Grip Olanlar Mutlaka Okuyun.

Grip, influenza virüsünün yol açtığı bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip genelde kış aylarında ortaya çıkar. Belirtileri, ateş, titreme, boğaz ağrısı...

Grip Olanlar Mutlaka Okuyun.

Grip, influenza virüsünün yol açtığı bulaşıcı bir solunum yolu hastalığıdır. Grip genelde kış aylarında ortaya çıkar. Belirtileri, ateş, titreme, boğaz ağrısı ve öksürüktür.

Grip virüsü İnfluenza A ve B olmak üzere iki tiptir. İnfluenza tip B genel anlamda çok değişiklik geçirmeyen bir virüs tipidir ancak A tipi hızlı ve çabuk tip değiştirebilir. Bu nedenle, en yaygın olması beklenen  tiplere (sujlara) karşı insanları korumak için her yıl grip aşısı için yeni bir form geliştirilir.

İki tür grip aşısı vardır. Burundan verilen (nasal sprey) ve cilt altına yapılan (flu shot) türdür. Ülkemizde en sık kullan cilt altına yapılan tipi kullanılır. Aşağıda cilt altına yapılan aşıdan bahsedeceğiz.
Cilt altına uygulanan tip grip aşıları, öldürülmüş (pasif) virüsler içerir, bu nedenle grip aşısının bu tipini grip veya soğuk algınlık geçirirken olmamak gerekir. Bağışıklık sistemimiz virüsü tanımak ve onunla baş edebilmeyi öğrenebilmek için bazı insanlar da aşıdan sonra bir veya iki gün için düşük dereceli ateş yükselmesi görülebilir. Grip aşısı, 6 aylıktan büyükler için kullanılmaktadır.

Grip aşıları genelde grip sezonun başında grip yaygınlaşmadan olunmalıdır. Aşı takvimi için Eylül ve Ekim ayları en uygun aylardır. Diğer ülkelere seyahat eden insanların grip aşılarını farklı zamanlarda olması gerekebilir. Bunun için gidilecek ülkenin takvimini uygulamak en idealidir.

Güncelleme Tarihi: 06 Aralık 2011, 20:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17