AK Parti ile CHP genel başkanları biraraya geldi

AK Parti ile CHP genel başkanları biraraya geldi
 
AK Parti ile CHP biraraya geldi. Görüşmede CHP'nin önerisini masaya yatırıldı... Ardından AK Parti ve CHP'den açıklamalar geldi. Bu açıklamalara MHP ve BDP taraflarından da cevaplar gecikmedi... AK Parti CHP'ye, MHP'nin hayır dediği öneriye evet diyemeyeceğini, MHP'nin ikna edilmesi gerektiğini söyledi. MHP'den de ilk açıklama geldi. İşte o açıklamalar ve süreçle ilgili gelişmeler:
 
AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.

AK Parti Genel Merkezi'ndeki görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katıldı.
 
 
Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri AK Parti'ye gelişlerinde Ömer Çelik, kapıda karşıladı.
 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP'nin terör sorunun çözümüne yönelik görüşlerini Başbakan Erdoğan'a bizzat sundu...

Ardından taraflardan açıklamalar geldi.

AK Parti'li Ömer Çelik, açıklamasında şunları kaydetti:
 
"AK Parti olarak biz her türlü katkıya hazırız, şuanda CHP'nin bu girişimine MHP olumsuz bakmaktadır. Genel Başkanımız bütün partilerin konu hakkında tek fikir olduktan sonra bir komisyon kurulmasının ilkesel olarak herhangi bir ters durum teşkil etmeyeceğini belirtmişlerdir. Akil adamlar heyetiyle ilgili olarak önerilen şey CHP tarafından resmi kişilerin yapamayacağı görüşmeleri yapacak kişilerdir, CHP'ye burada diğer iki muhalefet partisini ikna etmek görevi düşmektedir. Sayın Başbakanımız bu sağlanmazsa CHP'ye bir yöntem önermiştir, sadece CHP de olsa, yine de CHP'nin bu girişimi memnuniyetle karşılandığı için CHP ile AK Parti arasında bugün ki genel başkanlarla görüşmeye katılan kişilerle bir heyet kurulması, mekanizmanın kurulması gereği başbakanımız tarafından önerilmiştir. CHP yani yanlız kalırsa AK Parti olarak bu konuları görüşmeye, konuşmaya hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Bu meseleye bizim bir milli birlik ve kardeşlik projesi olarak bakıyoruz.
 
Sayın başbakanımız bugüne kadar bu sorunun bir özetini vermiştir, netice itibariyle biz bu sorunun çözümüne, diyalog eksikliğinin giderilmesine, bu konuda söz söyleyecek kişilerin ve mekanizmaların kurulmasına olumlu bakıyoruz. CHP'nin başlattığı bu sistemde MHP ve BDP ile anlaşması gerekiyor aksi taktirde CHP'nin bu tezi çürüyecektir.
 
Bu meselede biz bu kadar diyaloğa açık olduğumuzu söylerken ve anamuhalefet partisi böyle bir yöntem getirmişken bu meselenin çözümünde diyalog ve istişare arayanlara karşı olumsuz bir dil kullananlar, tutumları açısından milletimiz önünde sorumlu olurlar. Biz, şuana kadar milli birlik ve kardeşlik projesi kapsamında bu olayı geniş bir şekilde ele aldık bu meseleyle ilgili olarak CHP'nin kullandığı dili tabii ki pozitif buluyoruz ve bundan sonra katkılarını bekliyoruz,
 
 
Bu mesele ve görüşmenin bir çok boyutu var, sayın başbakanımız bu akşam katılacağı bir televizyon programında detaylı şekilde açıklamalar yapacak. Bizim açımızdan herhangi bir takvim yok, hükümetimizin sürdürdüğü bir süreç var bu çerçevede her katkıya açık olduğumuzun görüşüdür bu' dedi."
 
LOLOĞLU'NUN AÇIKLAMASI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu da şu açıklamalarda bulundu:
Biz açıklamaları baştan beri izlliyoruz. Türk toplumunun halkımızın beklentilerine cevap verecek bir çıkış yolu bulmak konusunda olduğunu söylüyoruz. Burada hep bunu da vurguladık. Bizim önerimizin başlığı içeriği değişmez değil. Bu konuda diğer partilerin görüşleri yaklaşımları tartışılabilir.
 
 
Önemli olan tartışmaların sonunda Meclis çatısı altında 4 partinin de katılacağı bir komisyon kurabilmek. Meclis gelenekleri bakımından iç tüzük ihtisas komisyonlarına izin veriyor. Teammüli komisyonlar da var. Bu üçüncünün olabilmesi için bütün siyasi partilerin buna evet demesi lazım.
 
 
Görüşmenin atmosferi olumlu. Son zamanlarda artan gerginliği yumuşatma bağlamında CHP ve genel başkan özellikle özen göstermekte ve bunu sağlamak için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu bu bağlamda daha sağlıklı bir ortam oluşturmayı hatta Başbakan'la birlikte Uludere'ye gidebileceklerini belirtti.
 
Biz umudumuzu muhafaza ediyoruz. Girşimin sahiplenileceğini umut ediyoruz. Bunun için önümüzdeki günlerde gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.
 
 
MHP GÖRÜŞMEYİ KABUL ETMİYOR
 
MHP bu konuda bu girişimin şu şekilde başlatılmasını istiyorum derse bu öneri neticede TBMM çatısı altında bizim önerdiğimiz komisyona benzer bir komisyon noktasına varıyorsa biz değişikliğe hazırız. Yeterki bu işin içinde olacakları bir adım atsınlar.
 
Toplumsal mutabakat gereken bir konu. Bİz bu konuda MHP'ye görüşlerimizi aktaracağız. Görüşlerini de alacağız. MHP'nin katkıları önemli. O bakımdan ikna süreci sadece bizim işimiz değil. Tabiki elimizden geleni yapacağız ama herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor.
 
 
BAHÇELİ'NİN ELEŞTİRİSİ
 
CHP'nin önerisi çözüm önerisi değil. İçeriğe ilişkin çözüm oluşturacak tek bir unsur yoktur. Bu bir pakettir. Bu bakımdan Bahçeli'nin görüşlerine bir itirazım yok ama birbiriyle karşılaşan iki kutup değil. Bahçeli görüşlerini ifade ediyor ve biz diyoruz ki bu görüşleri alsın Meclis çatısı altında ifade etsin. Biz de kendi görüşlerimizi ifade edelim.
 
 
ULUDERE KONUSU
 
Uludere konusunda Başbakan'ın bir tepkisi ve yorumu olmadı.
 
Daha önce söyledim biraz gelişmelere bakacağız. Bu konuyu ileri götürebilme yollarını tartacağız. Görüşmeden iki siyasi parti de eğilimlerini belirttiler. Bizim amacımız bu konuda sonuca ulaşmak. Biz bize düşeni yapacağız.
 
Bu öneri kabul edilmedi diye CHP terörün ve bu meselenin nasıl tarif edilirse edilsin çabalarından girişimlerinden vaz geçmeyecektir. Bunu B planı olarak değil çözüm planı olarak düşünmemiz lazım. Halk kan dursun istiyor. Bu konuda girişimlerimizden vazgeçmeyeceğiz.
 
 
PAKETİ NEYE GÖRE HAZIRLADINIZ?
 
Değişik ülkelerde terör bağlamında çalıştırılmış bir yöntemdir ve yararlı olmuştur. Biz de ondan etkilenerek Meclis çatısı altında akıllı insanlar olduğunu düşünerek yararlı olacağını düşünüp yaptık. Önemli olan öneri paketi içindeki bir unsura bir nedenle karşı çıkıyorlarsa bir karşı öneri bekleriz.
 
Hepimiz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve terör sorunumuz var. Böyle yaklaşınca mesafe almamız mümkün olur.
 
 
NE ZAMANDA SONUÇ ALINIR?
 
Bu gelişimden şu veya bu nedenle sonuç alamadığımız takdirde günlerden haftalardan bahsediyoruz.
 
 
BAŞBAKAN'LA TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK Mİ?
 
Şartlı bir görüş bize iletilmedi ancak bu ziyaretin önemli ve yararlı olduğunu Sayın Başbakan söylediler. Gereken ölçüde gereken noktalarda CHP ve AK Parti arasında temasların sürdürüleceğini söylediler.
 
 
MHP'Yİ İKNA ETME KONUŞULDU MU?
 
Bu konunun gerçekleştirilmesi için MHP'nin ikna edilmesi lazım. MHP ikna edilemezse konunun hayata geçirilemeyeceğini muhattaplarımız bize söyledi.
 
 
TUTUKLU VEKİLLER
 
Tutuklu milletvekilleri bizim gündemimizde olmaya devam edecek. Federal Meclis üyesi Bitonish bir toplantı yaptı. Alman Parlamentosu'nun gündemine taşınacağını söyledi. Konunun sıkıntı oluşturduğunu beyan etti.
 
 
SURİYE'DEKİ OLAYLAR
 
Öneriyi CHP yaptı. Biz bunu Meclis'te de gündeme getirdik. Genel Başkan'ın ve benim ağzımdan Türkiye'nin ön ayak olacağı İran ve Rusya'nın katılacağı Suriye'nin dostları toplantısından farklı olacağını söyledik. Bİr konferans düzenlenmesi şeklinde bir önerimiz oldu. Bu önerimiz kabul edilmedi. Ne olursa olsun biz Suriye'de şiddeti sona erdirecek bir girişimin arkasında oluruz.
 
 
16:52 - Liderlerin görüşmesine ilişkin açıklama yapan Beşir Atalay görüşmenin verimli olduğunu belirtti. Atalay "Görüşme gayet verimli geçti" dedi.
 
 
16:29 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleşen terör zirvesi sona erdi. Görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.
 
 
15:28 - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AK Parti Genel Merkezi'ne geldi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu görüşmesi başladı. Kılıçdaroğlu, CHP'nin terör sorununun çözümüne yönelik görüşlerini Erdoğan'a aktaracak.
 
AK Parti Genel Merkezi'ndeki görüşmeye, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal'ın yanı sıra CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, CHP Genel Başkan Yardımcıları Faruk Loğoğlu ve Sezgin Tanrıkulu katılıyor.
 
 
Kılıçdaroğlu ve beraberindekileri AK Parti'ye gelişlerinde Ömer Çelik, kapıda karşıladı.
 
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, CHP'nin terör sorunun çözümüne yönelik görüşlerini Başbakan Erdoğan'a aktaracak."

MHP'DEN İLK AÇIKLAMA

MHP'li Özcan Yeniçeri, sorunun adının önce doğru konması gerektiğini söyledi...
 
Özcan Yeniçeri, katıldığı bir televizyon kanalında, AK Parti-CHP görüşmesiyle ilgili soruları cevapladı.
 
Yeniçeri, önce sorunun adının doğru konması gerektiğini, ortada bir "Kürt sorunu" değil, "terör sorunu" olduğunu söyledi.
 
MHP'li Yeniçeri, CHP'nin önerisinin teröristbaşının yol haritasını andırdığını savundu. Bu haliyle bu öneriye kesinlikle yanaşmayacaklarını söyledi.

BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP'nin, "Kürt Sorunu"na ilişkin çözüm önerisiyle ilgili önceki gün şunları söylemişti: "Bizim hiç kimseyle sözde Kürt sorunu bağlamında görüşecek ve fikir alışverişinde bulunacak bir niyetimiz ve merakımız yoktur. Geçmişte Adalet ve Kalkınma Partisi ile yıkım projesini konuşmadık, bugün de CHP ile çöküş planını konuşmayacağız."

BDP DE GÖRÜŞÜNÜ AÇIKLADI

BDP'li Altan Tan, CHP'nin önerisini, işleyen süreci olumlu bulduklarını açıkladı. Tan, sürecin gerekirse MHP'siz de yürütülebilmesini istedi. Tan "Biz olumlu, kararlı bir duruş içindeyiz" dedi.
Habervaktim
Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2012, 05:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17