Emekli olup, tiyatrocu oldular.

Emeklilik, bir çok kişi için aktif çalışma hayatından uzaklaşıp dinlenme anlamına gelirken, bunun tam tersi yeni bir hayata başlayanlar da var.

Emekli olup, tiyatrocu oldular.
Pendikli bir grup emekli, Kent Konseyi’ne bağlı olarak Emekliler Grubu oluşturmakla kalmayıp, bir de tiyatro oyunuyla kendilerini sahnede buldular.


Yaklaşık bir yıl önce bir araya gelerek Pendik Kent Konseyi’ne bağlıbir Çalışma Grubu oluşturan emekliler, ilk iş olarak tiyatro oyunu sergilemeye başladılar. Değişik meslek gruplarından emekli olduktan sonra “çevremiz ve kendimiz için ne yapabiliriz” düşüncesiyle hareket eden bir grup emekli, Kent Konseyi çatısı altında faaliyet göstermek üzere bir araya geldi. Çalışmalar arasına tiyatroyu da alan emekliler, Necip Fazıl Kısakürek’inyazdığı “Yunus Emre”adlı oyunu seçtiler. Pendik Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Ciminli’nin yönetmenliğinde 56 prova yaptıktan sonra da ilk kez Yunus Emre Kültür Merkezinde sahneye çıktılar. Kostüm ve dekorların yanı sıra teknik desteğin de Pendik Belediyesi tarafından sağlandığı oyunda profesyonel tiyatroculara taş çıkartan emekliler, şimdi ilçenin değişik yerlerinde sahne almaya hazırlanıyor. Biz de emeklilikten tiyatroya geçiş yapan grubun başrol oyuncularını daha yakından tanımak istedik.


“Rüyamızda bile rolümüzü oynuyoruz”


Esnaf emeklisi 59 yaşındaki Zarif Yaşar Şahin, oyunda Yunus Emre’yi canlandırıyor. Aslında geçmişte judoda Türkiye Şampiyonu olan, yüzme sporunda da dereceleri bulunan Zarif Yaşar Şahin, kısa bir süre önce karaciğer nakli olmasına rağmenemekli olup bir köşeye çekilmek yerinehayatın içinde olmayı seçmiş.Tiyatro oyunu sergilemek fikri de yine ona ait.“Pasif olmak yerine kendim ve toplum için bir şeyler yapmak istedim.İlk etapta yapabileceğimiz en iyi aktivitenin tiyatro olduğuna karar verdik. Topluma mesaj vermek için de Necip Fazıl’ın Yunus Emre adlı eserini seçtik. Çünkü Yunus Emre bu toplumda her kesime mal olmuş bir değerdir.Biz de Yunus Emre oyunu ile toplumumuzun en büyük ihtiyacı olan sevgi ve kardeşlik mesajını vermek istedik. “ şeklinde konuşuyor.Bir yıl boyunca prova yaptıklarını belirten Zarif Yaşar Şahin, “Rüyamızda bile rolümüzü canlandırıyoruz. Hatta rolüne kendisini fazla kaptırıp, evinde eşiyle bile canlandırdığı karakter gibi konuşanlar var” diyor.


“Zaman geçmiyordu, şimdi zaman yetmiyor


Tiyatro oyununda Taptuk Emre rolünü üstlenen emekli makine mühendisi Kerim Bozoğlu ise 55 yaşında.7 yıl önce emekli olan Kerim Bey, aynı zamanda Kent Konseyi Emekliler Grubunun da sözcüsü. “ Bir yıl önce Kent Konseyi bünyesinde faaliyet yapmak üzere organize olarak, ne yapabiliriz diye düşündük. İlk icraatımız tiyatro oyunu oldu.”Diyor.


Emekli olduktan sonra önceleri zamanın çok zor geçtiğini, ancak emekli çalışma grubunu kurduktan sonra artık zamanın yetmediğini belirten Kerim Bozoğlu,“ Günlerimiz öyle bir doldu ki, şimdi boş zaman bulamıyoruz.


“Oyundan önce eleştirenler şimdi bize katılmak istiyor”


Kadı rolünü canlandıran Cafer Soydan ise 60 yaşında bir öğretmen emeklisi. 32 yılTürkiye’nin değişik yerlerinde öğretmenlik, idarecilik ve müdürlük yaptıktan sonra üç yıl önce emekli olmuş.Emekliler çalışma grubunda tiyatro yapmaya karar verdiklerinde çevreden “Bu yaştan sonra ne yapacaksınız” şeklinde tepki aldıklarını belirten Cafer Soydan, “Ancak oyundan sonra fikirleri değişti.Şimdi hem Kent Konseyine, hem de tiyatro grubumuza katılmak isteyen emekliler var. Ayrıca çeşitli yerlerden oyunumuzu sergilememiz için davetler alıyoruz” diyor.


Hedefleri tiyatro oyunu ile sınırlı değil


Yirmiye yakın kişinin bulunduğu Emekli Çalışma Grubu’nda 11 kişi tiyatro oyununda rol almış. İlk oyunu sergilemeden önce 54 prova yaptıklarını belirtiyorlar. Oyunun yönetmenliğini ise Pendik Belediyesi Başkan Danışmanı İbrahim Ciminli yapmış. Yine oyunun kostüm ve dekorlarının yanı sıra, teknik destek de Pendik Belediyesinden gelmiş.İlk oyunlarınıYunus Emre Kültür Merkezi’nde sergileyen emekliler grubu, şimdi farklı yerlerde sahneye çıkmak üzere program yapıyor.


Emekliler grubunun hedefi sadece tiyatro oyunu sergilemekle sınırlı değil.“Değişik çalışma grupları kurarak, Pendik’teki tüm emeklileri toparlamak, ortak kararlar alarak hem kendimiz, hem de ilçemiz için faydalı işler üretmek istiyoruz. Hedeflerimiz çok geniş” diyen Kerim Bozoğlu, bu konuda Pendik Belediyesinden de çok destek gördüklerini belirtiyor.Zarif Yaşar Şahin de “emeklilerin sesi olmaya gayret ediyoruz” derken, Cafer Soydan ise“Bütün emeklileri gönüllü faaliyetlerimeze çağırıyoruz.Gezi, eğitim, spor, kentsel dönüşüm, emeklilerin yaşam kalitesini yükseltecek çeşitli faaliyetler olacak. “ diyor

Güncelleme Tarihi: 13 Ocak 2014, 10:28

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17