Asıl olan insan doğmak mı, yoksa insan olmak mı?

İslam dininin ana kaynağı olan Kur'an'da insanlara, bazen inançlarına göre; Mümin münafık ve kafir olarak hususi sıfatlarla hitap edilir. Bazı ayetlerde de umumi manada "Ey insan" diye muhatap alınır insan.
-
Kur'an; ölüye rahmet, diriye ise hem rahmet, hem de şifa kaynağıdır. Kur'an insan içindir, misaller insanıdır. İnsanın nasıl yaratıldığı, nasıl bir varlık olduğu anlatılır Kur'an'da. Yüce Mevlâ bu kitapta:
"Gerçekten biz İnsanı en güzel biçimde yarattık." (Tin, 4) diye buyurmaktadır. Ancak yaratılışının gayesini idrak etmeyip, anlamsız ve gayesiz bir hayat süren bazı insanlar ise, insan gibi yaşamı değil, hay..n gibi bir hayatı tercih etmektedir malesef.
-
İnsanlığımızın kıymetini gerçekten biliyor muyuz? İnsan dogduk ama olabildik mi şairin dediği gibi:
Ezelden gelmişiz ruh ve nefis ile 
Bize secde etmiş melekler bile
Bir de kendimize soralım hele
İnsan doğduk ama, olabildik mi?
-
İnsanı yaratan, yoktan var eden ulu Allah, insanı en iyi tanıyan ve bilendir. Bu manada kur'an-ı Kerim'de insanı tanıtan nice ayetler vardır. İnsanın yeryüzünde halife olduğunu, ruhanî ve cismanî olarak mükemmel biçimde yaratıldığını ifade eden ayetler olduğu gibi, nefsine ve şeytanın vesvesesine uyanlar da "nankör" olarak tanıtılır Kur'an'da. 
-
"Muhakkak ki, insan Rabbine karşı pek nankördür." (Adiyat, 6) 
"Allah insanlara karşı ihsan sahibidir. Lakin insanların çoğu şükretmezler." (Bakara, 243) 
-
Milletin malını talan edenler, yetimin hakkını yiyenler, insanların malını gasp edenler, eroin parası vermedi diye anasını babasını öldürenler, küçük yaşta çocukları kaçırıp organ mafyası olanlar, kendine rant sağlamak için güzelim ormanları yakanlar...Evet bunlar da sözde insan ama nasıl insan? Yine şairin dediği gibi:
-
Yedik-içtik, helal-haram bir tuttuk.
Dişe gören ne bulursak hep yuttuk.
Mahşer, mizan, Kur'an, vicdan unuttuk Yollarımız hep zulümde birleşti 
İnsan olmak bu kadar mı zorlaştı?
-
Hz. Peygamberimizin ifadesi ile; Kıyamette boynuzsuz koyun, boynuzlu koyundan hakkını alacak ve Allah'ın adaleti tecelli edecektir. Neticede bu hayvanlar orada toprak olacaktır. Dünyada İnsan doğup, insanca yaşamayan, Hakk'a kulak vermeyenler, Kur'an'a ve Hz. Peygamber'e karşı gelenlerde o gün, hayvanların toprak olmasına imrenip:
-
"Ah keşke ben de toprak olsaydım." (Nebe, 40) diyeceklerdir. Ve o gün bu gibi insanlar, "Ya Rabbi bizi dünyaya gönder sana kul olalım, salih ameller işleyelim diyecekler ve kendi kendilerine hayıflanacaklardır. Şair Orhan Seyfi Orhun bakınız ki, insan doğup insanca yaşamayan insan müsveddelerini nasıl tanımlıyor:
-
İnsan, yaşar üç türlü şu dünyada
Evvela "şunu sevdim, bunu sevdim" diyerek ömrü sevmek de geçer.
Söz de olgunlaşır ondan sonra "şunu yaptım bunu yaptım" diyerek ömrü saymakla geçer.
İhtiyarlıkta tanır dünyayı, "kahpe dünya diyerek, hey gidi dünya diyerek" ömrü sövmekle geçer.
-
İnsanların en seçkini, ve insanlara örnek olanı, tabii ki Allah'ın peygamberleridir. Alemlere rahmet olarak gönderilen Hz Muhammed'i rehber edinen, O'nun izinden giden niceler ölse bile onlar hala bugün insanların gönüllerinde diridirler. Eyüp Sultan ve Aziz Mahmut Hüdayi Hazretleri gibi... Ama İnsan doğup da insanca yaşamayan niceleri de yaşasalar bile insanların nazarında ölüdürler... Vesselam

- - - -

YORUM EKLE

banner17