Esnafın kredi borcu yeniden yapılandırıldı.

Esnafın kredi borcu yeniden yapılandırıldı.
60 bin esnaf ve sanatkârın kefalet birliklerine olan 490 milyon liralık anapara borcunun 215 milyon liralık gecikme cezası siliniyor. Borç tutarı ise 24 ay taksite bölünerek ödenebilecek.
 
Halk Bankası da bu yıl esnafa 6,5 milyar lira kredi kullandırabilecek. Düşük maliyetli bu kredi için hükümet 327 milyon lira ödenek ayırdı. Hazine desteğiyle kredinin yıllık maliyeti yüzde 5-6'ya düşecek.

Kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasının ardından esnafa müjdeli bir haber de kredi borcundan geldi. 60 bin esnaf ve sanatkar ile 120 bin kefilin kredi kefalet birliklerine olan borçları yeniden yapılandırılıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 490 milyon liralık anapara borcunun yeniden yapılandırılacağını belirterek toplamda 215 milyon liralık gecikme cezası borcunun silineceğini açıkladı. Ergün, kooperatiflere olan borçların yeniden yapılandırılarak esnaf için temiz bir sayfa açıldığını vurguladı. Sanayi Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'nin (TESKOMB) çalışmasına göre 31 Aralık 2010 tarihinden önceki borçlar 15 Nisan tarihine kadar başvuru yapılması halinde yeniden yapılandırılacak. Düzenleme kapsamında anapara borcunun üçte birini peşin, geriye kalanını iki taksitle ödeyenlerden gecikme faizi tahsil edilmeyecek.

Borcunu yıl sonuna kadar taksitlendirenlerden yıllık yüzde 5 gecikme faizi alınırken, 24 ay taksit yaptıranlara yıllık yüzde 12 gecikme faizi uygulanacak. Örneğin 10 bin lira anapara ve beş yıllık gecikme cezası olan bir esnafın borcu 20 bin 800 liralık faiz ile birlikte toplamda 30 bin 800 liraya kadar çıkıyor. Esnaf anapara borcu 10 bin lira olduğu için 3 bin 334 lirasını peşin ödediğinde geriye kalan miktarı da peşin ödemeden sonraki iki ay içerisinde eşit taksitte ödeyerek gecikme cezasından kurtulabiliyor. Bu seçeneği tercih eden esnafın kazancı 20 bin 800 lira olacak. Taksitin iki ay üst üste ödenmemesi halinde yapılandırma iptal edilirken, borç eski haline dönecek. Borç yapılandırmasına girilmesi halinde esnafın evi ve işyeri de ipotekten kurtulmuş olacak.

6,5 milyarlık 'krediyi kullanın' çağrısı

TESKOMB aracılığıyla Halk Bankası'nın esnaf ve sanatkâra kullandırdığı düşük maliyetli kredi tutarı her geçen yıl artıyor. Sanayi Bakanı Ergün, 2002 yılında, esnaf ve sanatkârların yüzde 59 faiz oranıyla kredi kullandığını hatırlatarak bunun yüzde 12'lik kısmının Hazine tarafından karşılandığını söyledi. Bu dönemde Hazine faiz oranlarının yarısının karşılanmaya başladığını aktaran Ergün faiz oranlarının da indirilmesiyle birlikte, kredi şartlarında iyileşme olduğunu kaydetti. Ergün, "2002 yılında fiili olarak yüzde 47 faizle kredi kullanan esnaf ve sanatkârlarımız, bugün bir yıldan kısa kredilerde sadece yüzde 5, bir yıldan uzun kredilerde ise sadece yüzde 6 faizle kredi kullanabilmekte. 2002 yılı sonu itibarıyla 63 bin 520 esnaf ve sanatkârın kullandığı kredi tutarı 154 milyon lira iken, bugün itibarıyla 234 bin 680 esnaf ve sanatkâr, yaklaşık 4 milyar lira kredi kullanmıştır. 2011 bütçesi için 327 milyon lira ödenek ayırdığımızı düşünürsek, bu yıl Halk Bankası'nın oluşturacağı potansiyel kredi hacmi 6,5 milyar lira. İhtiyacı olan tüm esnaf ve sanatkârları-mıza, bu imkândan yararlanabileceklerini hatırlatmak istiyorum." diye konuştu.

HAL YASASINA SÜRPRİZ ERTELEME

Sanayi Bakanı Ergün, 26 Mart'ta yürürlüğe girmesi beklenen Hal Yasası'nın uygulamaya girişinin yıl sonuna kadar ertelendiğini bildirdi. Ertelenme isteğinin hal yönetimi ve üretici kooperatiflerinden geldiğini aktaran Ergün, Hal Kayıt Sistemi ile ilgili bilgisayar programlarına ilişkin eğitim talebi olduğunu söyledi. Ergün, "Hal yönetimleri ve üretici kooperatiflerinden Hal Kayıt Sistemi ile ilgili birtakım eğitimlere ve bu sistemlerin hallerde kurulması için kısa bir zamana ihtiyaçları olduğu yönünde talepler geldi. Bilgisayar programları altyapısı, yönetmelikleri yeni tamamlandığı için 26 Mart itibarıyla uygulanmasına hazır olmadıklarını bildirdikleri için hal yönetimlerine, üretici birliklerine bu zamanı tanımak açısından, eğitimlerin tamamlanması, yönetmeliklerin uygulama safhasında daha iyi anlaşılır hale gelmesi için yıl sonuna kadar bir geçiş süreci öngörüyoruz." dedi. (Zaman)

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2011, 07:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17