Güneşi önümüzdeki yıl 2 tanemi Göreceğiz?

Güneşi önümüzdeki yıl 2 tanemi Göreceğiz?

Yakın bir gelecekte gökyüzünde bir süreliğine de olsa iki güneş birden görülebileceği iddia ediliyor.

İddiayı ilk ortaya atan Güney Queensland Üniversitesi Fizik bölümü öğretim üyesi Fizikçi Dr. Brad Carter oldu. Ardından Rusya Uzay Ajansı Roscosmos, peşi sıra Hawaii’deki Mauna Kea yanardağının zirvesinde bulunan Keck Gözlemevi yetkilileri ve hemen akabinde ODTÜ Astronomi Topluluğu benzer açıklamalar yaptı.

Rusya Uzay Ajansı Roscosmos’un resmi sitesinde yayınladığı rapora göre, Hawaii’deki Mauna Kea yanardağının zirvesinde bulunan Keck Teleskopu vasıtasıyla ulaşılan verileri değerlendiren bilim insanları, Orion takımyıldızındaki dev Betelgeuse yıldızının son 16 yılda kutuplarından basılarak daha önce sahip olduğu yuvarlak şeklini hızla kaybettiğini ve çökme belirtileri gösterdiğini açıkladı. Bilim insanlarına göre dev yıldızda meydana gelen bu değişiklikler, Betelgeuse’in bir “süper nova”ya dönüşeceğinin işareti.

Bir yıldız öldüğünde süper novaya neden oluyor. Süper novanın oluşması sırasında meydana gelecek patlamada yayılacak ışığın şiddetinin ise Ay’ın yansıttığı ışığa eşdeğer olacağı hatta patlamanın çok daha parlak olabileceği ve bu sayede Dünya’nın kısa süreliğine de olsa adeta “iki güneşi” olacağı iddia ediliyor. Bilim insanları, dünya için tehlike içermeyen patlama sonrasında oluşan zararlı parçacık dalgalarının yüzyıllar sonra yerküreye ulaşacağını ve nötrino denen bu parçacıkların dünyaya yararı bile dokunabileceğini söylüyorlar.

 

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2011, 05:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17