Üsküdar-Sancaktepe Metrosu 38 ayda tamamlanacak

Üsküdar-Sancaktepe Metrosu 38 ayda tamamlanacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar ile Sancaktepe arasını 24 dakikaya indirecek 20 kilometrelik metro hattı için dünya çapında ihaleye çıktı. 7 konsorsiyumun katıldığı ihalede en düşük teklifi 563 milyon 899 bin 995 Euro ile Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş verdi. Hattın, yeni bir dünya rekoruna imza atılarak 38 ay gibi kısa bir sürede hizmete alınması hedefleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, hızlı ve konforlu bir yolculukla Üsküdar ile Sancaktepe arasını 24 dakikaya indirecek ''Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu'nun inşaatı ve elektromekanik işleri için dünya çapında ihaleye çıktı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Merter Ek Binası’nda gerçekleştirilen ihaleyi Ulaşım Daire Başkanı Dursun Balcıoğlu başkanlığındaki komisyon yönetti.

Toplam 14 firmanın oluşturduğu 7 konsorsiyumun katıldığı ihalede, ilk defa ilaheyi kazanacak olan firma veya ortaklık işi yapmak için kredisini de kendisi bulacak. Uluslararası ortaklı 7 konsorsiyumun katıldığı ihalede en düşük teklifi 563 milyon 899 bin 995 Euro ile Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş verdi.

 

İhale sırasında teklifler açıklanmadan önce işin yaklaşık maliyeti 725 milyon 114 bin 250 avro olarak açıklandı. İhaleye katılan firmalar ve maliyet teklifleri şöyle;

1- Yapı Merkezi İnşaat Sanayi A.Ş 617 milyon 789 bin 934 avro 34 sent
Coopsette Soc. Coop+-Unieco Soc. Coop + Coperativa Muratori E Braccianti Di Capri İş Ortaklığı 796 milyon 496 bin 324 avro 63 sent
2- Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş 563 milyon 899 bin 995 avro 32 sent
3- Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş + Mak-Yol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş+Alsim Alarko Sanayi Tes. ve Ticaret A.Ş İş Ortaklığı 609 milyon 120 bin avro
4- Mapa İnşaat ve Ticaret A.Ş+ China Mojor Bridge Engeneering İş Ortaklığı 587 milyon 656 bin 206 avro
5- Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş+ Moskovskiy Metrostory Açık A.Ş Merkezi Rusya
6- Türkiye İstanbul Şubesi İş Ortaklığı 624 milyon 825 bin 937 avro
7- Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş+Smp Almaty İş Ortaklığı 829 milyon 488 bin 12 avro 32 sent

İhale kapsamında istenen ilave kredi teklifleri de açıklandı. Buna göre, Yapı Merkezi İnşaat Sanayi A.Ş'nin 138 milyon 789 bin 934 Euro 34 sent, Coopsette Soc. Coop+-Unieco Soc. Coop + Coperativa Muratori E Braccianti Di Capri İş Ortaklığı 250 milyon Euro, Doğuş İnşaat ve Ticaret A.Ş 500 milyon Euro, Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş + Mak-Yol İnşaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.Ş+Aslim Alarko Sanayi Tes. ve Ticaret A.Ş İş Ortaklığı 130 milyon 120 bin Euro, Mapa İnşaat ve Ticaret A.Ş+ China Mojor Bridge Engeneering İş Ortaklığı 250 milyon Euro, Nurol İnşaat ve Ticaret A.Ş+ Moskovskiy Metrostory Açık A.Ş Merkezi Rusya Türkiye İstanbul Şubesi İş Ortaklığı 250 milyon Euro ve Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş+Smp Almaty İş Ortaklığı 829 milyon 488 bin 12 Euro 32 sent ve Güriş İnşaat ve Mühendislik A.Ş+Smp Almaty İş Ortaklığı ise 250 milyon Euro teklif verdi.

Maliyet ve ek kredi şartları ihale sonucunu belirleyecek

Zarfların açılarak tekliflerin okunmasının ardından bir açıklama yapan İhale Komisyonu Başkanı Dursun Balcıoğlu, “İhalenin sonucu ihale dokümanlarının, ihale bedeli ve kredi tekliflerinin en ataletli ve doğru şekilde değerlendirilmesinin ardından en kısa sürede yazılı olarak kamuoyuna ve taraflara bildirilecek” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metro inşaatı için kullanmak üzere 479 milyon Euro kredi temin etti. Yapım işinin geri kalan kısmının kredisini getirme sorumluluğu isteklilere ait. Dolayısıyla ihalede sadece yapım için teklif edilen bedel değil, geri kalan kısım için isteklilerce getirilen kredilerin, toplam yapım bedeline etkisi de dikkate alınarak değerlendirme yapılacak.

İhale sonucu sadece yukarıda tabloda verilen salt yapım tekliflerinin karşılaştırılmasına göre değil, bu bedellere, “getirilen ilave kredinin maliyetinin eklenmesiyle oluşan durumdaki karşılaştırma” işlemi ile belirlenecek. İhale Komisyonu yeniden toplanarak yapım teklif dosyası içindeki belge ve hesapların doğruluğunu kontrol ile kredi teklifinin toplam teklife etkisini hesaplayarak ihale sonucunu belirleme çalışmasını neticelendirecek.

Metro hattının teknik bilgileri

20 kilometre uzunluğunda ve 16 istasyonlu “Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu ihalesi kapsamında, hattın tüm inşaat ve elektromekanik işleri tek elden ve hızlı bir şekilde yürütülecek. Metro inşaatının çok kısa bir sürede temeli atılarak inşaatı başlayacak. Depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre bağlantı tünellerinin de yer alacağı metro tamamlandıktan sonra Üsküdar Sancaktepe arasında seyahat 24 dakikaya inecek.

Üsküdar-Sancektepe Metrosu, Kadıköy-Kartal Metrosu’nun rekorunu da elinden alacak. Kadıköy-Kartal Metrosu 45 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmak üzere. Üsküdar Metrosu’nun 38 ayda tamamlanarak yeni bir dünya rekoru eşliğinde İstanbulluların hizmetine sunulması hedefleniyor.

İstasyonlar: Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Libadiye, Çarşı, Ümraniye, İmkilap mah. Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, Lise, Dudullu, Toplu Konut, Çekmeköy-Sancaktepe.

Sancaktepe’den yolculuk süreleri

Üsküdar:    24 dk.
Kartal:   59 dk.
Yenikapı:   36 dk.
Taksim:   44 dk.
Hacıosman:   68 dk.
Havalimanı:   68 dk.
Olimpiyat Stadı:  78 dk.

Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2011, 07:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17