Vatandaşlara ev sahibi olma fırsatı...

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nden Vatandaşlara damlaya damlaya ev sahibi olma fırsatı.

Vatandaşlara ev sahibi olma fırsatı...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut edinmeyi kolaylaştıran TOKİ ve Emlak Konut GYO ortaklığıyla İstanbul’da hayata geçirilecek Gayrimenkul Sertifikası’nın tanıtım toplantısında konuştu: “Damlaya damlaya ev olur” diyor, milletimizin en büyük hayallerinden birini daha gerçeğe dönüştürüyoruz. Birikimi olmayan vatandaşlarımızın çok cüzi miktarlarla ev sahibi olmalarını sağlayacak çok büyük bir adım atıyoruz. Gayrimenkul Sertifikası vatandaşlarımızın küçük birikimlerle büyük hayallere ulaşmasını sağlayacak bir yatırım aracıdır. Yani bu sertifika, gayrimenkul projelerine küçük paylarla ortak olmanızı sağlayan, Borsa İstanbul’da işlem gören, hisse senedi gibi alınıp satılabilen bir enstrümandır. Bu yatırım aracını ilk etapta Başakşehir’deki Damla Kent Evleri ile hayata geçiriyoruz." Dedi.

ORTAK SATIN ALMA İMKANI

Sertifika modelinin ortak konut alımına da imkan sunduğunu belirten Bakan Kurum “Bu sistemde paylı mülkiyet imkanı da var. Yani, iki ya da daha fazla kişi, sertifikalarını birleştirerek aynı konuta ortak olabiliyor. Tapuya isimleriniz, hisseleriniz oranında yazılıyor” dedi.

GAYRİMENKUL DEĞER ARTIŞINDAN FAYDALANMA AVANTAJI

Sertifika ile yatırım modelinin konut sahibi olmanın yanı sıra konut satın almadan gayrimenkul değer artışından yararlanma avantajı sunduğuna da dikkat çeken Bakan Kurum “Bu sertifikalar, sadece ev sahibi olma fırsatı sunmuyor; bununla beraber gayrimenkul değer artışlarından da faydalanmanızı sağlıyor. Borsa İstanbul’da işlem gördüğü için, istediğiniz zaman satabiliyorsunuz. Satış emri verdiğinizde, sertifikalarınız o günkü borsa fiyatından satılıyor ve paranız hesabınıza yatırılıyor” açıklamasını yaptı.

“BU PROJE, KİRA FİYATLARINI DÜŞÜRME AZMİMİZİN BİR KANITIDIR”

Bakan Kurum, Gayrimenkul Sertifikası’nın vatandaşın uygun maliyetlerle güvenilir konuta ulaşması için atılan güçlü adımlardan biri olduğuna vurgu yaptı: Şunun altını önemle çizmek isterim. Bu proje sadece bir yatırım aracı değildir. Bu proje kira fiyatlarını düşürme azmimizin bir kanıtı milletimizin yuva hayalini gerçeğe dönüştürme sözümüzün de bir ispatıdır. Onun için damlaya damlaya yuva olur diyoruz ve biz bu damlaları birleştirerek vatandaşımızın hayallerini gerçeğe dönüştürmekte kararlıyız. Bu yüzden biz her bir vatandaşımızın yüzündeki tebessümü görmek çocuklarımızın güvenle büyüyebileceği bir yuvaya kavuşmasını sağlamak için hep birlikte durmadan duraksamadan çalışacağız. Bu yolda TOKİ’mizle Emlak Konutumuzla ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla, paydaşlarımızla omuz omuza vererek milletimizin yanında zor gününde de, iyi gününde de olmaya devam edeceğiz.

TOKİ BAŞKANI SUNGUR: HER SERTİFİKA ZAMANLA BİR DAİREYE DÖNÜŞECEK

Toplantıda konuşan TOKİ Başkanı Levent Sungur, sürdürülebilir yeni bir modeli TOKİ ve Emlak Konut tecrübesiyle hayata geçireceklerine vurgu yaptı: Vatandaşlarımız bu model ile konut piyasasının sağladığı avantajlardan faydalanarak hem konut alabilecek hem de birikimlerini piyasa şartlarında faizsiz olarak değerlendirebilecektir. Diğer bir ifade ile küçük birikimlerle vatandaşlarımız, büyük bir projenin her metrekaresine ortak olabilecek, her bir sertifika zamanla bir daireye dönüşecektir. Yani damlaya damlaya ev olacaktır. Bu modelin kamu eliyle ve özellikle de TOKİ ve Emlak Konut gibi güçlü iki kurum üzerinden yapılması, yatırımcı açısından güven ortamını pekiştirecek ve daha avantajlı hale getirecektir.



EMLAK KONUT GYO GENEL MÜDÜRÜ YILMAZ HALKA ARZ TAKVİMİNİ AÇIKLADI

Damla Kent Evleri Projesi’nde 62 metrekarelik 1+1 daireler için 631 bin 516 adet sertifika, 88 metrekarelik 2+1 daireler 863 bin 276 adet sertifika biriktirmek gerekiyor. Emlak Konut GYO  Genel  Müdürü Yasir Yılmaz projeye ilişkin sertifikaların 4-8 Ağustos tarihleri arasındaki halka arz edileceğini açıkladı: Vatandaşlarımız halka arz döneminde Halk Yatırım, Ziraat Yatırım, Vakıf Yatırım ve aracı kuruluşlar üzerinden talep ederek satın alabilecekler. Halka arz sonrası gayrimenkul sertifikası Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak. Gayrimenkul Sertifikası’nda üç ayrı modelle işlem yapılabilecek. Asli Edim yönteminde yeterli sayıda sertifika biriktiren yatırımcılarımız projeden doğrudan konut sahibi olabileceği gibi arkadaşlarıyla bir araya gelerek ortak bir alım da gerçekleştirebilecekler. İkinci olarak Tali Edim yönteminde konut sahibi olmayı tercih etmeyen yatırımcılarımız projedeki gayrimenkullerin değer artışından şeffaf bir biçimde faydalanarak bu getiriyi nakde çevirebiliyor olacaklar. Üçüncü yöntemde ise Borsa İstanbul'da işlem gören sertifikaların değer artışından faydalanmak isteyenler sertifikalarını yatırım hesabı üzerinden kolaylıkla alıp satabilecekler.

Güncelleme Tarihi: 24 Temmuz 2025, 19:33

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17