Gazetemizin araştırmacı ve tecrübeli yazarlarından Necdet Türküzel'in 13 Şubat 2012 tarihinde köşesinde yazdığı yazısında Kartal'lı kahraman İbrahim Pekin'i hatırlatması Kartal Belediyesini harekete geçirdi.
Kartal Organik Pazarı'nda bulunan Çanakkale savaş malzemeleri müzesinde Kartal'lı kahraman İbrahim Pekin'i anlatan tanıtım panosu teşhir edildi. Belediye Başkanı Altınok Öz'le, Necdet Türküzel bu günün hatırasına resim çekildiler.
NECDET TÜRKÜZEL'İN O YAZISI;
Bu kişiyi, konuyu işlersen ilgilenirim dediği için, Kartal Belediye Başkanımız sayın Altınok Öz’e hitaben yazıyorum
I.Dünya savaşında gölgede kalan kahramanlardan biri Kartal’lı İbrahim Pekin.Aynı zamanda Kaynakçıların piri. Piyasada yetişmiş birçok kaynakçının ustası.
Tarih 13 Aralık 1914. Mesudiye zırhlımız, Çanakkale Boğazında bir İngiliz B-11 Denizaltısı tarafından iki torpille yaralanıyor, su alan zıhlı tumba oluyor. Fakat sığ suda olduğundan tam batmayıp, karinası ters dönmüş vaziyette su üstünde kalıyor. 35 kişinin şehit olduğu İlk şaşkınlıktan sonra gemidekiler karaya çıkarılmış, geminin ikinci kaptanı Üsküdar’lı Rıfat bey, mekanı terk etmeden önce son bir kontrol yaparak elindeki demir ile vurup, kimse var mı diye bağırıyor. İçeriden, Efendi Kaptan kurtar bizi ben İzzet çavuşum diye bir nida duyunca, zar zor yaptığı konuşma ile 8 subay 4 er 12 kişinin bölmede sıkıştığını anlar ve moral vermek için bağırır, “merak etme evladım sizleri kurtaracağım.” Kurtaracaktır da, elinde bu çelik yığınlarını kesecek tırnaklarından başka bir şey yoktur. Çeliğin kesilmesi için Asetilen kaynağına ihtiyaç vardır ve bu, Çanakkale’de bulunmamaktadır. Zaman gemidekilerin aleyhine işlemektedir.Acilen İstanbul’da İstinye Doglarına telgraf çekilip Asetilen Kaynağı istenir. Bu ara da gemiden kurtulan gemiciler vardiya usulü, burguların yardımı ile bölmede küçük delikler açılmayı başarır ve bu deliklerden giren hava ve buradan hortumla verilen su ile kazazedeleri hayatta tutulmaya çalışırlar.
Batma olayından 36 saat sonra İstanbul’dan Samsun römorkörü ile gönderilen Asetilen Kaynak ustası İbrahim efendi, Mesudiye’nin enkazına ulaşır.İbrahim efendinin elindeki cihaz Bahriye Nezaretinin emrinde çalışan İngiliz subaylarının ülkelerine dönerken ambarda bıraktıkları tek oksi-asetilen kaynak makinesi olup, İbrahim efendi de kendi merakı ile kaynak takımı ile çalışmayı öğrenmiş ve ilk Türk kaynakçısı olmuş kişidir.
İbrahim efendi, seslerin geldiği bölümde çift katlı zırhta bir insanın geçeceği kadar delikler açar, buradakiler kurtarılıp hastaneye yollanır. Fakat İbrahim efendinin görevi bitmemiştir. Kendisine geminin 42 topunun cephanesinin bulunduğu bölümünde kesilmesi emri verilir. Çıkarılması gereken cephanenin açık mı kapalımı olduğu bilinmediğinden, en ufak bir kıvılcımın cephaneyi havaya uçurma riski büyüktür. Bu durumda zekasını kullanan İbrahim efendi, keseceği bölmenin etrafını bir çuval döküm kumu ile çevirip içini su ile doldurarak, kesme işini su içinde gerçekleştirir. İşin bitiminde yapılanın ne kadar tehlikeli olduğu anlaşılır. Çünkü Cephane açıktadır. Cephane taşınırken, başka bölümlerde araştırama yapan İbrahim usta bu sefer kendisi bir süre gemide mahsur kalmasına rağmen asetilen kaynağı sayesinde kurtulmayı başarır.
OSMANLI’NIN TEK KAYNAK USTASI İBRAHİM PEKİN
Çiftçi Hamdullah bey’in oğlu olan İbrahim Pekin 1885-1886 yılında KARTAL dolaylarında OBE köyünde doğar. O zaman ki, Bahriye Tersanesinde çırak olarak çalışmaya başlar ve İngiliz’ler tarafından bırakılan bir adet oksi-asetilen kaynağını kullanır. 17 sene burada görev yaptıktan sonra, önce İstinye Tersanesinde, daha sonra da, Kalafat yerinde dükkan açarak, emekli olduğu 1958 yılına kadar mesleğini sürdürür. İstanbul piyasasının en eski kaynakçıları İbrahim Ustanın yanında yetişmiştir. İbrahim Pekin, Türk kaynakçılarının piri, ustaların ustasıdır.
Bu konu vesilesi ile, Mesudiye zırhlısında şehit olan askerlerimizi minnet ile anarken, İbrahim Pekin gibi savaşın gölgesinde kalmış nice kahramanlarımıza sevgi ve saygılarımı yolluyorum.
Necdet TÜRKÜZEL
Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2012, 20:41