Chp Kartal kongresinin gerçek aktörleri kimler?

Son zamanlarda CHP tabanında merak edilen soru; Delege seçimlerinde etkenler CHP'ye ne kadar zarar verir?

Chp Kartal kongresinin gerçek aktörleri kimler?
banner46

Aytekin Yaşar-İlçem

Mahallelerde yapılan kongre delegeleri belirleme seçim sonuçlarında kongrenin gerçek aktörlerinin kimler olduğu ve gerçek niyetlerinin ne olduğu ayan beyan ortaya çıktı. Kalemimiz satılık olmadığından ve satın almaya kimsenin de gücü ve cesareti yetmeyeceğinden haberlerimizde ve yahut köşe yazılarımızda daha objektif olabiliyoruz.

***

Görünen o ki Chp Genel Başkanı Kılıçdaroğlu' nun adalete, hak ve hukuka verdiği önem, kendi partisi yönetiminde ki Kartal Belediyesine uğramamış veya belediye başkanı ve talimatlarını uygulayan kadrolarında karşılık bulamamıştır. Hatırlayalım. Kılıçdaroğlu CHP’li belediye başkanlarıyla bir araya gelmiş ve delege seçimlerine müdahale etmemelerini söylemişti. Parti kulislerinde konuşulan iddialar da ise; "Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatı Kartal da çiğnenmiştir." Söylemleridir.

***

Neden mi? Parti üyesi olmayan Kartallıların dahi konuştuğu, birinci aktör başkan Altınok Öz' ün, kongreye dönük talimat vererek müdahil olması iddialarıdır. Partililer tarafından konuşulan her sohbetin başında gelen ikinci aktör ise Kartal Belediyesi Başkan yardımcısı Mustafa Fehmi Okaydır.

Kimdir Mustafa Fehmi Okay? Ne zaman Kartal’a geldi? Hangi görevlerde bulundu ve bulunuyor?

Google’a göz attığımızda hakkındaki tüm bilgiler karşımıza çıkıyor. Mayıs 2014 de özel kalem olarak geldiği Kartal Belediyesi’nde Kasım 2015 de geldiği görevini belediye başkan yardımcılığı ile taçlandıran, aynı zamanda Türk siyasetinin tanınmış simalarından Hakkı Süha Okay’ın kardeşi. Bu sayın belediye başkan yardımcısı asli görevini bir kenara bırakıp kongreye direkt her türlü müdahalede bulunmuş ve parti teşkilatında “Memur-Başkan yardımcısı örgütü dizayn ediyor” iddiasıyla, tepkilerine mazhar olmuştur.

***

Bununla da yetinmeyip belediyede çalışan partili personeli nezaketine yakışır şekilde uyardığı, uyarılarını dikkate alanların çalıştığı yerin dünyada cennete, aksi yönde davrananların çalıştığı yerin cehennem olacağını yine kendine yakışır şekilde ifade ettiği iddiaları, bize ulaşan bilgiler arasında. Belediye çalışanı olmayıp odasına davet edilenlere ise tüm sorularının ortadan kalkacağı müjdesini verdiği, yada olmayan sorunların olabileceği imalarında bulunarak görüşmelerini sürdürdüğü iddiaları da mevcut duyumlarımız arasında.

***

Tabii ki üçüncü-dördüncü-beşinci-altıncı ve yedinci aktörleri de var bu kongre döneminin. Bu aktörlerin bir kısmının işi kamu imkânlarını kullanarak ayağına getirttikleri partililere iş aş vaatlerinde bulundukları parti tabanında konuşuluyor. Hatta listelerde adam değiştirmek, listelerden adam çıkarttırmak, mahalle seçimleri öncesi kültür turları adı altında geziler düzenlemek gibi meziyetlerinin yanı sıra belediye meclis üyeliklerini şimdiden vaat ederek belediye başkanının listelerine biat ettirmek gibi iddialar da yok değil.

Diğer aktörler ise siyasetteki varlığını göstermek, delege payından kendine düşen kısmıyla masada pazarlığa oturma gücünü arttırma çabasında.

***

Kartal kamuoyunda ise özellikle zafer nidaları atanlara, kongreyi almamız garanti sarhoşluğu içinde olanlara karşı, mevcut ilçe başkanı Erdal Kıskanç'ın yeniden ilçe başkanı seçilebilmesi için önemli sayıdaki delegeden destek alacağı yönünde genel görüşte hâkim.

***

Ya Özbey Pekşen’in aniden hem de delege seçimlerinin olduğu günlere işten çıkartılmasına ne demeli? Özbey Pekşen’in işten çıkartılması parti tabanında Tsunami etkisi yapmıştır. Sosyal medyadan Pekşen’e destek, belediye başkanına ise tepkilere neden oldu. Delege seçimlerine adeta kurban edilen Pekşen ile “Bize uymazsanız işten çıkartırız” korkusu verilmiştir partililere.

İşte Pekşen olayı ve yankılarından bazıları;

***

***

Delege seçimi belediye başkanı için çok önem arz etmektedir. Neden mi? Çünkü Belediye başkanı kendi güdümünde bir ilçe başkanı istemektedir. Delegeler istediği gibi olduğunda iki mesaj vermiş olacaktır. Birinci mesajda “Bakın ilçe başkanını nasıl devirdim?” diyecektir. İkinci mesajda ise yaklaşan yerel seçimlerde “belediye başkan adayı benim” mesajı verecektir. Bir başka gerçek ise, Belediye başkanı Sayın Öz’ün Esas Holding olayında dik duruş sergileyen ilçe başkanı ve bazı ret oyu veren meclis üyeleri işine gelmemektedir. Yani dizayn edeceği ve “emret başkanım!” diyen bir ilçe başkanı ve meclis üyeleri istemektedir.

***

İşin özeti şudur; Partiler demokratik bir şekilde delege seçimine giderler. Gitmeleri de gayet normaldir. Lakin delege seçimi partinin daha güçlenmesi için yapılan bir çalışmadır. Bu seçimler nasıl olmalıdır? Tabii ki adil ve eşit bir şekilde olmalıdır. Partiye zarar vermeyecek bir şekilde olmalıdır. Kartal'da delege seçimleri sonucu konuşulan ve yazılanlar ise delege seçiminin adil ve eşit olmadığı yönündedir.

***

Bütün bu olanlardan sonra insanın aklına şu soru geliyor.

Chp için hedef 2019 seçimlerinde yerelde ve genelde iktidar olmak mıdır? Yoksa yerel seçimin kaybedilmesine sebep olmak ve genel seçimde iktidar olmayı ıskalatmak mıdır? Etkileri zamanla göreceğiz.

Sağlıcakla kalınız…

Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2017, 12:25

Aytekin Yaşar

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17