Tuzla İstiklal Marşımızın Kabulünün 90. Yılını Kutladı

Tuzla İstiklal Marşımızın Kabulünün 90. Yılını Kutladı

İstiklal Marşımızın kabulünün 90. yılı ve Milli Şair’imiz Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 75. yılı dolayısıyla, İdris Güllüce Kültür Merkezinde bir program düzenlendi.

Programa Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Tuzla Cumhuriyet Başsavcısı, okul müdürleri, öğretmen ve öğrenciler ile veliler katıldı.

 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan ve Mehmet Akif Ersoy’un hayatından pasajlar ile  İstiklal Marşımızın yazılış sürecinin anlatıldığı konuşmaların yapıldığı programda sinevizyon gösterileri, Milli Şairimizden şiirler, skeçler ve İstiklal Marşı oratoryosu da yer aldı. Program sonunda, İstiklal Marşımız ve Mehmet Akif Ersoy konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüller verildi.

 Mehmet Akif Ersoy’un hayatı ve kişiliği hakkında bir konuşma yapan Tuzla Anadolu Lisesi Müdürü Osman Kaya şunları anlattı:

 İSTİKLAL MARŞI BİR HAYKIRIŞTIR

“İstiklal Marşımız, topyekun bir yok oluşa gidildiği zannına kapılanlara bir haykırış, bir yol gösteriştir. Her mısrasında imanın, Allah’a olan yakınlığın, ona inananların sonunun asla hüsran olmayacağının ve aydınlık günlerin yakın olduğunun dünyaya ilanının bir destanıdır. Müslüman Türk Milleti’nin çektiği acıların, zulmün ve sonunda azmin destansı anlatımıdır. İstiklal Marşımızın her mısrasında imanın, zafere ulaşılacak tek yol olduğunun coşkusunu hissederiz.”

 AKİF BİR YILDIZDIR

“Akif’i anlamak Akif olanların işidir. O, insanlığa yol gösteren hilale meftun bir yıldız, yaşantısıyla gerçek bir Müslümandı. Yakın tarihimizin en büyük şairi olan Mehmet Akif, müspet ilmi ve ilahiyatı çok iyi bilen, hatimle namaz kıldıracak kadar hafız, Kur’an’ın mealini yazacak kadar alimdi. Okulunda birinci olan bir öğrenci, spor dallarında birinci olan bir sporcu, İstiklal savaşımızın içinde bulunan bir mücadele adamı, düşünce ufku ve ahlak anlayışıyla örnek bir insandır. Hayatında yılgınlığa asla yer vermeyen ve sözünün eri bir şahsiyetti.

 MİLLİ DURUŞUN SİMGESİ

“Milli Şairimiz Mehmet Akif, Avrupalılaşmayı hayat anlayışı olarak algılayanlara, dinsizliği ilerlemenin yolu zannedenlere, milletin imanına dil uzatanlara “Kızımın iffeti batmakta rezilin gözüne… Acırım tükrüğe billahi tükürsem yüzüne!” diye haykıran bir insandı. Akif, Anadolu’nun işgalinde “Balkan’daki yangın daha kül bağlamamışken; Bir başka cehennem çıkıversin bu ne erken. Müslüman mülkünü her yerde felaket vurdu… Bir bu toprak kalıyor dinimizin son yurdu!..” diye içi yanan, milli duruşumuzun simgesi bir insandır. Safahatında cemiyetin beşeri dertlerini, hürriyeti, çalışmayı, halk ve aydın ayrılığı meselelerini ele alan Akif, yurdumuzun felaketi ve acılarını haykıran bir ıstırap şairi, Müslümanları birleşmeye, dayanmaya ve savaşmaya çağıran bir cihat adamıdır. Safahat ve İstiklal Marşı, milletimizin imanının, irfanının, düşünce ve duygularının, sevinç ve üzüntülerinin bir mesnevisi ve destanıdır. Akif’i sevmeyenler sevmesinler. O’nu sevenleri yeter. Dün ona sahip çıkan bu gençlik, her zaman O’na sahip çıkacak ve haykıracaktır: “Ben Akif’im! Mehmet Akif gibi yaşamak istiyorum! Dünya malında fakir, manevi dünyada zenginim!” Genç yüreklerden arşı kaplayan bir nida yükselecek! Akif sevgisi, kalbimizin en nadide yerinde hep vardı ve olacaktır.”

 Program sonunda, İstiklal Marşımız konulu şiir, kompozisyon ve resim dallarında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere, Tuzla Kaymakamı Mümin Heybet ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı tarafından ödüller ve başarı belgeleri verildi.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2011, 06:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17