Evlilik ve Aile Hayatı

Muhakkak ki aile toplumun özüdür. Aileler huzulu ise toplumda huzurlu, aileler problemli ise toplumda problemlidir. Bu münasebetle aile yapısı sağlam olan bir toplumda genelde huzur ve saadet vardır. Milletlerin kalkınması sadece ekonomik güç ile olmaz. Devletin gelişmesi ve milletin kalkınması ancak millî ve manevî değerlerine bağlı, eğitimli aileler ile mümkündür.
*
Hz.Allah bekarların evlendirilmesini emir buyuruyor ve evlenenleri de kendi lutfuyla zenginleştireceğini vadediyor Kur'anda... Hz.Peygamberimiz ise: "Kişi evlendiği vakit dininin yarısını tamamlanmış olur, artık geri kalan yarısında da Allah'a karşı gelmekten sakınsın." (Acluni, keşfü'l-hafa, 2/239) Evlilikte buna benzer daha birçok hikmetler vardır.
*
Rum suresi 21. ayet-i celilesinde Cenab-ı Hak: "İçinizden kendileri ile huzura kavuşacağınız eşler yaratıp aranızda sevgi ve rahmet var etmesi onun varlığının delillerindendir. Bunda düşünenler için dersler vardır." buyurmakta ve evliliğin daha nice hikmetlere vesile olduğunu gözler önüne sermektedir.
*
Aile çok önemli bir müessesedir, bu münasebetle nikahın şakasıda ciddidir denir. Allah'ın huzurunda nikah bağı ile birbirine bağlanan ve bir arada yaşayan çiftlerin huzur ve selameti için, evlilik öncesi ve evlilik suresince uymaları gereken önemli bazı hususlar vardır.
*
Evlenecek çiftlerin birbirini görmesi tabiki çok önem arz eder. Evlenecek kişiler birbirini görmeli ve tanışmalıdır. Ancak bunun da İslam'a göre belli başlı bazı usulleri ve kuralları vardır. Tanışalım, arkadaş olalım derken henüz nikahsız olan kişilerin evli çiftler gibi yakınlaşması, flört etmesi, dini anlayışa göre bu hiç de uygun bir durum değildir.
*
Birbirini gören ve fiziki olarak beğenen taraflar, birbirlerini araştırmalı ve soruşturmalıdır. Hz Peygamberimiz bu hususta bizlere şöyle yol gösterir:  "Bir kadın dört şeyi için nikah edilir; malı, güzelliği, soyu ve dini için..." (Müslim, Nikah, 53) Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bize aile saadetini temin için dindar olanı tercih etmemizi tavsiye etmektedir. Zira güzellik bir gün solar, öyle bir zaman olur ki mal tükenir. Lakin ahlak ve din asla solmaz, tükenmez bir güzelliktir. Bu anlatılan tarzda seçici olmak, hem kadın hem de erkek için gereklidir.
*
Evlilik öncesinde kısa bir dönem
de olsa nişanlı olmak evlenecek çiftlerin ve karşılıklı iki ailenin birbirine daha iyi tanıyabilmesi açısından çok önemlidir. Nihaî olarak evlilik kararı alan kişilere, ebeveyn tecrübelerini aktarmalı, bu hususta evlenecek çiftlere güzel nasihatlerde bulunulmalıdır. Hz.Resulullah kızı Fatıma'yı evlendireceği zaman: "Ya Fatıma! Sen onun cariyesi olursan, o da senin kölen olur..." ifadesi bu hususta çok güzel bir nasihattir. 
*
Evlilik büyük bir nimet, onu ömür boyu idame ettirebilmek ise çok büyük bir maharettir. Bunun içinde karşılıklı sevgi ve saygı şarttır. Sevgi ve saygının olduğu yerde sabır ve sadakat olur. Böyle bir yuvada huzur olur, birlik olur. Gönüller bir olunca da samanlık seyran olur...
*
İslam göre erkeğin de, kadının da aile içinde belli başlı bazı vazifeleri vardır. Feminist yaklaşımla bu vazifeler bazen birbirine karıştırılmakta ve buda aileler arası bazı şiddetli geçimsizliğe  sebep olmakta ve bu sebeple nice yuvalar dağılmaktadır. Hz.Peygamberin mutlu aile hayatının da anlatıldığı ve evlilikle alakalı nice konuların işlendiği aile ilmihalleri mevcuttur. Evlenecek olan gençlerin evlilik öncesi bu gibi bazı kitapları okuması, aile mutluluğu için çok faydalı olacaktır...
*
Toplumun huzuru ailede, ailenin huzuru ise islamdadır. Bu huzuru elde edebilmenin yolu da islamî bir hayat sürmekten geçmektedir.  Namaz kılınan, Kur'an okunan bir ev ile, kur'an okunmayan namaz kılınmayan bir ev bu hususta müsavî değildir. Günümüzde evliliğin anlatıldığı ve öğretildiği ne bir okul vardır, ne de bir ders malesef...
*
Evlenen çiftler zaman içerisinde acı ve tatlı tecrübelerle evliliğin inceliklerini öğrenmekte, öğrenemeyenler ise malesef boşanmaktadır. son yıllarda yapılan araştırmalara göre evlenen her beş çiftten biri evliliklerinin ilk iki yılında boşanmaktadır. Bu durum bize anlatılanların ne kadar da önemli olduğunu göstermektedir öyle değil mi?
YORUM EKLE

banner17