Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan Önemli Açıklamalar

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'dan Önemli Açıklamalar

Almanya'da temaslarda bulunan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, yaptığı görüşmelerde; “Almanya dışında alınan diplomaların bu ülkede kabul edilmesini öngören yasa tasarısı, mavi kart ve yurt dışında oy kullanılabilmesi” gibi konularda, olumlu adımlar attıklarını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Almanya'nın başkenti Berlin'de, Alman hükümetinin göç ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer ile görüştü.

Başbakanlıkta gerçekleşen görüşmeden sonra Böhmer, Bozdağ'a, Almanya dışında alınan diplomaların bu ülkede kabul edilmesini öngören yasa tasarısının bir kopyasını sundu.

Bakan Böhmer, yasa tasarısının 30 Eylül'de Federal Meclis'te kabul edilerek gelecek yılın başında yürürlüğe girmesinin beklendiğini belirterek, bunun göçmenlerin Alman toplumuna uyumu konusunda bir mihenk taşı oluşturduğunu söyledi.

Bozdağ da Bakan Böhmer ile karşılıklı dostluk ilişkilerinin daha ileriye götürülmesi konusunda faydalı bir görüşme yaptıklarını belirterek, uyum sorununun çözümü konusunda işbirliğinin sürdürülmesi noktasında mutabık kaldıklarını söyledi.

Bazı projelerle ilgili olarak çalışmalar yaptıklarını ve bu işbirliğini sürdüreceklerini ifade eden Bozdağ, bu projelerin neler olduğunun sorulması üzerine de Türk-Alman Dostluk Haftası'nın düzenlenmesi ve öğrenci değişimi konusunda birlikte neler yapabileceklerini ele aldıklarını kaydetti.

MAVİ KART VE YURT DIŞINDA OY MÜJDESİ
Bozdağ, dün ayrıca başkent Berlin'deki Türkevi'nde Türk sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle biraraya geldi. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıdan sonra Türk gazetecilere açıklamalarda bulunan Bozdağ, sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle yararlı ve verimli bir toplantı yaptıklarını, Almanya'da yaşayan Türklerin sorunları ve hükümete yönelik talepleri ele aldıklarını belirterek, çözdükleri bazı sorunları kendilerine aktardıklarını, diğerlerinin çözümü konusunda da neler yaptıklarını anlattığını söyledi.

Somut olarak hangi konuların konuşulduğunun sorulması üzerine de Bozdağ, “Mavi Kart'la ilgili ciddi bir adımı ortaya atıyoruz. Çifte vatandaşlık nedeniyle yaşanan sorunları Türkiye açısından tamamen ortadan kaldıracak bir adımdır. Zaten Mavi Kart uygulaması var, ama uygulaması bir takım sorunlara yol açıyordu. Şimdi bu sorunları tamamen ortadan kaldıran bir adımı atıyoruz, bu Mavi Kart sahibi olan insanlarımız, Türkiye'de vatandaş ne haklara sahipse, ne yapıyorsa o haklara sahip olabilecek, onları yapabilecek, herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmayacaklar” dedi.

Ayrıca bir Danışma Kurulu'nun oluşturulmakta olduğuna işaret eden Bozdağ, “Bu, Avrupa'da, dünyanın değişik yerlerinde yaşayan vatandaşlarımızla alakalı, yani adeta onların bir araya gelip, bu sorunları müzakere edeceği platformların sağlıklı çalışabilmesi için. Kasım ayında muhtemeldir ki, bunu da açıklayacağız ve bu çerçevede Almanya'dan da, şu an itibarıyla daha henüz netleşmedi, ama tahmini söylüyorum, 15 civarında bu kurula Almanya'dan da üyeler katılacak ve Almanya'da yaşanan sorunları tespit ve çözüm noktasında birlikte çalışma imkanımız böylelikle olacak” diye konuştu.

GURBETTE OY İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Seçimlerle de ilgili önemli bir adım atacaklarını kaydeden Bozdağ, “Şu anda çalışmaları bitti, parlamentoya yasayı sevk aşamasına geldik. Almanya'da ve yurt dışında, başka ülkelerde yaşayan bütün Türk vatandaşlarının, bulundukları ülkelerde oy kullanmalarına imkan veren yasal düzenlemeyi tamamlamış durumdayız. Önümüzdeki günlerde TBMM'ye onun da sevkini yapacağız, ilk seçimde vatandaşlarımız oylarını hangi ülkede yaşıyorsa orada, Berlin'de yaşayanlar Berlin'de, Türkiye seçimlerine oylarını kullanma hakkını elde edecekler” dedi. Habervaktim

Güncelleme Tarihi: 21 Eylül 2011, 06:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17