Başbakan Tayyip Erdoğan, Ak Parti'li Belediyeleri sert bir şekilde uyardı!

Başbakan Tayyip Erdoğan, AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı'nın Ankara Rixos Otel'de düzenlediği ‘4. Yerel Yönetimler Sempozyumu'nda konuştu.Erdoğan, partisinin belediye başkanlarını uyardı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Ak Parti'li Belediyeleri sert bir şekilde uyardı!

Başbakan Tayyip Erdoğan, belediye başkanlarına yüklendi.

Emsal değerleri konusunda dikkatli davranılmasını isteyen Erdoğan, "Emsallerle oynayanlar var. Şuradan daha fazla bir şey elde edelim, biraz daha rant elde edelim. Onun için emsali 1,5 değil, 3'e çıkaralım, 2,5'a çıkaralım. Allah aşkına bu mantıktan vazgeçin." dedi.
 

Türkiye'deki belediyecilik ve şehircilik anlayışına önemli eleştiriler getirdi. Erdoğan, "Bizim metropollerimiz vardı ama o metropoller beceriksiz ve estetik dünyası olmayan, estetik ruhu olmayan ellerde adeta nekropole, yani ölü şehirlere dönüştü. Eskiden yeşilin içine yeşille uyumlu yapılar inşa edilirken şimdi artık saksılarda çiçekler yetiştiriliyor." dedi.


Salondaki belediye başkanlarına rant uyarısında bulundu. Şöyle komnuştu: "Şuradan daha fazla rant elde edelim. Onun için emsali 1,5 değil, 3'e çıkaralım! Allah aşkına bu mantıktan vazgeçin. 3'e zorlayacağımız yer asla olmamalıdır. Şu anda emsallerle oynayan belediyeler var. Bizim AK Parti olarak azami 3 emsal, ilkemiz olmalı. Ama plan notlarıyla oynamak suretiyle eğer siz bunu 7'ye, 6'ya çıkarıyorsanız tarih de millet de sizi affetmez. Asla bunlarla oynama noktasına girmeyin. Bizim bunlara ihtiyacımız yok. Asla 3 emsalin üzerine çıkmamalıyız. Denizlerimizi tehdit etmemeliyiz, sahillerimizi tehdit etmemeliyiz." diye konuştu. Erdoğan, kentsel dönüşüm projelerini de bu çerçevede ele aldı. Şunları dile getirdi: "Birkaç 10 yılda harap edilen şehirlerimizde niçin kentsel dönüşüm yapıyoruz? İşte bu yüzden. Şehirlerimiz mahvoldu, gasp edildi. Adeta işgal altında."
 

ALDIĞIMIZ MİRASA İHANET ETTİK

 

Belediye başkanlarına özeleştiri çağrısı yaptı: "Bizim neslimiz maalesef aldığı o değerli mirası, ne yazık ki aynı şekilde ileriye taşımadı. Biraz ağır olacak belki ama adeta ihanet etti. Çünkü yaşadığım, doğduğum, büyüdüğüm İstanbul'da sadece bir ilçenin içinde bir rivayete göre 398, bir rivayete göre 800'e yakın caminin yerle bir edildiğini tarihi belgeler ortaya koyuyor. Bu sadece bir ilçe. İstanbul'umuzun genelinde kim bilir hangi rakamlara ulaşacağız. Türkiye'nin değişik yerlerinde bunlar var. Bu tarihe ve sanata bir ihanettir."
 
Başbakan Erdoğan'ın belediyelere bir diğer uyarısı, dere yataklarıyla ilgiliydi: "Bazen arkadaşlarımız diyor ki ‘derenin yatağını şöyle biraz kaydıralım, biraz değiştirelim'. Yapma! Er veya geç o dere, yatağını bulur. Derenin hakkı vardır. Hakkını alır, o zaman bedeli ağır olur. Canlar gider, cananlar gider. Ondan sonra feryat etmenin de hiçbir anlamı kalmaz. Buradan 3-5 kazanacağız diye bu yataklarla oynamayalım. Bırakalım dere yatağında aksın."
 

Başbakan, beton şehirler yüzünden artık çocukların çocukluğunu yaşayamaz hale geldiğine dikkat çekti. Yüksek binalar inşa etmenin de bir maharet olmadığını vurguladı. Tam tersine, alçak ve yatay binalar yapılmasını tavsiye etti. Erdoğan, "Bir dönem idrakini kaybetmiş, ruhuna yabancılaşmış, özünden uzaklaşmış mimarlar, belediye reisleri eliyle şehirlerimizin vecdi tüketildi. Medeniyet tasavvuru olmayan, geçmişten beslenip geleceği inşa etmek yerine, köksüzlükten beslenip açlıkla, hırsla, tamahla betonlar dikenler yüzünden bizim neslimiz gerçekten viran bir miras devraldı.'' diye konuştu. Erdoğan, konuşmasının ardından, ‘Yaşanabilir Şehirler ve Estetik' konulu yarışmada dereceye giren projelerin yer aldığı sergiyi gezdi.


ZAMAN

Güncelleme Tarihi: 31 Mart 2013, 20:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17