Köprü Yıkılsaydı 170 bin kişi için matem tutacaktık

Köprü Yıkılsaydı 170 bin kişi için matem tutacaktık

YAKLAŞIK 170 bin kişinin koştuğu 32. Kıtalararası İstanbul Avrasya Maratonu bitti ama tartışması sürüyor. Çünkü, on binlerce sporsever, Boğaziçi Köprüsü’nün üzerine geldiğinde sayı 170 bini bulmuş, asma köprü beşik gibi sallanmıştı.

RÜZGÂR DA ETKİLEDİ
Uzmanlar köprüde korkutan sallanmaya gerekçe olarak; rüzgârı ve yoğun insan selini gösterdi. Peki 37 yıl önce açılışı yapılan Boğaziçi Köprüsü, pazar günkü Avrasya Maratonu’nda yıkılma tehlikesi mi atlattı? Korkunç bir faciaya ramak mı kalmıştı? İşte tüm bu iddiaları ve akıllara gelen soruları konunun uzmanlarına yönelttik.

Prof. Dr. Semih TEZCAN (Boğaziçi Ünv. İnşaat Böl. Öğr. Üyesi):
‘Her köprünün bir kapasitesi var, kapasite 4.5 kat aşılmış’

İNGİLİZLER tarafından inşa edilen Boğaziçi Köprüsü’nü Bayındırlık Bakanlığı adına teslim alan kurulun başkanı olan Boğaziçi Üniversitesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Semih Tezcan, “Her köprünün her taşıyıcı sistemin kapasitesi vardır” diyerek uyarılarda bulundu.

‘EMNİYET PAYI KURTARDI’
“Köprüdeki iki kule arasındaki bölüme tabliye denir. Boğaziçi Köprüsü’nün kapasitesi 2 bin 600 tondur. Yani köprünün kapasitesi 25 tonluk kamyonlardan 105’inin ağırlığı kadardır. Tampon tampona 2 tonluk 1300 otomobil taşır. Maratonu düşünürseniz ve katılanların ağırlığını 70 kilo kadar kabul ederseniz köprünün kapasitesi 37 bin 142 kişidir.” Tezcan uyarılarını sürdürdü: “Bu maratonda elbette kapasitenin birkaç kez üzerine çıkıldı. Ancak köprü yıkılmadıysa, mühendislerin koyduğu emniyet payı nedeniyle yıkılmadı. Karayolları, bu gibi durumlarda mutlaka önlem almalıdır. Ama bu tür müsaadeler yıkılmaya davetiye çıkarmaktadır.” Tezcan, neler olabileceğini de anlattı:

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2010, 05:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17