Abubekir Taşyürek'ten Cumhuriyet Gazetesi’ne Tekziple cevap

Geçtiğimiz günlerde Cumhuriyet Gazetesi’nde “İhale Vekilin Denetim Ortağının” başlığıyla yayımlanan haberin gerçek olmadığı gönderilen tekzip metnindeki belgelerden ortaya çıktı.

Abubekir Taşyürek'ten Cumhuriyet Gazetesi’ne Tekziple cevap

Söz konusu haberde belediye şirketlerinin ihalelerini o şirketin ortağı olan kişinin denetlediği iddia edilmişti.


Haber merkezimize ulaşan konuya ilişkin Abubekir Taşyürek tarafından Cumhuriyet Gazetesi’ne gönderilen tekzip metninde; “Türkiye’nin hiçbir belediyesinde denetim komisyonunun belediye şirketlerinin ihalelerini denetlemediği, kanunların buna izin vermediği, İBB ‘de de böyle bir denetimin yapılmadığı, Abubekir Taşyürek’in adı geçen şirket ve şirketlerin ortağı olmadığı” açıklanıyor.

Cumhuriyet Gazetesi’nde Aykut Küçükkaya’ nın imzasıyla 27 Mayıs 2013 tarihinde “İhale Vekilin Denetim Ortağın” manşeti ile yayımlanan haber bazı internet sitelerinde de yer almış, konuya ilişkin malum bazı çevreler spekülatif değerlendirmeler de bulunmuşlardı. Söz konusu haberin yayımlanması sırasında yurt dışında bulunan Abubekir Taşyürek, yerel bir internet sitesine gönderdiği mesajda "Biz kendimizden eminiz. Yaptığımız her şeyin Hak'ka ve Halk'a hesabını her zaman veririz” şeklinde açıklama yapmıştı.

AK Parti Kartal ve İBB Meclis Üyesi Yeminli Mali Müşavir Abubekir Taşyürek’in konuya ilişkin olarak yurtdışından döner dönmez gerekli teknik ve hukuki çalışmaları yaptığı ve belgelere dayalı tekzibin 07 Haziran 2013 tarihinde Kadıköy 1.Noterliği kanalıyla Cumhuriyet Gazetesi sorumlu yazı işleri müdürlüğüne “Hızlı Tebligatla” gönderildiği ortaya çıktı.

Söz konusu tekzip metninde şahsının “şeref ve haysiyetini ihlal edici, kişilik haklarıma doğrudan saldırı niteliği taşıyan gerçeğe aykırı yayın yapıldığın” belirten Abubekir Taşyürek, “kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla, tamamı asılsız olan söz konusu haberdeki iddialar hakkında aşağıdaki açıklamaları yapmak zaruri hale geldiğini” ifade ederek, tekzip metninin “5817 Sayılı Basın Kanunu’nun 14 üncü maddesinin 1. fıkrası gereğince hiçbir düzeltme ve ekleme yapmaksızın, aynı sayfa ve sütunda, aynı puntolarla, tekzibe konu haberin yayınlandığı sürede yayınlanmasını, aksi takdirde Basın Kanunu’nun ilgili maddelerindeki diğer haklarını kullanacağını” ihbar ediyor.

Cumhuriyet Gazetesi’nin haberine, “1-Yasal Olarak Türkiye’nin Hiçbir Belediyesinde Denetim Komisyonu Belediye Şirketlerinin İhalelerini Denetleyemez. İBB ‘de de Böyle Bir Denetim Yapılmamıştır. 2-Ortağı Olduğum İddia Edilen Şirkete İlişkin Doğru Olmayan Bilgiler Verilmiştir. 3-Hisse Devri Sonrasında Söz Konusu Şirketin Yeni İhaleler Almasına İlişkin İfadeler Tamamen Spekülatiftir” olmak üzere üç başlık halinde cevap verilen tekzipte, konuyu belgeleyen Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinin tarih ve sayısı da açıklanıyor.

Ayrıca tekzip metninde Cumhuriyet Gazetesi yazı işleri müdürlüğüne “eğer konu hakkında gazetenizde manşete taşınmadan evvel haberi hazırlayan muhabiriniz tarafından bilgime veya bilgilerimize başvurulsaydı, konuya ilişkin teknik bilgileri aktarmamız söz konusu olabilecekti. Ve dolayısıyla kamuoyunu yanlış yönlendiren ve etik olmayan böyle bir haber yapılmayabilecekti” şeklinde sitem eden Abubekir Taşyürek, söz konusu haberdeki iddiaların siyasi öngörü ve teknik yetersiz bilgilerle masa başında hazırlandığını ve doğru olmadığını vurguluyor.

Haberi gazeteye servis edenin de belirtildiği tekzip metninde “habere ilişkin gazetenize yaptığı yorumlardan da anlaşıldığı üzere, İBB Meclis Üyesi Sn. Serdar Bayraktar’ın mali denetim, finansal tablolar ve benzeri konularda eğitimi ve bilgisi olmaması, teknik bilgileri tamamen siyasi ve önyargılı yorumlayarak yönlendirmiş olması, konunun bu noktaya gelmesine sebep olmuştur” deniliyor.

Söz konusu tekzibin DÜZELTME VE CEVAP bölümünü olduğu gibi aşağıda okuyucularımızın bilgisine sunuyoruz.

DÜZELTME VE CEVAP

Cumhuriyet Gazetesi yazı işleri sorumlu müdürü Aykut Küçükkaya’ nın imzasıyla

Cumhuriyet Gazetesi’nin 27 Mayıs 2013 tarihli nüshasının 1. ve 6. Sayfalarında

İhale Vekilin Denetim Ortağın” başlığı ile yayımlanan haberde şahsımın şeref ve

haysiyetini ihlal edici, kişilik haklarıma doğrudan saldırı niteliği taşıyan gerçeğe

aykırı yayın yapılmıştır. Yukarıda belirtmiş olduğum haberin içeriği tamamen

gerçeğe aykırıdır. Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla, tamamı asılsız

olan söz konusu haberdeki iddialar hakkında aşağıdaki açıklamaları yapmak zaruri

hale gelmiştir.

1-Yasal Olarak Türkiye’nin Hiçbir Belediyesinde Denetim Komisyonu Belediye Şirketlerinin İhalelerini Denetleyemez. İBB ‘de de Böyle Bir Denetim Yapılmamıştır

Başkanlığını yaptığım Denetim Komisyonu tarafından Belediye şirketlerinin verdiği ihalelerin denetlendiği haberi tamamen asılsızdır. Söz konusu haberde “AKP’li vekili ortağı denetlemiş” ve “İhale vekilin denetim ortağın” başlıkları atılarak, olmayan bir denetim olmuş, yapılmış veya varmış gibi gösterilmiştir.

Halbuki 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 25inci maddesine göre kurulan Denetim Komisyonlarının “bir önceki yıl gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap kayıt ve işlemlerinin denetimi” görevi ve kanunla kendisine verilen yetkisi belediye ve bunlara bağlı işletme ve müesseseler ile su, kanalizasyon, ulaşım gibi hizmetleri yürüten İSKİ, İETT gibi bağlı kuruluşların ihaleleriyle (mali denetimiyle) sınırlıdır. Ve bu açık yasal hüküm gereği Türkiye Cumhuriyeti’nin bütün belediyelerinde olduğu gibi İBB ’de de belediye iştiraki şirketlerin ihaleleri belediye meclislerince oluşturulan denetim komisyonlarınca denetlenmemişlerdir.

Bu nedenle adı geçen şirketin aldığı ihaleleri denetlemem yasal olarak mümkün değildir. Haberde geçen ifadeler doğru olmayan ve kamuoyunu yanlış yönlendiren ifadelerdir.

2-Ortağı Olduğum İddia Edilen Şirkete İlişkin Doğru Olmayan Bilgiler Verilmiştir

Haberinizde geçen Demiröz Yeminli Mali Müşavirlik Şirketindeki ortaklığım tamamen şeklen olup, camiamızda; kalitesi, yetkinliği ve üstatlığı genel kabul görmüş bir meslek büyüğümüz olan Sayın Vedat Demiröz’ le mesleki dayanışma kapsamında, şirketleşebilmek amacıyla, eski Türk Ticaret Kanunu gereğince yapılmış 1 adet paya karşılık gelen 50 TL tutarında sembolik bir ortaklıktı.

Eski TTK’ dan kaynaklanan bu yasal zorunluluk nedeniyle diğer tüm limited şirket kuruluşlarında olduğu gibi meslek mensupları arasında kurulan şirketler de de sembolik hisseler verilerek şirketleşme yoluna gidilmiştir.

Bilahare 6102 sayılı (Yeni) Türk Ticaret Kanunu’nun tek kişilik şirketlerinde kurulabilmesine imkân vermesini müteakiben mesleki dayanışma kapsamında yapılmış bu şeklen ve zorunlu mevcut ortaklıklar zaman içinde gerçek sahiplerine devredilmiştir.

6102 sayılı (Yeni) Türk Ticaret Kanunu’nun sağladığı rahatlamaya istinaden 19 Şubat 2013 tarih ve 8261 sayılı Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi’nde de yayımlanarak tescil-ilan edildiği üzere işbu hisse devredilerek sonlandırılmış olup, hâlihazırda böyle bir ortaklık ta bulunmamaktadır.

3-Hisse Devri Sonrasında Söz Konusu Şirketin Yeni İhaleler Almasına İlişkin İfadeler Tamamen Spekülatiftir.

Söz konusu haberde; ilgili şirketteki hisseyi devrettikten sonra, bu şirketin “9 ihale daha aldığı” şeklinde kullanılan ifadeden bu “muhasebe ve denetim hizmet sözleşmesi yenilenmesi” işlerinin alınmasının şahsımla ilintili olduğu gibi gerçeklerle asla ilgisi olmayan bir yönlendirme yapılmıştır.

Bu muhasebe ve denetim hizmet alım işleri 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 21.inci maddesi hükümlerine göre tamamen şeffaf ve kamuoyuna açık olarak yapılan ve herkesçe malum olan şahsımla da uzaktan-yakından ilgisi olmayan hizmet alım işleridir.

Habere ilişkin gazetenize yaptığı yorumlardan da anlaşıldığı üzere, İBB Meclis Üyesi Sn. Serdar Bayraktar’ın mali denetim, finansal tablolar ve benzeri konularda eğitimi ve bilgisi olmaması, teknik bilgileri tamamen siyasi ve önyargılı yorumlayarak yönlendirmiş olması, konunun bu noktaya gelmesine sebep olmuştur.

Eğer konu hakkında gazetenizde manşete taşınmadan evvel haberi hazırlayan muhabiriniz tarafından bilgime veya bilgilerimize başvurulsaydı, konuya ilişkin teknik bilgileri aktarmamız söz konusu olabilecekti. Ve dolayısıyla kamuoyunu yanlış yönlendiren ve etik olmayan böyle bir haber yapılmayabilecekti.

Yukarıda yapmış olduğum açıklamaları tüm kamuoyunun bilgisine ve takdirine saygılarımla arz ederim.  ABUBEKİR TAŞYÜREK /AK Parti İBB Meclis Üyesi

 

 

Güncelleme Tarihi: 15 Haziran 2013, 00:20
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17