Kubilay Salihvatandaş "Belediye Başkanı 60 Daireyi Neden Gözden Çıkarıyor?"

Kubilay Salihvatandaş'ın Mecliste "5 Milyon Hibe" söylemi dikkatlerden kaçmadı.

Kubilay Salihvatandaş "Belediye Başkanı 60 Daireyi Neden Gözden Çıkarıyor?"

Kartal Belediyesi 2017 yılı Temmuz ayı 3. bileşiminde gündem dışı söz alan Kartal Belediyesi Ak Parti Meclis Üyesi Kubilay Salihvatandaş rakkamlarla konuşup, bilgilenmelerde bulundu.

Salihvatandaş "Sayın Başkan değerli Meclis Üyeleri hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 

Soğanlıkta Neler Oluyor?

İmar komisyonu üyesi olarak söz aldım. Soğanlıkta bulunan 187, 190, 192 parsellerle ilgili daha önceki zamanlarda da önümüze getirilen bir teklif bu ay tekrar meclisimize geldi. Bununla ilgili belli çalışmalar gerçekleştirdik. Çalışmalar doğrultusunda imar komisyonu raporu hazırladık. İmar komisyonu raporumuzda da bu teklifin reddi ile ilgili bir rapor hazırlandı. Burada bir bilgilendirme sunmak istiyorum sizlere bu elimde görmüş olduğunuz imar planına göre şuan gidip vatandaşlar imar durumu alsalar 99.700 metrekare bir inşaat yapacaklar. Başvuru yapacaklar, projelerini hazırlayacaklar 99.700 metrekare inşaat yapacaklar. 

İlk etapta vatandaşlar burası ile ilgili tadilat yapacaktılar. Tadilata da bir hesap yaptık bu alandan bir yol geçiyor ortada görmüş olduğunuz yol kaldırılıyor. Bu Haziran Meclisinde vatandaş talebi olarak elimize ulaştı. Buradaki imara baktığımız zaman 105.490 metrekare yer var. Yani matematik hesabına göre 5.781 metrekare imar açığı olmuş oluyor burada başka bir deyişle 100 metrekareden hesaplarsak 57 adet ekstradan daire ediyor. 

Bu Haziran meclisinde geri çekildi. Akabinde Temmuz meclisinde de vatandaşların talebi imar komisyonunda belli düzeltmeler yapıldı. Bu düzeltmeler doğrultusunda da buradaki imar 104.700 metrekare oldu. Yani 5.092 metrekare başka bir deyişle de 51 tane daire artmış oldu. 

Belediye Başkanı 60 Daireyi Neden Gözden Çıkarıyor?

Sayın Belediye Başkanımız geçen gün bir demeç verdi. Dedi ki kentsel dönüşüme çok önem veriyoruz. Kentsel dönüşüme verdiğim önem doğrultusunda hep kamuya bir şeyler kazandırıyorum. Burada ki matematik hesabı ortada 3 tane tadilat var bu 3 tadilat arasında birinde 60 tane birinde 51 tane daire artıyor. 

Ben şunu sormak istiyorum burada yapılan tadilat neticesinde bırakın mevcutta fabrika olan, boş alan olan içerisinde konutların olmadığı, vatandaşların yaşamadığı, kentsel dönüşüm kanununun ruhu ile ilgili oradaki dönüşüme bir fayda olmayacak şekilde neden biz buraya ekstradan 3 tane daha yapalım? Buraya imar artışı neden yapıyoruz?

Burada görmüş olduğunuz planda gördüğünüz bir yol düzeneği var ulaşım anlamında bu ulaşım anlamındaki yol düzeneğini neden bozuyoruz?

İmar komisyonu raporumuzu bunun reddi doğrultusunda hazırladık ama şuan oylamada bunun sonucu ile ilgili bilgi alacağız. 

Akel Bloklarına 5 Milyon Hibe!

Tabii bu konunu dışında başka bir konumuz daha var. Bu çok önemli bir konu Akel Blokları ile ilgili bir proje var bunun yenilenmesi ile ilgili bilginiz vardır. Kartal Esentepe de bu Akel Bloklarının belediyeden satın almaları var. 

Akel Blokları gidip Milli Emlak’a başvuru yapmış. Demiş ki biz Milli Emlak’ın burada bulunan arazilerini satın almak istiyoruz. Milli Emlak gitmiş demiş ki öncelikle gidip Belediyeden satın al biz size daha sonra satış yapalım. Milli Emlak buranın bedeli kaç lira demiş 3.750 lira demiş. 

Belediyeye gelip belediyeye başvuru yapmışlar biz burayı almak istiyoruz. Bu satışlarla ilgili olağan bir süreç Belediyede bunu 3 bin liraya satıyoruz demiş. Normalde metrekare olarak baktığımızda biri 3 bin, biri 3.750 çok fazla bir bedel, çok fazla bir rakam gibi gelmiyor ama 750 lirayı yani aradaki farkı 6.425 metrekare ile çarpıyorum belediyenin eski para ile 4 trilyon yeni para ile 4 milyon 800 bin lira zarara uğradığını görüyorum. Yani Milli Emlak satış beledi Belediye ile arasındaki fark yaklaşık 5 milyon biz Milli Emlak’ ın satış bedelini almıyoruz. Kendimiz bir bedel uyduruyoruz. Bu uydurduğumuz bedelden 5 milyon zarar ediyoruz. 

Sadece Belediyenin satışından vatandaşın kazandığına bakalım. Vatandaş 6. 425 metrekare de 2,5 emsalde 16 bin metrekare kazanıyor 16 bin metrekarede 160 tane daire yapıyor. 16 bin metrekareye karşılık 19 milyon para veriyor. Yani yaklaşık 1.100-1.200 lira metrekarede geri veriyor bunu maliyetin üzerine koyduğumuzda satış bedelini çıkardığımızda vatandaşın buradaki karı yaklaşık 55 milyon lira.

Bir projede vatandaşa 50 milyon kazandırıyoruz. Başka bir projede vatandaşa 160 daire kazandırıyoruz. 

Ben buradan sormak istiyorum buradaki kentsel dönüşümlerde Belediye ne kazanıyor ben bunu çok merak ediyorum?

Bununla ilgili bir tarafta 5 milyon zarar, bir tarafta 55 milyon zarar, bir tarafta yaklaşık 57 tane daire veriyoruz. Bunları buraya plan tadilat diye geçiyoruz. Ben şehir plancıyım bu şekilde buraya gelmesinin sonu nedir çok merak ediyorum. Beni dinlediğiniz için çok teşekkür ediyorum." Diyerek sözlerini sonlandırdı. 

Güncelleme Tarihi: 15 Temmuz 2017, 01:14

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17