak size bu ardaşlarıma ve İman Bey’e de hatırlatırım. Türk Ticaret Kanunu’nun 324. Maddesi çok ciddi bir maddedir. Eğer bu şirket ilk verdiğim sermaye artırımıdır. 5 milyon TL’yi eritmişse yani PARA kalmamışsa demek ki öz varlığını eritmiş demektir, dolaylı olarak. Başka bir ifadeyle ordaki yönetim kurulu üyeleri, denetim kurulu üyeleri ACİLEN Ticaret Mahkemesine müracaat edip Şirketin TASFİYESİNİ istemekle mükelleftirler. Yoksa bununla ilgili çok ciddi hem ticaret kanununda hem İcra-İflaz Kanununda hem diğer ceza  önerge hukukunda çok ciddi sorumlulukları vardır. Burdan size altını çizerek hatırlatıyorum. Bunun dışında başka bir şey daha var biz buradan yarın bu sermaye artırımını geçirip bu ticari ve hukuki cezai  muayedeleri  dikkate almadan yaparsanız eğer yarın inanın bildiğiniz gibi Sayıştay Kanununa, Sayıştay yasasına eklenen maddeyle, belediye iştirakleri de Sayıştay denetimlerine tabidir. Ayrıca onlarda bu hükümleri denetleyeceklerdir. “Bugün biz buradan geçiririz bir şey olmadı” demeyin Yarın patlamaya hazır bir BOMBA olarak Allah korusun bize ve evlatlarımıza ciddi sorumluluk olarak dönebilir. O yüzden bu konunun bir arkadaşınız olarak ve hayatının bir bölümünü tüketen bir arkadaşınız olarak TAVSİYEM lütfen bu önerilerimi dikkate alın, bence şu anda gündemimize gelen görüştüğümüz konunun çok ciddiyetini göremiyorum.” Şeklindeki görüşüne rağmen oylaması yapılan Karyapsan A.Ş.’nin sermayesi 10 milyon TL olarak CHP’li meclis üyelerinin OY çokluğu ile kabul edildi.

Daha sonra söz alan CHP’li ve AK partili meclis üyeleri gündem içi ve gündem dışı konuşmalarla görüşülmekte olan maddeleri tartıştılar. İlgili maddelerin tamamı CHP’li üyelerin OY çokluğu ile kabul edildi,bir kısmı da ilgili komisyonlara havalesi yapıldı.

FETHİ SATICI

Güncelleme Tarihi: 11 Aralık 2011, 09:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17