M.Kemal Vahdettin'in huzurunda Kur'an'a el basarak yemin mi etti!

M.Kemal Vahdettin'in huzurunda Kur'an'a el basarak...

M.Kemal Vahdettin'in huzurunda Kur'an'a el basarak yemin mi etti!

M.Kemal Vahdettin'in huzurunda Kur'an'a el basarak yemin etti 21 maddelik özel talimatta bana verilen yetkiler...

Zaman Gazetesi yazarı Mustafa Armağan, Vahdeddin'in Sırdaşı Avni Paşa Anlatıyor adlı kitabını tanıttığı yazısında Mustafa Kemal Paşa ve Sultan Vahdettin arasındaki yemin seremonisini yazdı.

İşte Armağan'ın yazısındaki ilgili o satırlar

Timaş Yayınları'ndan yeni çıkan "Vahdeddin'in Sırdaşı Avni Paşa Anlatıyor" adlı kitap bize I. Dünya Savaşı ve Milli Mücadele'nin bilinmeyenlerini yetkin bir tanığın ağzından aktararak tarih mahkemesine yeni kanıtlar sunmakla kalmıyor, karanlığın alanını biraz daha daraltıyor. Kitabın değerini artıran özelliklerden biri, hem Paşa'nın hem de Vahdettin'in anlattıklarını ve sonunda da Padişah'ın yazdırmaya ve yazmaya başladığı tamamlanmamış bir hatıratını içermesi.
Mustafa Kemal'in Vahdettin'in huzurundaki yemini



Avni Paşa'nın hatıratında çok ilginç bilgilere rastlıyoruz. Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a gitmeden önce Vahdettin'in huzurunda ettiği yemin bunlardan biri.

Bir Mayıs günü Padişah askeri üniformasını giymiş olup ayakta durmaktadır. Sadrazam Damat Ferid ile Yaver Avni Paşa iki yanında, birer adım gerisindedirler. M. Kemal Paşa bu üçlünün karşısında askerî duruşuna dinî bir eda katarak ilerlemiş ve sağ elini Kur'an-ı Kerim'in üzerine basarak şu yemini etmişti:

..YAPACAĞIMA VALLAHİ BİLLAHİ

"Bakanlar Kurulu'nca düzenlenip Padişah'ın iradesine sunulan 21 maddelik özel talimatta bana verilen yetkiler doğrultusunda Padişahımızın Anadolu illerindeki bütün mülki ve askeri memurlar üzerinde icrasına görevlendirildiğim denetleme ve soruşturmaları, Halife hazretlerinin yüksek rızası çerçevesinde iftihar kaynağım ve kölece övüncüm olan tam bir sadakatla elimden geldiği kadar yapacağıma vallahi billahi."

Kısaltıp sadeleştirdiğimiz yemin metni kitapta rastladığımız orijinal bilgilerden sadece biri. Dahası var elbette. İnkılap tarihlerinden beyni kireçlenmiş nesillere sarsıcı, şaşırtıcı gelecek bilgiler bunlar.

Güncelleme Tarihi: 22 Ocak 2012, 16:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner17