Çifte kurultaya giden CHP'de, Genel Merkez ve muhalefet “delege” hesabı yapıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, “altın adam” konumuna gelen delegelere yönelik “bütçeden pay” vaadi dikkat çekiyor.
Kılıçdaroğlu, özellikle kadın ve gençlere yönelik olarak, tüzükte yeni bir düzenleme getirdi. Genel Merkez'in, kamuoyuna kapalı intranet sisteminde tartışılan taslak tüzüğün 41/a maddesinde, kadın kolları genel başkanı ve gençlik kolları genel başkanının, kadın ve gençlik kurultaylarında seçilmesi düzenleniyor.
PM'NİN DOĞAL ÜYESİ YAPTI
Eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde kadın ve gençlik kolları başkanları, atama ile görevlendiriliyordu. Kılıçdaroğlu da atama yöntemini bugüne kadar uyguladı. Kılıçdaroğlu, yeni tüzükte, kadın kolları genel başkanı ve gençlik kolları genel başkanının, Parti Meclisi'nin doğal üyesi olduğuna ilişkin düzenlemeye de yer verirken, kadın ve gençlik kolları başkanlarının Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantılarına katılmasının da önü açıldı.
BÜTÇEDEN PAY
Bu maddenin en önemli düzenlemesi ise, kadın ve gençlik kollarına “bütçeden pay” ayrılması oldu. Buna göre, her il ve ilçe, yıllık bütçesinden “yeter miktarda payı”, kadın kolları ve gençlik kolları için ayıracak. Genel Merkez de, kadın kolları genel başkanlığına ve gençlik kolları genel başkanlığına, partinin yıllık bütçesinden “yeter miktarda pay” ayıracak. Bu paylar belirlenirken kadın ve gençlik kollarının da görüşleri alınacak. Kadın kollarının ve gençlik kollarının harcamaları, ilgili il ve ilçe saymanı, genel merkezde ise idari ve mali işlerden sorumlu genel başkan yardımcısı tarafından yapılacak.
Kadın kotası yüzde 25'e çıkarıldı
Kılıçdaroğlu, yeni tüzükle, yüzde 25 kadın kotası, yüzde 15 gençlik kotası da getiriyor. Kadın kotası, taslak tüzüğün 61/a maddesinde şu şekilde düzenleniyor:
“Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde; parti meclisi seçiminde; il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların seçiminde; kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde yirmi beş kadın kotası uygulanır.”
Gençlik kotası ise en az yüzde 15 şeklinde belirlenirken, 35 yaş sınırı getiriliyor. Buna göre, “Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde; parti meclisi seçiminde; il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların seçiminde; kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde, adaylık tarihi itibariyle 35 yaşından gençleri (35 dahil) kapsayacak şekilde en az yüzde 15 gençlik kotası” uygulanacak.
İHA