" />

Kartal Belediyesi Dil Bayramını Unutmadı

Kartal Belediyesi Dil Bayramını Unutmadı

26 Eylül Dil Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz “ Tarihimizin, kültürümüzün ve ulusal değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasındaki en büyük değer Türkçemizdir” dedi.

 26 Eylül 1932’de Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde toplanan Birinci Türk Dil Kurultayından sonra, 26 Eylül Dil Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 26 Eylül Dil Bayramı kapsamında bir açıklama yapan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Tarihimizin, kültürümüzün ve ulusal değerlerimizin gelecek kuşaklara aktarılmasındaki en büyük değer Türkçemizdir” dedi. Kartal Belediyesi Karamanoğlu Mehmet Bey’in 13 Mayıs 1277’de yayımladığı fermanını içeren afişlerle de Dil Bayramını kutladı. Karamanoğullarının üçüncü hükümdarı Mehmet Bey, devlet diliyle halkın kullandığı dilin yarattığı kopukluğu gidermek üzere, 13 Mayıs 1277’de yayımladığı fermanla halkın kullandığı Türkçe’nin resmi devlet dili olduğunu ilan etmişti. Karamanoğlu Mehmet Bey Anadolu’da uzun yıllar yankılanan fermanında

“Bu günden sonra divanda, dergahda, bargahda, mecliste ve meydanda Türkçe’den başka dil kullanılmayacaktır” demişti.

 “Güzel Türkçemiz yozlaşıp, bozuluyor”

 Başkan Altınok Öz, dilimizde kullanılan yabancı sözcüklerin artmasından kaynaklı, Türkçe’mizin yozlaşmaya, bozulmaya uğradığını belirtti. Başkan Öz, işyerlerine yabancı isimler verilmesinin yanı sıra, yazılı ve görsel basında yabancı kelimelerin yoğun kullanımıyla, dilin özensiz kullanımının da yozlaşmaya yol açtığını belirterek ulusu oluşturan önemli öğelerden biri olan dilin korunması konusunda herkese görev düştüğünü söyledi. Kartal Belediye Başkanı Op.Dr.Altınok Öz, Atatürk’ün “Ülkesinin yüksek istiklalini korumasını bilen Türk milleti, dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır” sözünü anımsatarak “yurttaşlarımızın Dil Bayramını bu bilinçle kutluyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2010, 06:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17