İdo ve İğdaş "Blok Satış" Yöntemiyle Özelleştirilecek

İstanbul Büyükşehir Belediye...

İdo ve İğdaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, özelleştirme çalışmaları devam eden İDO ve İGDAŞ’ın satışıyla ilgili yöntemi karara bağladı. Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen Ekim ayı toplantısında, her iki şirketin de “blok satış” şeklinde özelleştirilmesi kararlaştırıldı.

Toplantıda konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Gurup Başkan Vekili Ergün Turan, “milletin malını değerinde özelleştirmek istiyoruz ve bu şirketlerimizin çalışanlarına duyarsız kalmayacağız” diyerek, İhale gerçekleştirildikten sonra satış rakamının onaylanmak üzere yeniden Belediye Meclisi’nin gündemine geleceğini söyledi.

Toplantıda CHP grubu adına konuşan Meclis Üyeleri Bülent Soylan ve Hakkı Sağlam da yaptıkları eleştirilerden sonra, özelleştirmeye tamamen karşı olduklarını, bu nedenle CHP Gurubunun oylamada hayır oyu kullanacağını kaydettiler. Meclis Toplantısında daha sonra geçilen oylamada, İDO ve İGDAŞ’ın “Blok Satış” yöntemiyle özelleştirilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Konuya ilişkin olarak görüşlerine başvurduğumuz, özelleştirme sürecinde hazırlanarak İBB Meclisine sunulan Komisyon Raporu hazırlayanlardan İBB Meclis Üyesi ve Plan-Bütçe Komisyonu Başkanı Abubekir TAŞYÜREK, İDO ve İGDAŞ’ın “Blok Satış” yöntemiyle özelleştirilmesinin bu aşamada verilmiş en doğru karar olduğunu belirterek “blok satışta stratejik yatırımcılar, şirketin gelecekteki büyümesi, muhtemel yeni faaliyet alanları ve yeni yatırım planlarını göz önüne alarak fiyatı buna göre belirleyeceklerdir. Halbuki halka arz süreçlerinde sermaye piyasası yatırımcıları şirketin mevcut finansal performansına göre değerleme yaparak fiyat oluştururlar” dedi. Ayrıca Meclis tarafından halka arz yöntemiyle özelleştirilmeye karar verilseydi, böyle bir durumda 2010 yılının son çeyreği ve 2011 yılının ilk yarısında planlanan Emlak GYO, Pegasus Havayolları, Türk Telekom, HES Kablo gibi büyük halka arzların yatırımcıların talebini bozabileceğini” ifade etti.

“Türkiye’de son 25 yılda gerçekleştirilen özelleştirme işlemlerinden elde edilen gelirin % 20’sinin yani 8 milyar doların halka arz ve İMKB de satış yöntemleri ile tamamlanan özelleştirmelerden elde edildiğini” belirten Abubekir Taşyürek, “Türkiye’de son 25 yılda gerçekleştirilen özelleştirme işlemlerinden elde edilen gelirin % 78’i yani 31,8 milyar dolarlık kısmı blok ve varlık satış yöntemleri ile tamamlanan özelleştirmelerden elde edilmiştir” dedi.

Siyasilere “halka arz” kavramının sıcak geldiğini, çünkü siyasilerin hedef kitlesinin halk olduğunu belirten Abubekir TAŞYÜREK, “Ancak, halka arzdaki halk, bizim bildiğimiz halk değil…”dedi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında halka açık şirketlerin tamamına yakınında şirketlerin kontrolünü elinde tutan stratejik bir hissedar grubunun bulunduğunu ve bununda herkesçe bilindiğini anlatan Abubekir TAŞYÜREK, “Dolayısıyla halka arz yoluyla bir şirketin % 10 hisselerinin özelleştirilmesi mümkün değildir” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kişisel kanaatine göre çok doğru bir karar verdiğini belirten Abubekir Taşyürek, “Blok satış yöntemi ile yapılan özelleştirmeler, genelde halka arz yöntemi ile yapılan özelleştirmelere göre daha kısa sürede ve daha fazla gelir elde edilmesine imkân tanımaktadır” dedi.  

İDO ve İGDAŞ için 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanunun 18. maddesi hükümlerine göre ihaleye çıkılacak. Teklifler kapalı zarf içerisinde alınacak ve ihale açık arttırma suretiyle sonuçlandırılacak.

Özelleştirme ihalesi komisyon kararı da İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin onayına sunulacak.

 

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2010, 06:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17