Kartal MHP İlçe Başkanı Metin ÖZÜPEK'in Basın Açıklaması

Kartal MHP İlçe Başkanı Metin ÖZÜPEK'in Basın Açıklaması

20 Ocak (Yanvar); Azerbaycan Türk’ünün Kahramanlık Destanı...
 

AĞLA KARANFİL AĞLA

Azerbaycan derd içinde boğulmuş
Sevenleri diyar diyar kovulmuş
Ağla şair, ağla yurdun dağılmış
Nerde kopuz, nerde kırık keman hey!
Nerde büyük vatan, nerde Turan hey!..

 Bundan 21 sene önce Azerbaycan’da kutsal bir bağımsızlık mücadelesi verildi ve dünya tarihine geçecek bir kahramanlık destanı yazıldı. Sokaklara dökülen Azerbaycan Türkü, tüm dünyaya “Azadlık”,”Ya Azadlık YA Ölüm”, “Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez” diye haykırdı.

20 Ocak 1990; Sovyet Ordusu’nun Bakü’ye girişi, 1988’de Karabağ’daki Ermeni bölücü hareketi ve Ermenistan’ın bu bölgeyi kendi kontrolü altına almak için çabalar göstermesi sırasında Azerbaycan halkının kendi vatanını savunma amacıyla giriştiği ve süreç içinde Moskova’dan bağımsız olma mücadelesine dönüşen siyasi gelişmelerin içinde önemli bir dönemeçtir. 20 Ocak’ta Sovyet Ordusu’nun Bakü’deki katliamı, Azerbaycan Türk’ünün bağımsızlık mücadelesini bastırma, önderliğini Ebülfeyz Elçibey’in yaptığı Azerbaycan Halk Cephesini yıldırma ve faaliyetlerine son verme girişimidir.

Aralık 1989'da AHC Azerbaycan'da fiilen iktidarı ele geçirmiştir. Ülkedeki fabrikalarda uzun süreli grevlerin yaşanması ve ulaşım sisteminin durma noktasına gelmesi Sovyetler Birliği'nin yalnız Azerbaycan'da değil, bütün Güney Kafkasya'da ekonomik ve siyasi kontrolünü zayıflatmaya başlamıştır. 2 Aralık'ta da AHC Sovyetler Birliği'nden ayrılacaklarını ve bağımsız Azerbaycan için mücadeleyi başlattıklarını açıklamıştır.
AHC ile birlikte Azerbaycan'da komünist yönetime karşı örgütlü mücadelenin başlaması, Azerbaycan Komünist Partisi Lideri Abdurahman Vezirov'a karşı parti içindeki muhalefetin Moskova yönetimini kışkırtması, Dağlık Karabağ olayları ve Azerbaycan'dan çıkartılan Ermeniler yüzünden ülkede siyasi gerilimin artması ile birlikte 15 Ocak 1990'da Moskova yönetimi Dağlık Karabağ ve bazı bölgelerde sıkı yönetim uygulamaya karar vermiştir. 19 Ocak'ta da Bakü'de sıkı yönetim ilan edilmiştir. Bu sıkı yönetimden hemen sonra halkın bu karara uymaması, Bakü'de Ermenilere zulüm yapıldığı iddialarının ortaya atılması, AHC'nin iktidarı ele geçirmesi ve Sovyetler Birliği-İran sınırının açılması gerekçe gösterilerek
20 Ocak'ta Sovyet ordusu Bakü'ye girmiştir. Azerbaycan'da iktidarı tekrar ele geçirmek isteyen Sovyet Ordusu'na direniş sonucunda resmî açıklamalara göre 143 kişi ölmüş, 750 kişi yaralanmış, 400 kişi gözaltına alınmıştır. Hayatını kaybedenlerin cenazeleri, 22 Ocak’ta yaklaşık 1,5 milyon kişinin katılımıyla düzenlenen törenle kaldırılmıştır. Cenazelerin defnedildiği yer de bugün “ŞEHİTLER HIYABANI” olarak Azerbaycan halkının en çok ziyaret ettiği kutsal bir mekân olmuştur.

Bazı kalp gözüyle de görebilenler bizzat anlatır, bu şehitler hıyabanına  geceleri büyük ışık parıltıları görülüp. O ışıklar şehitlerimizin aziz ruhlarıdır ve inanıyoruz ki, biz her ne zaman yeniden bir savaşa girsek o kefensiz şehitlerimiz de; vurulup tertemiz uzandıkları günkü esvablarıyla yanımızda (bizimle omuz omuza) kâfir düşmanlarımıza karşı yeniden savaşacaklardır.

20 Ocak, (Yanvar) Katliamı’nın, yani 30 bin kişilik Rus ordusunun Bakü sokaklarına gece yarısı tanklarla girdiği ve Azerileri acımasızca katlettiği kanlı günün yıldönümüdür.

Yanvar Katliamı, dünya kamuoyunda bir ‘iç mesele’ olarak görüldü ve tepki gösterilmedi. Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesini acıyla gölgeleyen katliam, ne yazık ki yaklaşmakta olan savaşın ve daha acımasız bir katliamın, Hocalı Katliamı’nın habercisi oldu.

Silahsız sivillerin katledildiği Yanvar ve Hocalı katliamları, Azerbaycan’ın bağımsızlık mücadelesinin unutulmaz acıları olarak tarihin sayfalarında yerini aldı. Olayların yerinden ederek evsiz bıraktığı Azerbaycan Türkleri; Bakü’de çadırlarda, barakalarda, yük vagonlarında yaşam mücadelesini sürdürüyorlardı. Dünyanın duymadığı sessiz çığlıklar, Azerbaycan halkının kulaklarında yankılanmaya devam ediyor.

Vatanını canından aziz bilen, bedenini siper ederek Azerbaycan Türkü’nün bağımsızlık yolunu açan vatanperver insanlar uyuyor Şehitler Hıyabanı´nda.
Onlar ölümden korkmadılar, ölümün üzerine yürüdüler, öleceklerini bile bile.
Onlar için VATAN, MİLLET, AZADLIK her şeyden önemliydi.
Ülke topraklarının yüzde 25’inde hala Ermeni işgalinin sürmesi dolayısıyla, 21 yıldır endişeli, heyecanlı, ıstıraplı Şehit Ruhu…
O soğuk Ocak gecesi verilen canlar, Azerbaycan için son değil bir başlangıç olarak tarihe geçtiler.
Bizde Kartal Milliyetçi Hareket Partisi olarak, 20 Ocak 1990 da komünist Sovyet yönetimi tarafından hunharca katledilen bütün soydaşlarımıza Cenab-ı Haktan Rahmet dileriz.
Şehitlerimizin mekanı cennet olsun inşallah.Elçibey ve gönüldaşlarının kabirleri nurla dolsun. (amin)

H.METİN ÖZÜPEK

MHP KARTAL İLÇE BAŞKANI

Güncelleme Tarihi: 20 Ocak 2011, 07:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17