Hıncal ULUÇ'a İBB'den Tek Yön Cevabı Geldi.

Hıncal ULUÇ'a İBB'den Tek Yön Cevabı Geldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sabah Gazetesi Yazarı Hıncal Uluç'a Yazısından dolayı verdiği cevapta;

Sayın Hıncal ULUÇ
Sabah Gazetesi Yazarı


03 Ağustos 2011 tarihli köşenizde kaleme aldığınız “Tek Yön!..” başlıklı yazınız ile ilgili olarak aşağıdaki hususları sizinle paylaşmak istiyoruz.

Sayın Uluç,
Bildiğiniz gibi, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 7. maddesi (a) bendi ile; "Tüm karayollarındaki işaretleme standartlarını tespit etmek, yayınlamak ve kontrol etmek" görev ve yetkisi Karayolları Genel Müdürlüğü’ne verilmiştir. Yine, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 15. maddesi gereğince çıkarılan Trafik İşaretleri Hakkında Yönetmeliğin 3. maddesi doğrultusunda Trafik işaretlerinin standartları, anlam, nicelik ve nitelikleri ile karayoluna uygulama tekniğinin esasları, Karayolları Genel Müdürlüğünce tespit edilerek, bir el kitabı haline de getirilmiştir.

Trafik işaretleri; Avrupa Ekonomik Konseyi’ne üye ülkelerin, 08 Kasım  1968 yılında Viyana’da imzaladığı Karayolu Işıklı İşareti ve İşaret Levhaları Anlaşması ile söz konusu anlaşmanın daha sonraki revizyonlarında yer alan hususlara dayandığı için, uluslararası bir geçerlilik arz etmektedir. Yani, ülkemizde araç kullanan yabancı bir sürücünün, ülkemizdeki işaretleri kullanarak istediği yönde güven içerisinde seyahat etmesinde bir engel yoktur.

Yazınızda konu edilen ‘TEK YÖN’ levhası, KGM tarafından yayınlanan “Trafik İşaretleri El Kitabı”nda, (B-16) TEK YÖNLÜ YOL LEVHASI olarak tarif edilmektedir.

Bu levha; sürücülere, tek yönlü yola girerken, ya yolun başında ya da bu yolu kesen herhangi bir yoldan bu yola girişte, levhadaki okun belirttiği yönü izlemek zorunda olduklarını bildirir.

“Mecburi İstikamet” şeklinde anlam karmaşasına sebep olacağı hususunda ise, bildiğiniz gibi, MECBURİYET BİLDİREN TRAFİK İŞARET LEVHALARI karayollarında ayrıca bulunmaktadır.

5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda; Büyükşehir Belediyelerine bu kanun ile verilen görev ve yetkilerin uygulanmasında, 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na aykırı hükümlerin uygulanamayacağı da belirtilmiştir. Dolayısıyla, bahsedilen yerlere, yazınızda konu edilen ‘TEK YÖN’ levhası, KGM Trafik İşaretleri El Kitabı’nda da belirtildiği şekilde standart olarak uygulanmıştır.

Konu teknik açıdan da incelendiğinde, uygulamanın dünya örneklerine aykırılık teşkil etmediği görülmektedir. Buna göre, levha şekil itibarı ile genelde standart olarak benzerlik gösterirken, üzerindeki açıklama ülkelerin ana diline göre farklılık göstermektedir. Levhada belirtilen yazının mümkün olduğunca yalın halde verilmesi, trafikte temel prensiplerden biridir. Zira yazının karakter sayısının artması, mesajın okunup algılanması ve buna bağlı olarak gerekli manevraların yapılması, sürücülerin zorlanmasına neden olduğu gibi, levha ebatlarının da aşırı boyutlara ulaşmasına neden olmaktadır.

Trafik levha mesajlarının hazırlanmasında dikkate alınması gereken en önemli etkenlerin başında araç hızı, şerit genişliği ve yazı fontları birbirini tamamlayan unsurlardır.

Ülkemizde trafik eğitimi konusundaki bilgi eksikliği, maalesef ciddi bir sorun teşkil etmektedir. Bir ülkede araç kullanan yerli ve yabancı herkesin trafik kurallarını bilme mecburiyeti bulunmaktadır.

Yurtdışında trafik eğitimine büyük önem verilmekte ve trafik levhaları üzerindeki yazıdan ziyade, levha üzerindeki işaretlerin ne anlama geldiği bilinmektedir. Yapılan araştırmalar da bunu göstermektedir. Ancak, daha önce de bahsettiğimiz gibi ülkemizde trafik eğitimi konusunda bilgi eksikliğinin fazla olmasından dolayı, maalesef levhaların ne anlama geldiği pek fazla bilinmemektedir.



Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz…


İstanbul Büyükşehir Belediyesi

BASIN DANIŞMANLIĞI

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2011, 07:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17